Retkeilyvarusteet päiväretkille ja pitkille vaelluksille

Retkipaikkalaisten kokemuksia ja vinkkejä retkeilyvarusteiden valintaan

Uusimmat

Oikeilla varusteilla iloa ja helppoutta retkeilyyn

Retkeilyvarustemarkkinoilta löytyy jokaiselle jotakin. Päivämatkalainen saattaa pärjätä kuksalla ja puukolla, mutta luonnossa yöpyjä ja pitkän matkan vaeltaja vaatii varusteiltaan enemmän. Tärkeintä onkin, että retkivarusteita hankkiessa miettii, minkälaisilla retkillä aikoo niitä käyttää. Lähiretkellä pärjää huomattavasti kevyemmillä varusteilla kuin viikonvaelluksella, mutta toimivat varusteet lisäävät silloinkin mukavuutta.

Retkikamppeilta toivotaan yleisesti paitsi toimivuutta ja kestävyyttä, myös keveyttä. Retkeilyvarusteiden ei tarvitse olla kategoriansa kalleimpia tai kevyimpiä. Etenkin tyyriitä hankintoja harkittaessa on hyvä lukea muiden retkeilijöiden kokemuksia kustakin tuotteesta ennen ostopäätöstä. Hyvät retkeilyvarusteet ovat monipuolisia, käytännöllisiä, kestäviä ja helppoja tarvittaessa korjata. Muista myös huolehtia varusteistasi, jotta pidennät niiden käyttöikää.

Mitä syvemmälle harrastuksessa päädyt, sitä enemmän  varusteiden laatuun kannattaa panostaa. Se nimittäin maksaa itsensä takaisin kestävyydessä ja niinä hetkinä, kun ne huippuominaisuudet ovat tarpeellisia.  Samalla myös ympäristö kiittää, kun turhaa kulutusta on vähemmän.

Muistathan! Aina ei kannata ostaa omaa. Jos et ole ihan varma tuotteen tarpeellisuudesta tai vaikkapa tiedät käyttäväsi sitä vain harvoin, lainaa tuote kaverilta tai retkivälinevuokraamosta. 

Osa tällä sivulla esitellyistä tuotteista on tarjottu testiin, osa pyydetty ja osa hankittu itse. Tämä tai muu sidonnaisuus mainitaan aina jutun alkupuolella, eikä se vaikuta itse arvion sisältöön. Emme julkaise testejä tuotteista, joihin emme ole tyytyväisiä.

VAATTEET JA KENGÄT

Valitse oikea varuste oikeaan käyttöön

Muista! Tärkeintä on se, että vaatteesi ja kenkäsi toimivat hyvin siinä tarkoituksessa, mihin ne on hankittu. Mieti aina ensin tarve: pitkävaellus ja polkujuoksu vaativat vaatteilta hyvin erilaisia ominaisuuksia. Hyvät retkeilyvarusteet ovat käytännöllisiä, vaatteet istuvat hyvin päälle ja kestävät käytössä.

LEIRIYTYMINEN

Maassa vai ilmassa? Riippumatto haastaa teltan

Riippumattoilu yleistyy Suomessa, ja hyvä riippumatto onkin oiva vaihtoehto teltalle. Riippumatto ei tarvitse tasaista alustaa, mutta toisaalta sen käyttö edellyttää sopivia kiinnityspuita: niinpä esimerkiksi tunturipaljakalla teltta on edelleen lyömätön. Valitse itsellesi sopiva majoite omien mieltymystesi ja retkikohteesi olosuhteiden mukaan!

TYÖKALUT

Työkaluja tarvitaan aina – varaudu hyvin!

Retkirepussa on aina hyvä olla apuvälineitä. Lyhyelläkin retkellä on puukko tärkeä apu makkaranpaistossa, mutta mitä pidempi retki, sen monipuolisemmille työkaluille voi käyttöä ilmetä. Puukko ja retkikirves ovat vakiovarusteet, mutta luottokavereita ovat myös tulukset ja kunnollinen monitoimityökalu.

KANTAMINEN JA KULJETUS

Viikon vaellus vai pikku päiväretki?

Reppu ja rinkka ovat retkeilijän keskeisin varuste. Mitä ikinä retkellä tarvitsetkaan, kulkee se mukanasi selässäsi. Jotta eteneminen olisi mukavaa eikä painavakaan kuljetus tuntuisi liian raskaalta, kannattaa valita huolellisesti juuri itselle sopiva reppu tai rinkka. Kiinnitä huomiota istuvuuteen ja suosi menoa vakauttavaa lantiovyötä. Pohdi myös, miten pitkiä retkiä tapaat tehdä – tämä vaikuttaa suoraan sekä tarvitsemasi kantolaitteen kokoon että vaadittaviin ominaisuuksiin.

RUUANLAITTO

Maistuisiko pizza?

Vain mielikuvitus on rajana retkiruoan valmistuksessa. Tarjolla on runsaat määrät luonnossa kokkaamista helpottavia varusteita, repussa kuljetettavasta nuotiosta aina suuriin tulipatoihin. Perinteiset tikkupullat ja makkara maistuvat yhä, mutta kokeile myös vaikkapa pizzan valmistusta! Vaeltajalle tärkeää on saada luonnonvesi puhdistettua juomakelpoiseksi – siihenkin löytyy useita konsteja.

VINKKI!

Parempaa retkiruokaa -kirja on kuukauden yksin erämaassa viettäneen Minna Jakosuon uutuusteos. Kirja tarjoaa runsain mitoin herkullisia ja helposti muokattavia reseptejä, tilaa omasi!

TEKNIIKKA

Tekniikka helpottaa elämää ja retkeilyä

Digitaaliset laitteet ovat tulleet jäädäkseen myös retkeilyyn. Kenties sinäkin seuraat älykellosta retkesi tilastoja? Tai kellahdat vaelluspäivän päätteeksi lueskelemaan e-kirjaa? Moni retkeilijä pärjää tyytyväisenä taskupokkarin ja otsalampun kanssa, mutta ainakaan tuotetarjonnan puolesta ei hifistelylle ole ylärajaa.

VINKKI!

Retkipaikka-mobiilisovelluksesta löydät helposti itseäsi lähinnä olevat tai retkikohteessasi odottavat tulipaikat, tuvat ja muut retkeilijän palvelut, sekä tietenkin kaikki Retkipaikassa esitellyt kohteet. Lue lisää ja lataa sovellus!

LIIKKUMINEN

Hangilta halki metsien, vesien ja ilmojen

Kaukana ovat ajat, jolloin luonnossa liikuttiin vain veneellä, hiihtäen tai kävellen. Liikkumiseen tarvittavia välineitä löytyy sekä kesään että talveen loputtomasti: oletko kokeillut esimerkiksi packraftia, moderneja karvapohjasuksia tai vekkulia kumikanoottia? Entä tiedätkö missä olosuhteissa on kajakki parhaimmillaan, ja milloin kanootti? Jos mieleiset retkeilymaastot eivät ala kotiovelta, on jotenkin päästävä myös pelipaikalle. Me olemme testanneet muun muassa sitä kuuluisaa yöjunaa Rovaniemelle!

KIRJALLISUUS

Matkaan jo ennen lähtöä

Vaellusoppaisiin ja retkikirjoihin tutustuminen on paras tapa paitsi valmistautua reissuun, myös virittäytyä retkitunnelmaan. Talven pimeinä kuukausia on mukava uppoutua kirjoihin, joiden avulla tarvittavat suunnitelmat ja varustehankinnat ehtii hyvin tehdä ennen kevään, kesän ja syksyn retkeilykauden alkua. Suosittelemme lukemaan myös myyttisiä tarinoita tulevasta kohteesta: esimerkiksi tuhatmutkaista Luiroa katsot aivan uusin silmin luettuasi ensin Samuli Paulaharjun teoksen Sompio.

VINKKI!

Monipuoliset ja laadukkaat retkeilykartat sekä upeimmat luonnosta ja eräelämästä kertovat kirjat tilaat helposti Retkipaikan kaupasta. Klikkaa ja tutustu!

%d bloggaajaa tykkää tästä: