Voiko ahkiota vetää fatbiken perässä? Kyllä voi! Tällainen on Savotan Paljakka

Paljakka on suuniteltu hiihtoahkioksi, mutta sitä voi käyttää myös fillaroidessa. Tämä tuli hyvin todetuksi retkelläni Syötteen kansallispuiston talvireitieille.

Olin valmistelemassa neljän yön fatbike-retkeä Syötteen kansallipuistoon helmi–maaliskuun vaihteeseen 2019. Tarvikkeita ja varusteita kerätessäni kävi nopeasti ilmi, että en saisi tavaramäärää millään ilveellä konkellin päälle ripustetuksi. Joten mieleeni pälkähti ajatus pulkan vetämisestä fillarin perässä – siitä se ajatus sitten lähti. Hirveästi ei ollut tarjolla vaihtoehtoja, ja hyviä vielä vähemmän. Savotan Paljakka nousi nopeasti vaihtoehdoksi muiden yläpuolelle sen käytettävyyden ja monipuolisuuden ansiosta. Sain Paljakan Savotalta käyttööni #Fillaripäiväkirja-projektini puitteissa.

Paljakassa pysyvät kamat kyydissä ja hyvin suojattuna siinä kiinteästi kiinni olevalla ”sukalla”, joka on paksuhkoa, kulutusta kestävää ja vettä hylkivää PUR-polyesteriä. Sukan avoimessa päässä on alumiiniputket, joiden avulla sukan rullaaminen tavaroiden päälle tiiviisti on helppoa ja kätevää. Ahkiota kiertävällä kuminauhalla kiinnikkeineen on helppo sitoa kuorma tiiviiksi virtaviivaiseksi paketiksi.

Paljakkaan on myös saatavilla hyvä varaosavalikoima, eli jos jokin nippeli tai aisa hajoaa, voit tilata siihen varaosan. Ahkioon on saatavilla myös istuin lapsen vetämistä varten.

Ahkion kiinnittäminen polkupyörään

Vetovyössä  on näppärät kinnikkeet (vetoadapteri), joita saa myös varaosina. Ostin pari adapteria ja kiinnitin ne polkupyöräni tarakkaan. Ahkion vetoaisa koostuu kahdesta toisiinsa kiinnitettävästä alumiiniputkesta. Otin jatko-osan välistä pois ja kiristin narua ahkion sisällä prikan avulla. Ostin myös rautakaupasta pari 40 senttiä pitkää hydraulikkaletkun pätkää putken ympärille. Myöhemmin huomasin, että myös nämä olisi saanut Savotan verkkokaupasta. Kiinnitin letkujen pätkät vetoaisojen toiseen päähän. Letkut helpottavat ahkion käsittelyä pyöräillessä. Ne antavat hyvin myöten käännöksissä rikkomatta pyörää tai sen osia, jos vaikka pyörä sattuu kaatumaan. Huomaa, että vetoaisat kiinnitetään ristiin.

Ahkion vetäminen jalkapelillä

Paketissa mukana tulevilla vetovaljailla on Paljakkaa mukava vetää perässä myös hiihtäessä tai lumikenkäillessä. Säädettävät olkahihnat on laitettava ristiin pään yli, jolloin ne pysyvät paikoillaan tiukoissakin paikoissa. Vetovyö on hyvin pehmustettu, ja näin ollen miellyttävä käyttää. Tässä vaiheessa vetoaisojen pitää olla täysimittaiset. Kun kiinnität aisat vyöhön, huomaa, että ne tulevat ristiin. Näin ahkion vetämisestä tulee paljon varmemman tuntuista, ja ahkio seuraa sinua siellä missä pitääkin.

Ahkion pakkaaminen

Ahkiota pakatessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan:

– Ota mukaan vain se, mitä tarvitset, jätä kaikki ylimääräinen pois. Ylimääräisestä romppeesta kertyy helposti kilotolkulla turhaa painoa.

– Pakkaa tavarat tiiviiksi pohjaa myöten, mahdollisimman tasaisesti.

– Järjestä tavarat ahkion pohjalle niin, että painavimmat tavarat ovat ahkion peräosassa ja pohjalla, ja ne, mitä mahdollisesti siirtymien aikana tarvitset, ovat helposti saatavilla päällimmäisenä.

Ahkion säilytys

Paljakka-ahkio on tyhjänä kevyt, se painaa vain noin seitsemän kiloa.  Irroittamalla vetoaisat ahkion saa vaikka seinälle roikumaan sen päissä olevista vetolenkeistä. Muista kuivata ahkio sisältä ennen kuin käärit suojan rullalle.

Paljakan tekniset tiedot

Paino: noin 7 kg

Koko: 142 x 44 x 13 cm

Kangas: PUR-polyesteri

Kangasosien väri: sininen

Runko: valkoiseksi maalattua lasikuitua

Reunan vahvistus: alumiinia

Vetoaisat: alumiinia

Jalakset: polyeteeniä

Ahkioon saatavilla myös laaja valikoima vara-osia:

Paljakka on suomalainen Avainlipputuote ja sen kotimaisuusaste on yli 50 %.  Osa työstä on tehty alihankintana omalla tehtaallamme Virossa.

Tuotesivu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.