Isojärven kansallispuistossa fatbikeillä

Viime kesän (kesä 2021) pyöräretkeä Isojärven kansallispuistossa muistelen lämmöllä. Ensimmäinen kesälomapäivä ja olimme suunnitelleet kohteeksi Isojärven kansallispuiston 16 kilometriä pitkän MTB-reitin. Reitti on Isojärven kansallispuiston ainoa pyöräreitti.

Reitin lähtöpaikka kartalla

Isojärven kansallispuistossa pyöräily on sallittu vain sille erikseen merkityllä reitillä ja tieosuuksilla.

Reitti oli merkitty keskivaativaksi, mikä hieman jännitti, koska kokemusta maastossa ajosta meillä ei kummallakaan juurikaan ollut. Ajattelin, että vain kokeilemalla selviää, että minkälainen reitti on omalle tasolle sopiva ja niin päädyimme pysymään suunnitelmassa. Meillä käytössä oli vastikään hankitut omat läskipyörät, mutta Isojärvellä Heretyn kämppäkahvilasta saa myös vuokrattua pyöriä. Reitti lähteekin Heretyn liepeiltä ja haarautuu toiseen suuntaan patikointireittien kanssa.

Ensimmäinen kilometri Heretyn kämppäkahvilalta poljettu, 15 km jäljellä.
Reitin varrella on useita järviä ja lampia.

Reitti yllätti positiivisesti monipuolisuudellaan. Osittain reitti oli vaikeakulkuista, korkeuseroja oli paljon ja metsäosuuksilla oli isoja juurakkoja sekä kivikkoja. Ajoittain jouduimme siis taluttamaan, koska omat taidot ja uskalluskaan eivät riittäneet näillä pätkillä ajamaan. Ei kuitenkaan haitannut ajoittainen taluttaminenkaan menoa ja onneksemme olimme varanneet riittävästi evästä ja vettä.

Luontoon.fi-palvelun mukaan reittiin oli arvioitu menevän 2–5 tuntia, joten osasimme varautua, että aikaa voisi kulua useampi tunti. Pidimmekin matkan varrella muutaman evästauon ja välillä jäimme vain ihailemaan maisemia. Välillä reitit poikkesivat myös muilla kulkureiteillä ja piti huomioida myös jalkaisin liikkuvat kulkijat. 

Reitin varrelle mahtui paljon upeita maisemia, soratietä, pitkospuita, metsäpolkuja ja mutaisiakin kohtia, koska lähipäivinä oli satanut vettä. Ihania olivat myös Huhtalan hakamaan laiduntavat lampaat reitin loppupuolella.

Kaunis taukopaikka
Huhtalan laiduntavat lampaat

Yhteenvetona voisi todeta, että Isojärven kansallispuiston MTB-reitillä pärjää aloittelijakin, kun ei ota turhia riskejä. Esimerkiksi pyörää voi taluttaa tarvittaessa ja pitää vauhdin omaan tasoon sopivana. Lisäksi on hyvä huomioida, että aikaa voi mennä vaikeassa maastossa kokemattomalta enemmän, kuin tottuneemmalta maastopyöräilijällä. Kypärän tärkeydestä ei voi myöskään koskaan liiaksi muistuttaa. Vastuullinen retkeilijä käyttää kypärää ja haastavassa maastossa kypärän rooli entisestään korostuu. Reittiä voin ehdottomasti suositella tämän kokemuksen perusteella! 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.