Mikä on Retkipaikka?

Retkipaikka on yhteisö, blogi ja yhteisöllinen aikakausmedia.

Jutuissamme kerromme ajankohtaisia, runsaasti kuvitettuja reissutarinoita pistemäisistä luontokohteista. Pääpaino on päiväretkeilyssä, paikoissa ja muussa siihen liittyvässä. Historia, biologia, geologia ja kansanperinne taitoineen ja tarinoineen ovat vahvasti edustettuina – meille ne eivät ole erillisiä kokonaisuuksia vaan osa ympäristön syvää olemusta, arkea ja kokemusta.

Ketkä tekevät Retkipaikkaa?

Retkipaikan ydintiimissä on kymmeniä ihmisiä: blogaajia, kuvaajia, koodareita ja verkko-osaajia. Mutta varsinaisesti Retkipaikan tekevät kaikki, jotka juttujamme lukevat, jakavat, vinkkaavat kohteita ja ovat muuten hengessä mukana. Perinteisessä mielessä ei siis ole tekijöitä ja lukijoita, vaan yhteisö.

Aktiiviseen kirjoittajaporukkaan voit tutustua täältä ja retkipaikkalaisten ja muiden luontoseikkailijoiden kanssa jutustelu onnistuu Facebook-ryhmässämme. Muista myös tykätä Facebook-sivustamme.

Miten pääsen mukaan tekemään Retkipaikkaa?

Se on helppoa! Laita viestiä osoitteeseen [email protected] Kerro lyhyesti kuka olet, mistä olet ja miksi haluat mukaan.

Vaatimukset eivät ole mahdottomat. Osaat kirjoittaa hyvää suomea, valokuvata kohtuullisesti ja olet kiinnostunut luonnossa liikkumisesta.

Tavoitteena on tehdä luonnosta vähintään sivuelinkeino mahdollisimman monelle. Tämä voi olla vaikkapa eräopastoimintaa, sisällön tuottamista kumppaneille, matkailun tukipalveluita ja ties mitä.

Miten vinkkaan tietämäni paikan?

Se käy näppärästi tällä lomakkeella tai laittamalla sähköpostia [email protected]

Millä oikeudella kerrotte paikoista?

Olemme joukko yksityisiä retkeilijöitä. Liikumme maastossa, kuten joka miehen oikeudet sen sallivat ja kunnioitamme myös yksityistielakia. Blogi itsessään perustuu ikiaikaiseen suomalaiseen eräperinteeseen ja sananvapauteen.

Joka ikinen maa-alue Suomen maassa löytyy kartalta. Käytännössä kaikista käymistämme paikoista löytyy maininta tai laajempi artikkeli kirjallisuudesta tai lehdestä, on geokätkö tai ne ovat muutoin jo ennalta yleisessä tiedossa.

Koska olemme höveleitä ja ymmärrämme, että oikeudella ja kohtuullisuudella on ero, niin ajoittain joustamme yllämainituista oikeuksista epätietoisille maanomistajille – varsinkin hyvin käyttäytyville – häiriöiden välttämiseksi. Huutamalla ei saa kuin tyhmänmaineen ja aivohalvauksen.

Retkeilijät häiritsevät tai aiheuttavat haittaa, voinko tehdä mitään?

Jokainen maastossa liikkuva ihminen tekee itse päätöksensä ja vastaa aina itse omista teoistaan. Heillä on joka miehen oikeuksiin perustuva vapaus liikkua luonnossa. Emme voi paimentaa kaikkea kansaa. Typeryyttä kohdatessaan siitä kannattaa huomauttaa rakentavasti.

Pyrimme ottamaan aina huomioon luonnon ja maanomistajien tarpeet ja toiveet. Tiedon rajaamiseen pitää olla kuitenkin aina hyvä peruste. Kaikista paikoista emme kerro tarkkaa sijaintia, joistain emme edes nimeä. Niihin liittyvät tarinat kerromme, koska sukupolvellamme ei ole oikeutta hukata tuhatvuotisia perinteitä.

Jos siis haluat ohjata retkeilijät käyttämään toista reittiä, pysäköimään fiksummin, antamaan linnuille pesimärauhan ja pysymään poissa rauhoitetun sammallajin luota taikka muuta vastaavaa, niin ole hyvä ja ota yhteyttä. Mieti kuitenkin ensin, voiko asian kääntää jotenkin hyödyksi.

Se, että metsässä liikkuu ihmisiä, on hieno asia ja tuo jokaiselle säästöjä paremman kansanterveyden myötä. Moni maanomistaja on ymmärtänyt maakunnissa liikkuvat ihmiset myös mahdollisuutena. Monet ovat löytäneet siitä mahdollisuuksia esimerkiksi maatilamatkailuun, opaspalveluihin tai vaikkapa tilan tuotteiden suoramyyntiin Jos tämänkaltainen mahdollisuus kiinnostaa, annamme mielellämme vinkkejä.

Minulla on Retkipaikkaan liittyvä idea?

Kerro ihmeessä! Se voi olla mitä tahansa, pientä tai suurta. Palamme halusta kuulla.

Miten voin tuoda omat juttuni Retkipaikkaan?

Lähitulevaisuudessa kuka tahansa voi linkittää blogikirjoituksen kartalle. Ne julkaistaan kun ylläpito on tarkastanut ja hyväksynyt lisäykset. Kartta on vapaasti upotettavissa mihin tahansa sivustolle.

Voit tarjota blogisi sisältöä uudelleen julkaistavaksi myös Retkipaikassa. Saat lisää kävijöitä ja kirjoittajien edut.

Voit myös tarjota yksittäistä juttua julkaistavaksi Retkipaikassa lähettämällä sen [email protected]

Miten voin käyttää Retkipaikan sisältöä?

Retkipaikan kohdetietokanta on saatavissa rajapintapalvelun kautta ei-kaupalliseen käyttöön. Kaupallisten sovelluksien osalta käyttö on mahdollista lisenssointia vastaan.

Kuvien käyttämisestä sovitaan aina tapauskohtaisesti. Retkipaikassa on julkaistu tällä hetkellä yli
12.000 kuvaa, joiden käyttöoikeuksia myymme. Tiedustelut: [email protected]

Voinko lainata tai käyttää kuvia?

Kuvia voit lainata vapaasti yksityiseen, ei kaupalliseen käyttöön eli esimerkiksi koulutöihin tai tuttavan syntymäpäiväkorttiin tai vastaaviin. 

Jos haluat käyttää Retkipaikan kuvia esimerksi verkkosivullasi tai vaikkapa luomasi geokätkön kuvauksessa, niin kysy aina ensin lupa. Tällaisessa käytössä on aina mainittava kuvan lähde ja linkitettävä kuvan alkuperäiseen käyttöyhteyteen Retkipaikassa.

Voinko käyttää Retkipaikka opetuksessa?

Retkipaikkaa ja sen sisältöä voi hyödyntää vapaasti opetustarkoituksessa poislukien sisällön käyttäminen kaupallisessa toiminnassa, esimerkiksi myytävissä oppimateriaaleissa.

Jos kuvia lainataan verkossa esitettävään tai ladattavissa olevaan aineistoon, on asiasta sovittava ennakkoon.

Oppilaat ja opiskelijat voivat käyttää Retkipaikan kuvia harjoitustöissä tai vastaavissa, kunhan ne eivät ole kaupallisia.

Miten voin tukea Retkipaikan toimintaa?

Voi ostaa Retkipaikka -paidan putiikistamme tai tilata sähköpostilla: [email protected] Voit auttaa merkittävästi myös vinkkaamalla kohteita, kertomalla Retkipaikasta tuttavillesi, jakamalla linkkejä juttuihimme sosiaalisessa mediassa ja ihan vaan lukemalla säännöllisesti tarinoitamme.

Miten teen ainakin satatuhatta suomalaista onnelliseksi ja saan pitkäkestoista, myönteistä näkyvyyttä?

Nyt lykästi! Ryhdy Retkipaikan pääsponsoriksi. Aivan mikä tahansa yritys tai organisaatio ei tosin tähän kelpaa, vaan toimintasi tulee olla arvoihimme sopivalla pohjalla ja liittyä jollain tapaa aihepiiriimme. Vastineeksi saatkin sitten jotain sellaista, mitä ei voi rahalla yleensä ostaa tai edes muualta löydy. Alkaen kontekstista ja ulottuen digimedian ja -markkinoinnin osaamiseen.

Mitä yhteistyökumppanit tarkoittavat?

Yhteistyökumppanimme ovat tahoja, jotka mahdollistavat osaltaan Retkipaikan tekemisen ja joiden kanssa on sovittu siihen liittyen yhteistyöstä. Kyseessä voi olla esimerkiksi ristiinlinkitys palvelujen välillä, tietojen vaihtaminen, yhteinen hanke, taloudellinen tuki tai sisällön vaihtaminen.

Tällä hetkellä yhteistyössä kanssamme ovat Metsähallitus, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Latu, Suomen Luonto, Fjällräven, Lowepro, Nikon, Karttakeskus, Kupilka, Vaude, Morakniv, Fenix Outdoor, Garmin, Outdoors Finland -hanke, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset Ry, ja Zoner Oy ja #suomiretki -tempaus.

Retkipaikka ja Outdoors Finland?

Retkipaikka tekee yhteistyötä Outdoors Finland -hankkeen kanssa. Outdoors Finland nostaa esiin reitistöjä eri aktiviteettien näkökulmasta. Retkipaikka kertoo pistemäisistä kohteista joko näiden reittien varrella tai muualla.

Valittu joukko Retkipaikan kirjoittajista kouluttautuu talven 2014-15 aikana tekemään reittikartoituksia Outoors Finlandin portaaliin. Retkipaikan blogaajaverkoston tuottama sisältö on myös käytettävissä Outdoors Finlandin sisältönä.

Saanko tuotteeni tai palveluni esiin Retkipaikkaan?

Olemme avoimia kaikille yhteistyöehdotuksille sekä kaupallisille että epäkaupallisille. Sisällön riippumattomuutta emme uhraa missään kohtaa ja esimerkiksi sponsorilta saadusta tuotteesta ilmoitamme aina jutun yhteydessä.

Miten saan yhteyden Retkipaikkaan?
Sähköposti on näppärin tapa. Laita viestiä: [email protected]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.