Oletko kuullut Isojärven kansallispuistosta? Heretyn kämppäkahvilalta lähtee hyvä valikoima reittejä – retkitarvikkeet voit vuokrata paikan päältä

Kuhmoisissa sijaitsevaa Isojärven kansallispuistoa luonnehtivat suuri ja kaunis Isojärvi, metsäiset mäet sekä suloiset suot lampineen. Jylhän puiston pääporttina on Heretyn kämppäkahvila, jota nyt pyörittävät Erätaival-yrittäjät Minna ja Vesa Jakosuo. Heretyssä voi majoittua ja sieltä voi vuokrata edullisesti retkeilytarvikkeita. Mutta millainen paikka oikeastaan on kyseessä, ja mitä Isojärven kansallispuistossa kannattaa kokea?

Heretty kartalla, Kylämäntie 1335 (Kuhmoinen), N 6839512 E 394118
Pääkuva: Maija Mikkola, #retkeilyKS

Heretty ja suurin osa Isojärven kansallispuistosta sijaitsevat Kuhmoisissa, reilun tunnin ajomatkan päässä sekä Tampereelta että Jyväskylästä. Heretyn kämppäkahvila kauniine pihapiireineen sijaitsee puiston lounaisella laidalla, Kylämäntien varrella.

– Isojärvellä on paljon vettä, nimensä puistolle antanut Isojärvi sekä pienempiä lampia ja suolampareita. Lisäksi on ihanaa sammalpeitteistä taikametsää ja suuriakin siirtolohkareita. Osalla reiteistä on myös jylhiä korkeuseroja, luonnehtii kahvilan uusi emäntä, Retkipaikankin kirjoittajatiimiin kuuluva eräopas Minna Jakosuo.

Kahvila on tuttu alueen mökkiläisille, mutta Minna ja miehensä Vesa haluavat tehdä sitä tutummaksi myös retkeilijöille. Kahvilaan voi edelleen kuka tahansa poiketa herkuttelemaan vaikkapa hitiksi noussutta peltilihapiirakkaa, mutta kahvilan ympärillä pyörivää muuta palvelutarjontaa kehitetään palvelemaan ennen kaikkea retkeilijöitä.

– Kahvila on puiston tukikohta, josta pääsee hyvin reiteille. Yksi suosituimmista reiteistä on kahvilalta alkava 500 metrin esteetön osuus lähimmälle tulipaikalle. Se on etenkin lapsiperheiden ja toisaalta ikäihmisten suosiossa, Minna kertoo.

– Kolmen kilometrin luontopolku esittelee alueen savottahistoriaa, ja sen varrelle jää myös valtava siirtolohkare, Jättiläisenkivi, joka seisoo kolmen pienemmän kiven päällä. Se on yksi puiston tärkeimmistä nähtävyyksistä. Heretystä käsin voi tehdä myös 7 tai 10 kilometrin kierrokset, ja jopa 30 kilometrin vaellus on mahdollista tehdä.

Vesa ja Minna Jakosuo ovat kokeneita eränkävijöitä. Kuva: Jaska Halttunen

Isojärven kansallispuistossa on kaksi rajoitusosaa: Lortikanvuori ja Latokuusikko. Rajoitusosa tarkoittaa, että sulan maan aikaan näillä alueilla liikkuminen on sallittua vain ja ainoastaan virallisilla reiteillä – polulta ei siis saa poistua.

– Molemmat näistä alueista ovat todella kauniita, ja ehdottomasti vierailemisen arvoisia, kunhan noudattaa rajoitusalueen sääntöjä, Minna rohkaisee.

Isojärven kansallispuistoa hallitsevat metsät ja vedet. Kuva: Heikki Sulander, #retkeilyKS

Varustevuokrausta pikkurahalla

Retkeilijän on mahdollista vuokrata Heretyn kämppäkahvilan kautta käyttöönsä muun muassa kajakkeja, kanootteja, soutuveneitä ja packrafteja. Isojärvi on hieno melontakohde, muistuttaen muodoltaan hieman vuonoa.

– Järvi on pitkä, kapea ja syvä. Siellä riittää seikkaltavaa, ja rantautua voi vaikkapa Renusaareen, jossa on laavu tulipaikkoineen sekä telttailualue. Nimensä mukaisesti järvi on kuitenkin myös iso, eli tuulen yltyessä se kysyy melojalta hieman kokemusta, Minna kertoo.

Aloittelijoille hän suosittelee suojaisampaa Kurkijärveä, jonne myös on mahdollista vuokrata kanootteja.

Kahvilasta voi vuokrata lisäksi perusretkeilytarvikkeita, kuten telttoja, makuupusseja, rinkkoja ja retkikeittimiä, pikkurahalla. Esimerkiksi teltan voi saada yöksi käyttöönsä kympillä.

– Meillä on paljon erilaisia tuotteita, esimerkiksi telttoja on isoista tunneliteltoista pieniin kupoleihin. Tämä antaa ihmisille mahdollisuuden testata varusteita käytännössä ennen oman ostamista. Ja kaikkihan eivät haluakaan ostaa omaksi, jos ei ole vaikkapa säilytystilaa tai paljon käyttöä, Minna miettii.

Uusia pyöräreittejä seikkailijoille

Isojärven kansallispuistossa samoileva saattaa löytää majavan puutyönäytteitä tai nähdä pörröisen talttahampaan jopa livenä. Myös kaakkurit ovat Isojärven lammilla tuttu näky. Puistossa on mukava samoilla, sillä kaikkien reittien opasteita uusitaan juuri, ja niitä on selkeä seurata.

Mukaan mahtuu myös muuta uutta. Kevään ja alkukesän aikana viimeiset silauksensa saava maastopyöräreitti johdattaa Heretystä Lortikkaan ja palailee pieniä hiekkateitä pitkin takaisin, tehden yhteensä 16 kilometrin kierroksen.

– Lisäksi kunnan toimesta valmistuu heinäkuussa Kuhmoisista Herettyyn johtava reitti, jolla on useita taukopaikkoja ja joka sopii sekä patikointiin että pyöräilyyn. Se on suorimmillaan 35 kilometriä, mutta jos haluaa haastaa itseään enemmän, voi reitin kulkea jopa 70 kilometrin pituisena lisälenkkien kera, Minna vinkkaa.

Kuva: Heikki Sulander, #retkeilyKS

Jotta puiston luonto säilyisi kauniina ja retkirakenteet kunnossa, pyrkivät kokeneet eränkävijät Minna ja Vesa myös valistamaan alueelle tulevia retkeilijöitä tarpeen mukaan, ja jakamaan parhaimpia vinkkejään.

– Esimerkiksi metsäpalovaarasta tiedotamme kävijöitä todella näkyvästi.

Luvassa useita teemaviikonloppuja

Heretyssä vietetään kesän mittaan erilaisia teemaviikonloppuja, joista osaan voi osallistua maksutta. Seuraava teemaviikonloppu on 25.–26. toukokuuta, ja teemana on hyvinvointi. Paikan itselleen voi varata netissä.

– Olemme haalineet aivan ässiä yhteistyökumppaneita, jotka ovat oman alansa asiantuntijoita. Metsäjoogaa tulee vetämään henkilö, jolla on 20 vuotta kokemusta joogasta. Metsämielikävelyille johdattaa Retkipaikankin tiimiin kuuluva Sini Malminiemi, jolla on metsän tuomasta hyvinvoinnista todella vankka kokemus- ja koulutustausta sekä omakohtaisia tarinoita kerrottavana, Minna luettelee.

Retkipyöräilyviikonloppuna #Fillaripäiväkirja-projektistaan tunnettu retkipaikkalainen, Jaska Halttunen, tulee opastamaan ihmisiä retkipyöräilyn saloihin. Tämä teemaviikonloppu on osallistujille maksuton.

– Tavoitteemme on saada ihmiset ymmärtämään, mitä kaikkea kansallispuistoissa voi ja saa tehdä. Tänne mahtuu aivan hyvin monenlaista porukkaa, Minna sanoo.

Kuva: Heikki Sulander, #retkeilyKS

Kämppäkahvila on vanha tukkilaiskämppä

Heretyn Kämppäkahvila pihapiireineen on jo itsessään näkemisen arvoinen kohde. Päärakennus on vanha ja suojeltu tukkilaiskämppä, ja keittiön herkut tarjoillaan salin puolelle elämänluukusta. Salissa ovat edelleen myös tukkijätkien kerrossängyt, ja seinille on kerätty ajan esineistöä.

– Olemme perustaneet kahvilaan myös kirjastohuoneen, jossa on luonto- ja eräkirjallisuutta. Majoittujat voivat lainata kirjoja huoneeseensa, ja muut voivat lukea kirjoja vaikka kahvikupposen äärellä.

Teemaviikonloppuisin ja ajoittain myös muina kesäviikonloppuina on kahvilassa tarjolla keittolounasta. Minna kertoo, että myös kasvissyöjät on huomioitu tarjoiluissa aina.

Kämppäkahvilan pihapiiriin kuuluu muitakin vanhoja rakennuksia, kuten majoittujien käytössä oleva sauna, josta Minnan mukaan löytyy kenties koko Suomen pisin löylykauha, sekä hevostalli, josta on tehty opastuskatos ja puuliiteri. Pihan erikoisuus on pieni ja punainen rakennus, vanha käpykuivaamo.

– Käpykuivaamo on pikkuruinen koppi, jossa on kamina. Siellä käpyjä on entisaikoina kuivattu, jotta niistä on saatu siemenet talteen ja uudet taimet kasvamaan, Minna selittää.

Heretyn kämppäkahvila on avoinna 1.5.–30.10.2019 välisen ajan aina tiistaista sunnuntaihin klo 10–18.

Lue lisää ja varaa palvelusi:

Kämppäkahvilan Facebook-sivut

Vuokraa Heretyn majoitus ja muut palvelusi netissä: Johku.com

Isojärven kansallispuisto, Luontoon.fi

Tarinoitamme Isojärveltä:

Saaristo herää kevääseen Isojärven kansallispuistossa

Heretyn luontopolku ja Jättiläisenkivi

Huhtalan torppa Isojärven kansallispuistossa

Osa jutun valokuvista (myös pääkuva) on tuotettu osana Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle –hanketta (#retkeilyKS), jota rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Muut kuvat: Minna ja Vesa Jakosuo

Teksti: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *