Lyhyt pyrähdys lehtometsään Kirkkonummella: Wohlsin kartanon luontopolku

Wohlsin tilan puistometsä on suojeltu jo vuonna 1975. Metsässä on paljon pähkinäpensaita ja arvokasta jalopuustoa – etenkin tammia. Hauska luontopolku kulkee tammien ja lehmusten katveessa ja maa on ainakin keväisin kielojen peitossa. Lyhyt mutta hyvin sympaattinen kävelyreitti rehevässä maastossa!

Wohlsin kartanon luontopolku Kirkkonummella
Päivämäärä: 18.5.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 54
Reitin pituus: 0,6 km 
Kohokohdat: Rehevä lehtometsä
Opasteet ja kyltit: Hyvät, tosin polku oli melko kapea ja vähän kuljettu. Myös lähtöpisteen löytymisessä kesti hetki.
Parkkipaikka: Luontopolun alkupisteessä (noin Volsintie 589) tai kartanon parkkipaikka. Hyvin tilaa. (Karttalinkki)
Jalkineet/varusteet: Lyhyt, selkeä, kuiva reitti. Ei tarvita mitään erikoisvarusteita!
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Retkikaveri toivoi keväistä kävelyä lehtometsässä. Googlasin pääkaupunkiseudun lähistöltä mahdollisia reittejä ja löysin Wohlsin – tai Volsin, kuten Kirkkonummen nettisivulla nimi muotoillaan – kartanon luontopolun.

Parkkipaikan mainittiin olevan Volsintien varrella. Tarkempaa paikkaa ei sanottu, joten ajoimme kartanon parkkipaikalle. Reitin aloituspiste ei todellakaan löytynyt helposti, mutta kävelimme sinnikkäästi ympäriinsä ja sitten löysimme kyltin.

Lähtöpiste oli noin 50 metriä ennen Wohlsin kartanoa (Kirkkonummen suunnasta tullessa) ja sen vieressä oli tosiaan erillinen parkkipaikka. Kartassa paikan kohdalla lukee ”Kesäkahvila Vols”, sellaista ei ainakaan vielä ollut auki.

Reitistä kerrotaan lähtöpaikalla olevassa taulussa. Puistometsä on siis suojeltu vuonna 1975, ja siihen on luotu noin 500 metrin luontopolku.

Luontopolun voi kiertää pidempänä 500 metrin versiona, joka on merkitty punaisin nauhoin, tai hieman lyhyempänä sinisellä merkittynä versiona. Nauhamerkinnät olivat selkeät.

Maisema on todellakin lähes pelkkää lehtometsää. Polku on tässä kohdassa melko leveä ja selkeä, mutta vähän myöhemmin se on hyvin kapea ja jopa vähän vaikea löytää. Nauhoja on toki melko tiheässä, mutta reittiä on kävelty todella vähän ja muutaman harha-askelen ottaa helposti.

Reitti kulkee alkumatkan hyvin lähellä kartanon peltoja, välillä voi tehdä koukkauksen pellon laidassa. 

Mustavalkoisia opastauluja on noin kymmenkunta. 

Vanhimmat tai isoimmat puut on jostain syystä numeroitu. Eräässä luontopolun opastaulussa kerrotaan, että mänty numero 68 on haarautunut, koska jokin eläin on vahingoittanut sen latvaa nuorena. Tässä männyssä oli haarautunut latva, mutta kas, sen numero olikin 104.

Reitin infotaulussa mainitaan erityisesti kielot. Niitä todellakin riitti. Voin vain kuvitella, miltä maisema näyttää, kun kaikki kielot kukkivat. 

Lyhyen, lehtomaisemaa täynnä olevan kierroksen jälkeen saavutaan lopetuspisteeseen hyvin lähelle kartanoa. Toki reitin voi kävellä toisinkin päin, mutta aloituspiste on varmasti helpompi löytää Volsintien varresta. Aikaa kävelyyn meni noin 20 minuuttia. Muita kävelijöitä ei tänään ollut tällä polulla.

Jos kiinnostut Wohlsin kartanosta, voit lukea siitä lisää täältä.

Sijainti: N=6673273.000, E=355559.500 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.170469559781786, lon=24.396431034278663

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Meikonkierros
Kotokierros
Pähkinäpolku

Jotain korjattavaa, lisättävää, muutoksia, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.