Lyhyt pyrähdys lehtometsään Kirkkonummella: Wohlsin kartanon luontopolku

Retkikaveri toivoi keväistä kävelyä lehtometsässä. Googlasin pääkaupunkiseudun lähistöltä mahdollisia reittejä ja löysin Wohlsin – tai Volsin, kuten Kirkkonummen nettisivulla nimi muotoillaan – kartanon luontopolun.

➡️ n. 0,5 km
? 0,5 h
⚫⚪⚪ Helppo reitti
? Paikka kartalla

Parkkipaikan mainittiin olevan Volsintien varrella. Tarkempaa paikkaa ei sanottu, joten ajoimme kartanon parkkipaikalle. Reitin aloituspiste ei todellakaan löytynyt helposti, mutta kävelimme sinnikkäästi ympäriinsä ja sitten löysimme kyltin.

Lähtöpiste oli noin 50 metriä ennen Wohlsin kartanoa (Kirkkonummen suunnasta tullessa) ja sen vieressä oli tosiaan erillinen parkkipaikka. Kartassa paikan kohdalla lukee ”Kesäkahvila Vols”, sellaista ei ainakaan vielä ollut auki.

Reitistä kerrotaan lähtöpaikalla olevassa taulussa. Puistometsä on siis suojeltu vuonna 1975, ja siihen on luotu noin 500 metrin luontopolku.

Luontopolun voi kiertää pidempänä 500 metrin versiona, joka on merkitty punaisin nauhoin, tai hieman lyhyempänä sinisellä merkittynä versiona. Nauhamerkinnät olivat selkeät.

Maisema on todellakin lähes pelkkää lehtometsää. Polku on tässä kohdassa melko leveä ja selkeä, mutta vähän myöhemmin se on hyvin kapea ja jopa vähän vaikea löytää. Nauhoja on toki melko tiheässä, mutta reittiä on kävelty todella vähän ja muutaman harha-askelen ottaa helposti.

Reitti kulkee alkumatkan hyvin lähellä kartanon peltoja, välillä voi tehdä koukkauksen pellon laidassa. 

Mustavalkoisia opastauluja on noin kymmenkunta. 

Vanhimmat tai isoimmat puut on jostain syystä numeroitu. Eräässä luontopolun opastaulussa kerrotaan, että mänty numero 68 on haarautunut, koska jokin eläin on vahingoittanut sen latvaa nuorena. Tässä männyssä oli haarautunut latva, mutta kas, sen numero olikin 104.

Reitin infotaulussa mainitaan erityisesti kielot. Niitä todellakin riitti. Voin vain kuvitella, miltä maisema näyttää, kun kaikki kielot kukkivat. 

Lyhyen, lehtomaisemaa täynnä olevan kierroksen jälkeen saavutaan lopetuspisteeseen hyvin lähelle kartanoa. Toki reitin voi kävellä toisinkin päin, mutta aloituspiste on varmasti helpompi löytää Volsintien varresta. Aikaa kävelyyn meni noin 20 minuuttia. Muita kävelijöitä ei tänään ollut tällä polulla.

Jos kiinnostut Wohlsin kartanosta, voit lukea siitä lisää täältä.

Sijainti: N=6673273.000, E=355559.500 (ETRS-TM35FIN)

Blogiteksti julkaistu myös Luontopolkumiehen blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.