Neljän lammen rantamaisemissa – Kotokierros Kirkkonummella

Meikon luonnonsuojelualue sijaitsee melko lähellä Kirkkonummen keskustaa. Se on suurehko ja monipuolinen luontoalue, jossa voi kulkea sekä merkittyjä reittejä että samoilla erämaisemissa. Kotokierros on tunnettu myös nimellä Neljän lammen kierros – lammet rytmittävät kävelyä ja ovat mukavia etappeja ja taukopaikkoja reitin varrella.


Kotokierros Kirkkonummella
Päivämäärä: 29.9.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 47
Reitin pituus: 4,8 km
Kohokohdat: Lampimaisemat
Opasteet ja kyltit: Kohtalaiset. Parissa kohdassa piti olla tarkkana, jotta pysyi oikealla reitillä.
Parkkipaikka: Korsonlammentie 31. Iso parkkipaikka, mutta lauantaina puolen päivän maissa jo melko täyttä! Paikka kartalla.
Varusteet/jalkineet: Pari märkää kohtaa, mutta kuivin jaloin pääsee toki ympäri lenkkareillakin.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Kun nyt kerran olin ajanut Meikon ulkoilualueelle ja kävellyt Meikon kierroksen, niin päätin lähteä vielä toiselle Meikon ulkoilureiteistä. Kotona olin googlannut Neljän lammen kierros -nimistä kävelyreittiä, mutta Meikossa huomasin, että reitti oli merkitty tosiaan Kotokierroksen nimellä. Reitit alkavat siis samalta paikoitusalueelta – Meikon kierros länteen ja Kotokierros itään. Kotokierros on merkitty maastoon vihrein vinoneliöin.

Kotokierros alkaa reippaalla nousulla. Jyrkimpään kohtaan on rakennettu tukevat portaat.

Melko aikaisessa vaiheessa kävi ilmi, että vihreä vinoneliö ei näy kovin hyvin maastossa. Tämä risteys tuli vastaan noin 300 metrin kävelyn jälkeen. Tähyilin jonkin aikaa vihreitä neliöitä ja löysin sen oikealle kääntyvän polun varresta kymmenen metrin päästä.

Alkumatkan maasto on kuivahkoa mäntymetsää. Tällaisia polkuja on todella mukava tallustaa.

Ensimmäinen neljästä lammesta on Kotolampi (siitä varmaan koko kierroksen nimikin juontuu). Kotolammen rannalla on myös istuskelupaikka.

Kävelyreitillä oli myös muutama kostea kohta. Tässä kohtaa reittiä oli laitettu helpottamaan pitkospuu. Yksikössä. Samalla voi vähän harjoitella tasapainoilua.

Maisema muistutti paljon Solvallan maisemia, joissa olen suunnistanut. Melko tasaisia kallioita, harvaa puustoa, kanervikkoa, pieniä suolänttejä. Kahden kilometrin kohdalla harhauduin jälleen kävelemään sata metriä väärään suuntaan. Tässä ”risteyksessä” polku näytti lähtevän loivasti vasemmalle (enkä ajatuksissani edes katsonut muualle), mutta kun en löytänyt seuraavaa vihreää merkkiä sadankaan metrin jälkeen, niin palasin takaisin. Reitti kääntyikin oikealle, seuraava vihreä merkki oli melko lähellä kallion päällä. Tarkkana pitää olla.

Tämän jälkeen en enää eksynyt. Reitti käy komella paikalla Mustjärven korkeilla rantakallioilla. Mustjärveä ei lasketa (ilmeisesti) ”Neljän lammen kierroksen” lammeksi, sillä jäljellä oli vielä kolme lampea.

Kun Mustjärven kallioilta laskeudutaan alas, maisema vaihtuu selvästi. Lehtipuita on entistä enemmän ja näin syksylläkin metsä oli yllättävän vihreä. Polun varrella on esimerkiksi paljon nuoria tammia.

Paluumatkan puolella kolme lampea on melko lähekkäin. Kolmen kilometrin jälkeen ohitetaan Kakarlampi (alla) ja heti sen jälkeen saavutaan Immerlammelle, joka on blogin pääkuvassa ylhäällä. Sen rantakallioilla on mukavia eväspaikkoja, muutama retkeilijä istuskelikin siellä evästauolla.

Reitin viimeinen lampi on Korsolampi. Sen rannalla on keittokatos ja leiriytymispaikka. Paikka näytti aika ruuhkaiselta tällaisena kauniina lauantaipäivänä. 

Parkkipaikalle Korsolammelta on viitisensataa metriä.

Matkaa kertyi pienien harharetkien kera noin viisi kilometriä. Minulla meni kävelyyn aikaa puolitoista tuntia, mutta tällä kertaa en pitänyt evästaukoja. Reitillä tapasin muutamia kävelijöitä ja sienestäjiä, Korsolammen rannalla oli tosiaan melko paljon ulkoilijoita eväiden syönnissä. Reitti on melko helppo ja lammet rytmittävät varsinkin loppupuolta aika mukavasti. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen, mutta itse pidin Meikon kierrosta paljon mielenkiintoisempana.

Sijainti: N=6670902.170, E=354187.638 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.149362850631455, lon=24.37239381836749

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Meikon kierros
Wohlsin kartanon luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.