Vastuullinen retkeily

Luonnossa voimme kokea olevamme kuin kotonamme, mutta tosiasiassa olemme siellä vieraina. Käyttäytykäämme siis siivosti ja kunnioittakaamme kaikkea elämää ympärillämme. Kun retkeilemme vastuullisesti, säilyy luonto kauniina ja sinne on aina ihana palata. Kokosimme yhteen tärkeimmät ohjenuorat vastuulliseen retkeilyyn.

Tiesitkö? Jokamiehenoikeudet eivät sellaisenaan päde kansallispuistoissa, saati tiukasti varjelluissa luonnonpuistoissa. Jos aiot retkelle kansallis- tai luonnonpuistoon, ota etukäteen huolella selvää kohdealueesi säännöistä Luontoon.fi-palvelusta.

Rajoituksia on voitu asettaa esimerkiksi leiriytymistä, tulentekoa ja maastopyöräilyä koskien, mutta jopa liikkuminen jalan tietyillä alueilla on voitu kokonaan kieltää. Luonnonpuistoissa liikkuminen virallisten reittien ulkopuolella on aina kiellettyä – eikä kaikissa luonnonpuistoissa näitä virallisia reittejä ole lainkaan. Kansallispuistoissa voi olla rajoitusalueita, joilla liikkuminen on kokonaan kielletty osan vuotta tai vuoden ympäri.