Lämmintä lempiruokaa ilman tulentekoa – ruokatermos tuo evästelyyn paljon vapautta

Viimeinkin tänä talvena olen herännyt ruokatermosten mahtavaan maailmaan. En ole koskaan ollut mikään tulistelun ylin ystävä – kauniisti tohisevaa nuotiota on toki kiva katsella ja kuunnella, mutta nuotio ei ole koskaan ollut minulle mikään onnistuneen retken mitta tai kohokohta. Siksi minulla ei ole lähes koskaan luontoretkilläni mitään tulilla paisteltavaa mukana, ja tulentekovälineetkin kulkevat repussa lähinnä hätätilanteita varten. Tähän mennessä olen edennyt kylmillä retkieväillä tai usein pelkällä vedellä, mutta alkutalvella ostin sitten sen pitkään harkitsemani ruokatermoksen, ja olen sittemmin ihastunut siihen isosti.

Ostin ruokatermoksen marketista – valittavana oli tasan yhdenlainen vaihtoehto, joten sillä mentiin. Hintaa kapistuksella oli viitisentoista euroa. Kun seuraavan kerran näen ruokatermoksia jossain myytävänä, ostan miehelle oman. Kippo on sen verran kompakti, että jos aivan kunnolla aikoo retkellä syödä, on molemmilla hyvä olla omansa. Ja sitäpaitsi sittenhän kumpikin saa ottaa mukaan mitä itse haluaa. En ihan äkkiseltään keksi ruokaa, joka ei ruokatermokseen sopisi, oli se sitten lasagnea, keittoa tai miksei vaikka hampurilainen, jos se vain termariin mahtuu. Tietysti parhaimmillaan termoksessa taitavat olla sellaiset ruuat, jotka paranevat hautuessaan, mutta tuskinpa vaikka sushikaan siellä miksikään ihan nopeassa hetkessä huononee.

Ensikosketuksen ruokatermokseeni hankin lähitunturin rinteessä, jonne olimme lähteneet pulkkailemaan puolisoni ja hänen tyttärensä kanssa. Mukaan piti saada jotakin lämmintä, helppoa, pientä ja suolaista evästä. Valinta ei ollut vaikea: ehdottomasti termarinakkeja.

Maailman helpoin retkieväs: termarinakit

Tarvitset:

Ruokatermoksen tai tavallisen termospullon*

Lempparinakkejasi

Kiehuvää vettä

Valmistus:

Keitä vesi kotona ja laita nakit termariin. Kaada kiehuva vesi nakkien päälle ja sulje termari. Lähde retkelle – nakit valmistuvat matkan aikana.

*Tosiaan olen tehnyt termarinakkeja myös termospullossa silloin, kun en vielä ruokatermosta omistanut. Toimi muutoin ihan hyvin, mutta nakkeja oli kovin hankala saada ulos pienestä ja kapeasta termospullon suusta. Ne piti kaataa sieltä ulos, jolloin tietenkin vesi kaatui edellä ja lakkasi lämmittämästä pohjimmaisina olevia nakkeja.

Tässä oma termoskokoelmani, kaikki aktiivisessa käytössä.

Glamping-retki Pallasjärvelle

Helmikuun viimeisenä päivänä pyysin ystävän mukaan retkelle Pallasjärven jäälle. Aurinkoa oli luvattu vain aamuksi, ja minun teki mieli juhlistaa alkavaa maaliskuuta erikoiseväin, joten päätimme pakata matkaan tavallista paremmat herkut ja naatiskella ne aamupalana tai -brunssina sopivaksi katsomallamme paikalla. Kas kun emme aikoneet tehdä tulia, saisimme haahuilla järvellä ja sen rannoilla vapaasti ja valita tulipaikkamme ilman minkäänlaista tarvetta luvalliselle nuotiopaikalle.

Lopulta eväsvalikoima näytti tältä:

Marja–hedelmäsmoothieta ruokatermoksessa**

Kotitekoisia lihapiirakoita kestävässä muovirasiassa

Kuumaa lihalientä termospullossa

Suklaata (tietenkin)

Teetä ja kahvia omissa termoksissaan

**Valitsin laittaa smootienkin termokseen varmistaakseni, ettei se lämpene liikaa ajomatkalla tai toisaalta jäädy matkalla evästelypaikalle.

Olin poiminut tästä Minna Jakosuon lihisreseptistä vinkin, että lihapiirakat saa retkellä nopeasti lämpimiksi, kun niiden päälle kaataa kuumaa lihalientä termoksesta. Tosi kätevä ja hyvä vinkki, joka jälleen sallii nauttia lämmintä retkiruokaa ilman tulistelua ja pitkällistä valmistelua. Itselläni ei ollut ollut lehtitaikinaa kun edellisenä päivänä olin lihiksiä tehnyt, mutta netistä löytyi onneksi muunkinlaisia reseptejä. Täytteeksi olin laittanut Raattaman poroa (säilykepurkista) ja kaapista löytyneen jämän risottoriisiä.

Kuljimme jäällä vain pienen matkaa, kunnes silmiimme osui aurinkoinen, ihana rantatörmä upealla tunturinäköalalla. Muita ihmisiä tai esimerkiksi mökkejä ei näkynyt lähimain, joten kaivoimme itsellemme omat evästelymontut rantatörmän syvään lumeen ja aloimme purkaa eväitä repuista esille. Siinä vierähti tovi jos toinenkin herkutellessa ja kevättä fiilistellessä. Reppukin keveni kummasti, kun lihikset liemineen, smoothiet, kahvit ja teet katosivat parempiin suihin!

Termoksia ja kestäviä muovirasioita käyttämällä oli tosi helppo välttää roskien syntyminen retkellä, joten vaikka Pallasjärvellä puhalsi reipas kevättuuli, ei roskien karkaamista sen matkaan tarvinnut pelätä.

On siis mahdollista nauttia näinkin monen ruokalajin ateria luonnossa ilman tulentekoa tai roskien siunaantumista. Ruokatermoksen kanssa voi pitää kunnon eväshetken millä tahansa kalliokukkulalla, hienoimmalla näköalapaikalla, kannonnokassa, kuusen alla tai missä vain omissa oloissaan. Retkikohdetta ei tarvitse suunnitella tulistelumahdollisuus edellä, ja jos nälkä yllättää aiemmin kuin on suunnitellut, ei tarvitse kuin valita lähin sopiva istuskelupaikka ja alkaa syödä. Tai, jos laavulla on väkeä ja oma olo on epäsosiaalinen, voi siinäkin tilanteessa etsiä itselleen mistä vain paikan ja evästellä omissa oloissaan.

Suosittelen ehdottomasti antamaan mahdollisuuden ruokatermokselle, ellet ole sitä vielä tehnyt – itse en enää ymmärrä, miksi harkitsin sen ostamista ainakin vuoden ellen peräti parikin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.