Uusi Retkipaikka-kirjamme ilmestyy pian – ennakkotilaa omasi heti!

Retkipaikka – Seikkailuja kauneimmissa maisemissa -kirja ilmestyy huhtikuussa, ja ennakkotilaus on juuri avautunut! Kirja johdattaa sinut Suomen kauneimpien maisemien äärelle Ahvenanmaalta Utsjoelle – mukana on 80 kohdetta. Kirjassa sukelletaan muun muassa kaikkiin maamme virallisiin kansallismaisemiin sekä kymmeniin muihin kutkuttavan kauniisiin luontokohteisiin. Teoksen opastamana voit siis suunnitella vaikkapa eeppisen kansallismaisemakierroksen, tehdä pyöräilyretkiä Suomen kuvauksellisimpiin maisemiin sekä löytää hienoimmat kohteet ja reitit laajojenkin maisemien sisältä. Tilaa omasi nyt, niin saat kirjan uunituoreena ensimmäisten joukossa!

Kirjan kohde-esittelyt johdattavat lukijansa merenkulun romantiikkaa henkivistä saaristolaismaisemista vesiputousten kohinaan, linnavuorien otsille, salaperäisiin jokilaaksoihin ja mykistävän kauniiden, puolisalaisten järvenrantamaisemien luokse. Kohteita on kaikista maakunnista, tasaisesti eri puolilta maata.

Getalla vallitsee erämainen tunnelma kaikkialle jatkuvine kallioineen ja auringon pyörittämine käkkärämäntyineen. Komea kontrasti löytyy Djupviken-lahdelta, jonka äärelle luontopolku vie. Suojaisa, lähes laguunimainen lahti saa kesällä melkein välimerellisen tunnelman, jos purjevene tai kaksi sattuu olemaan luonnonsatamassa.

Ote kirjasta, kertojana Karoliina Säkö

Vaikka maisema on käsitteenä laaja, on kirja jälleen tulvillaan vinkkejä pistemäisistä hienoista kohteista sekä reiteistä, joita suurienkin maisemien sisällä kannattaa kokea. Esimerkiksi eräs Suomen kauneimmista kansallismaisemista, Punkaharju, kätkee harteilleen paitsi hyvin erikoisen metsän, myös mitä kauneimmalta paikalta löytyvän laavun – tiedätkö minkä? Entäpä millainen retki kannattaa suunnitella pohjoiskarjalalaiseen vaarakylien kansallismaisemaan? Erään upean näköalavaaran metsien kätköistä löytyy yleisessä käytössä oleva sauna – tämäkin paikka paljastuu kirjan sivuilta!

– Mukana on myös kartat lähes jokaisesta kohteesta – poikkeuksena vain yksi erikoistapaus, maisema, josta voi nauttia Suomessa valosaasteettomilla alueilla kääntämällä katseensa yötaivaalle, vihjaa kirjan toimittanut Retkipaikan päätoimittaja Jonna Saari.

Maistiainen kirjasta – aiheena eräs kansallismaisemistamme, Aavasaksa.

Kirjan kohde-esittelyiden takana on jälleen komea joukko retkipaikkalaisia, lähes kolmekymmentä ihmistä, ja kohde-esittelyiden ohessa tarjolla on myös runsas määrä valokuvaus- ja muita vinkkejä, joiden inspiroimana kohteet voi kokea mahdollisimman monipuolisesti. Esittelyistä on hauska poimia tärpit mielenkiintoisille pyöräilykierroksille, kutkuttaville melontaseikkailuille tai huolettomille roadtripeille – mikä ikinä onkaan oma mielitapasi liikkua.

Tekstit perustuvat kirjoittajien omiin kokemuksiin ja havaintoihin kyseisistä retkikohteista.

”Hiljaisista pitkoksista ja erämaan korkeasta taivaasta haaveileva saapuu Patvinsuolle lokakuussa. Ensilumen lupaavat pikavierailut ja pysähtymään huutelevat karpalot koristavat vielä punaisena hehkuvaa suota, ja Koiterejärvi kuohuu syystuulen riepoteltavana. Vesipisarat hohtavat juolukoiden lehdillä kuin helmet, ja retkeilijäkin saa varautua siihen, että erämaan sade saattaa kimpaantuessaan etsiä tiensä iholle asti.”

Ote kirjasta, kertojana Terhi Ilosaari

Teoksen on kustantanut Karttakeskus.

Kerää kaikki kansallismaisemat

Kansallismaisemien mukanaolo tuo kirjaan oman, erittäin mielenkiintoisen säväyksensä. Kirjan 80 kohteesta kansallismaisemia on 27, eli kaikki Suomen viralliset kansallismaisemat ovat mukana.

– Kansallismaisemat eivät ole yksioikoisesti luontokohteita, vaan kaikessa kirjossaan ne kertovat kiinnostavia tarinoita maamme kehityksestä, historiasta ja kulttuurista. Virallisia kansallismaisemiamme ovat tunnettujen Kolin ja Porvoonjokilaakson lisäksi muun muassa Utsjokilaakso, Aavasaksa, Kastelholma Ahvenanmaalla, Pohjan ruukit Raaseporissa ja jopa Espoon Tapiola, Saari kertoo.

– Jokaisesta kansallismaisemasta on kirjassa esitelty nimenomaan luontoretkeilijää kiinnostavia paikkoja ja näkökulmia.

Kansallismaisemat ovat laajoja ja siten erittäin suuren yleisön tavoitettavissa, sillä melkeinpä kaikki kansallismaisemat ovat koettavissa paitsi kävellen, myös meloen, pyöräillen ja jopa autolla. Saari toivoo, että hienosti alkaneen kansallispuistobuumin jatkoksi saataisiinkin myös kansallismaisemabuumi.

– Kansallismaisemien keräily on todella antoisa, yleissivistävä ja pitkäikäinen harrastus, jonka kaiken lisäksi voi jokainen toteuttaa itselleen parhaiten sopivalla tavalla. Ei haittaa, vaikka raskas patikointi ei onnistuisikaan, Saari maalailee.

Kirjan ennakkomyynti on alkanut

Retkipaikka – Seikkailuja kauneimmissa maismissa -kirja on tilattavissa Retkipaikan verkkokaupasta. Tilaamalla kirjan suoraan meiltä tuet samalla Retkipaikan toimintaa. Ennakkotilaamalla teoksen varmistat, että saat kirjan ensimmäisten joukossa ja pääset suunnittelemaan kesän reissuja mahdollisimman ajoissa!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.