Lähiretkeilyä uusin silmin – 3 vinkkiä

Lähiretkeily on noussut valtavaan suosioon, sillä luonto tekee hyvää; se liikuttaa niin mieltä kuin kroppaa, ja antaa meille lukuisten terveyshyötyjen lisäksi inspiraatiota. Moni lienee jo kolunnut tutut lähiretkipaikat moneen kertaan. Tässä siis vinkkejä, miten löytää uusille hyvinvoinnin apajille ja miten tutuistakin retkikohteista voi löytää uutta inspiraatiota.

1. Kartta kertoo mielenkiintoisista paikoista

Retkikohteella suositellaankin pysymään merkityillä reiteillä, jotta luonto ei kulu kaikkialta. On kuitenkin valtavasti alueita, joilla merkittyjä reittejä ei kulje. Silloin maastokartan tutkiminen antaa vihjeitä mielenkiintoisista kohteista, mutta myös paikoista, joita on vaikeakulkuisuutensa vuoksi syytä välttää.

Kartalta löytynyt jyrkänne.

Maastokarttoja voit tutkia sähköisesti esimerkiksi Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä Karttapaikasta (asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka) ja Metsähallituksen retkikartta.fi -palvelusta. Niistä saat myös tulostettua kohteen kartat itsellesi. Lisäksi sähköisissä karttapalveluissa on mahdollisuus tarkastella ilmakuvia, jotka voivat kertoa esimerkiksi, että suunnitellulla reitillä esimerkiksi tuore avohakkuu, jota pitkin on ikävä rämpiä.

Pelkästään kännykän kartan varassa ei kannata lähteä samoilemaan pitkiä matkoja vieraille alueille, sillä akun loppuessa olet vailla karttaa. Siksi kannttaa opetella etukäteen käyttämään kompassia ja lukemaan karttaa. Kohteelta toiselle suunnistaessa on myös muistettava havainnoida ympäristöä. Se kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta ei ole. Etenkin kaverin kanssa keskustellessa moni on mennyt hukkaan merkityilläkin reiteillä, koska unohtaa seurata aktiivisesti merkkejä!

Biskopsön saaren metsiä samoilemassa.

2. Retkeile eri aikaan kuin yleensä

Retkikohteen luonne voi muuttua vuorokauden, vuodenajan ja sään mukaan. Oletko kokenut räntäsateen mäntymetsässä? Jäiden lähdön tai myrskyn voiman merenrannassa? Syksyn kultaaman koivikon tai ruskan kirjoman suon? Keväällä kannattaa suunnata lehtoihin, joissa kukkaloisto on parhaimmillaan juuri ennen puiden lehteen puhkeamista.

Tuttukin retkipaikka näyttää erilaiselta, kun siellä retkeilee eri vuodenaikoina ja eri säillä. Älä siis pelkää sadetta, sumua, räntäkeliä tai pakkasta! Myös retkeily aamuauringon noustessa tai vaikkapa pimeään aikaan tuo aivan uusia ulottuvuuksia.

Retkellä Ekniemen näköalatornissa auringonlaskun aikaan.

3. Liiku uudella tavalla

Kolmas tapa saada jotakin uutta irti tutusta retkipaikasta on lähteä liikkumaan sinne eri tavalla kuin aiemmin. Kokeile polkujuoksua, metsäparkouria tai vaikka maastopyöräilyä reitillä, jolla olet aiemmin kävellyt. Tai talvella lumitilanteen salliessa voi jalkaan laittaa lumikengät tai liukulumikengät. 

Lumikenkäretkellä Kemiönsaarella Senatsbergetin Hyvinvointipolulla.

Kokeile vesiretkeilykohteella veneen sijaan sup-lautaa tai kajakkia. Sitä paitsi pinnan alla on myös monesti nähtävää, joten snorkkeli ja maski on helppo ottaa mukaan niin jalan tehtäville retkille vesistöjen äärelle kuin eri vesikulkuneuvoihin. Talvella vesistöjen jäätyminen avaa uusia liikkumismahdollisuuksia, vaikka jäillä liikkuessa onkin syytä ostata jääturvallisuuteen liittyvät seikat.

Keväinen melontaretki Saaristomerellä.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.