Haluaisitko lipua tähän maisemaan? Kodanovisen melontareitillä näet monia Etelä-Konneveden päänähtävyyksiä

Kodanovisen melontareitti 19km
Reitin varrella Kaiturin ja Enonrannan retkisatamat laavuineen
Lähtöpaikka eli Hanhitaipaleen kalasatama kartalla

Enonniemen maisemia. Kuva: Jouni Lehmonen

Etelä-Konneveden kansallispuisto on vesillä liikkujalle tunnelmallinen retkikohde. Katja Iinattiniemen ja Jouni Lehmosen valokuvissa Kodanovisen saaristo ja Kalajanjärvi luovat kesäyön dramatiikalle upean näyttämön. Enonrannan maisemat yllä olevassa kuvassa lupaavat kävijälle hienoja sävyjä, jos vain malttaa mielensä ja pysähtyy hetkeksi katsomaan horisonttiin. Kodanovisen melontareitti (19 km) sopii hyvin viikonlopun fiilistelyyn.

Kuva: Katja Iinattiniemi ja Jouni Lehmonen, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Kuva: Katja Iinattiniemi ja Jouni Lehmonen, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Kodanovinen

Nämä kuvat tekivät minuun niin suuren vaikutuksen, että nyt jo pelkkä nimi Kodanovinen tuntuu erityisen merkitykselliseltä paikalta. Se avaa oven toiseen maailmaan. Kodanovinen on yhden saaren nimi, jonka keskellä olevalle lammelle on ollut muinoin pääsy vesitse. Kenties ainutlaatuinen nimi viittaa aikaan, jolloin salmesta on kuljettu saaren sisään ikään kuin kodan ovesta (Viite 1.)

Kuva: Katja Iinattiniemi ja Jouni Lehmonen, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Kuvissa valo leikkii pohjoisen synkillä sävyillä. Aaltojen liike on rauhoittavaa ja varjot lohdullisia. Koen vastustamatonta halua antautua noiden aaltojen viileyteen.

Kuva: Katja Iinattiniemi ja Jouni Lehmonen, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Näille mystisille aalloille pääsee parhaiten työntämällä kanootin vesille Rautalammilta Hanhitaipaleen kalasatamasta. Levähdyspaikkoja reitillä ovat Kaiturin ja Enonrannan retkisatamat laavuineen. Kohteissa on polttopuuhuolto ja niissä voi yöpyä teltoissa.

Kuva: Katja Iinattiniemi ja Jouni Lehmonen, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Nähtävyydet

Reitin päänähtävyyksiä upean Kodanovisen saariston lisäksi ovat Saukkosaaren tafonit ja kalliossa myhäilevä Käpynänukko, jotka löytyvät reitin alkupäästä. Kodanovisen reitti seuraa aluksi lyhyempää Käpynän kierroksen melontareittiä erkaantuen siitä vasta Käpynänniemessä, josta se suuntaa idyllisen Varpusenlinnan pikkusaaren ohitse. Varpusenlinnasta 1,5 km lounaaseen Aittosalmessa sijaitsee mystinen Ristikivi. Rannalla olevaan siirtolohkareeseen on maalattu punamultamaalilla risti, jonka alla näyttäisi olevan vanhempia maalauksia. Se on muinaismuistolain nojalla suojeltu kalliomaalaus, jota ei kuitenkaan ole pystytty ajoittamaan. Risti kuviona viittaa kuitenkin historialliseen aikaan. Kohde on inventoitu vasta vuonna 2016. (Viite 2.)

Kuva: Katja Iinattiniemi ja Jouni Lehmonen, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Maagisten hetkien metsästäjän kannattaa meloa kesäyön hämärään ja levätä silloin kun päivä on kirkkain. Auringonlaskuja pääsee ihailemaan kansallispuiston huippupaikoilta Kaiturin saaren ja Enonrannan retkisatamista ja pienellä patikoinnilla pääsee Kalajanvuoren tai Loukkuvuoren näköalapaikoille.

Auringonlasku. Kuva Jouni Lehmonen

Enonrannan retkisatamasta lähtee 2,9 km haastavassa maastossa etenevä Loukkuvuoren lenkki, josta on yhteys 15 kilometrin pituiseen Kolmen vuoren vaellusreittiin. Kolmen vuoren vaellus on korkeuserojen vuoksi maastoltaan erittäin haastavaa ja aikaa tälle patikointireitille kannattaa varata koko päivä.

Kuva: Katja Iinattiniemi ja Jouni Lehmonen, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Kalajanjärvi eli Iso-Kalaja on mielenkiintoinen lisälenkki pois viralliselta Kodanovisen reitiltä. Kalajanjärvelle pääsee Kodanovisen saaren itäpuolelta Tippaniemen ja Puroniemen välisestä pienestä salmesta.

Kuva: Jouni Lehmonen

Kuva: Jouni Lehmonen

Kalajanjärvellä on Kiertolahden rantautumispaikka, josta pääsee kävellen Kalajan kierrokselle ja Kalajanvuoren näköalapaikalle.

Kuva: Katja Iinattiniemi ja Jouni Lehmonen, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Aloitus- ja lopetuspiste on Hanhitaipaleen kalasatamassa, jossa on parkkipaikka, vene- ja melontalaituri sekä puucee.

Usva kietoo Kalajanjärven pauloihinsa. Kuva Jouni Lehmonen.

Alue on täynnä ihania pieniä saaria, mutta herkän luonnon takia on suositeltavaa välttää kaikkea rantautumista virallisten rantautumispaikkojen ulkopuolella. Huomioi, että Taavetinsaarella on maihinnousu kielletty lintujen pesimäaikaan 15.4.-31.7.

Kuikkia Kalajanjärvellä. Kuva: Jouni Lehmonen

Reitti soveltuu perusmelontataidot hallitsevalle omatoimimelojalle, joka osaa lukea karttaa ja pystyy yöpymään omilla varusteillaan luonnossa. Suurilla järvenselillä olosuhteet saattavat muuttua nopeastikin. Seuraa säätilaa ja tarvittaessa hakeudu ajoissa suojaan. Kajakit kannattaa muistaa nostaa kunnolla maihin, koska tuuli ottaa nopeasti omansa.

Kuva: Jouni Lehmonen

Reittiesite Kodanovisen melontareitti: http://etela-konnevesi.fi/data/documents/Kodanovisen-melontareitti-2017.pdf

Reittiesite, Käpynän kierros: http://etela-konnevesi.fi/data/documents/Kapynan-kierros-2017.pdf

Lähtöpaikan osoite: Hanhitaipaleen kalasatama, 

Saukkosaaren tafonit kartalla.

Käpynän ukko kartalla.

Varpusenlinna kartalla.

Aittosalmen Ristikivi kartalla.

Kaiturin retkisatama kartalla.

Enonrannan retkisatama kartalla.

Kiertolahden rantautumispaikka (Kalajanjärvellä) kartalla.

Lisätietoja Metsähallituksen Luontoon.fi -sivuilta: http://www.luontoon.fi/etela-konnevesi

Kartta: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/etelakonnevesi-patikointikartta.pdf

Etelä-Konneveden melontareitit: http://etela-konnevesi.fi/luontomatkailun-koordinointihanke/melontareitit

Etelä-Konneveden kansallispuisto: http://www.luontoon.fi/etela-konnevesi

Lähteet:

Viite 1:  Kiviniemi, Eero 1985, 106. Rautalammin varhaishistoriaa paikannimistön näkökulmasta. Teoksesta Rautalammin kirja.

Viite 2: Hans-Peter Schulz ja Jaana Itäpalo: Etelä-Konneveden rantaosayleiskaavan tarkistuskohteiden arkeologinen inventointi. Rautalampi 2016. Saatavilla: http://docplayer.fi/28157438-Rautalampi-etela-konneveden-rantaosayleiskaavan-tarkistuskohteiden-arkeologinen-inventointi.html

Rautalammin – Konneveden luontomatkailun koordinointihanke: www.etela-konnevesi.fi