On se vuan mukavoo kiertee Puijonsarven nennee…

Puijon alue on suomalaisten lähiretkeilyalueiden aatelia. Aivan Kuopion kaupungin ytimen kupeella, useiden asutusalueiden ympäröimä Puijo on niin kuopiolaisten oma lähiretkeily- ja luontoliikuntapaikka kuin yksi Kuopion vetovoimaisimmista nähtävyyksistäkin.

Puijon virkistysalueelta Julkulanmäeltä löytyy uudenkarhea laavu, Puijonnokka. Eikä olekaan mikä tahansa laavu, vaan komean räyhäkkä hirsilaavu, joka on tehty paikallisista tarvepuista. Helena-myrsky (31.7.2014) iski näet voimalla myös Puijon rinteille ja kaatoi alueelta paljon järeitä kuusia. Tuulenkaatokuusista järeimmät myytin Toivalan metsäkoulun hirsirakennuskurssille, jonka oppilastöinä laavu rakennettiin.
puijonnokka2
Nimikilpailun kautta nimensä saanut Puijonnokan laavu on saavuttanut suuren suosion kuopiolaisten keskuudessa. Myös Puijon seurakunta on löytänyt Puijonnokan laavun metsäkirkkotoimintaansa. Ja onhan Puijon metsä pyhä rauhoittumisen ja voimaantumisen paikka ihan kaikille, yli uskonnollisten vakaumuksien.

Oma koiranulkoilutusreittini menee laavun ohi, ja likipitäen aina laavulla on retkeilijöitä tulistelemassa ja evästauolla. Lyhin kävelymatka laavulle, noin 800 metriä, on Puijonsarven parkkipaikalta Päivärannan tieltä Aaro Jalkasen muistomerkin luota.

Puijon alueella on laaja ulkoilureittien verkosto, joten laavulle pääsee monta kautta, esimerkiksi Puijon tornilta Puijon selännettä pitkin.

puijonnokka15

Opastepömpeli Päivärannantien pysäköintipaikan vieressä.

Puijon reitit on viitoitettu ja opastettu selkeästi: Puijolla latuopasteet on osoitettu ruskeilla viitoituksilla, kesäaikaista liikkumista opastetaan kuntolenkkien vihreillä viitoituksilla. Myös talviaikaan laavulle on sallittua tulla kävellen latupohjaa Puijonsarven parkkipaikalta.

Laavulta eteenpäin Puijolle ladulla kävely onkin sitten kiellettyä.

puijonnokka16

Ulkoilureitti kohti laavua.

Jo pysäköintipaikalta noustessa Julkulanmäkeä ylös mäentönkyrää polulta avautuu hieno näkymä Kallavedelle. Imelimmällä kohdalla on muutama kivipaasi, joiden päälle ponkaisemalla voi hakea vielä lisää näkymiä. Itse nostin tästä kuvauskopterin ilmaan marraskuun alkupuolella auringon laskun aikaan. Lintuperspektiivistä avautui näkösälle niin Kallavesi laajemmin kuin koko Puijonselännekin torneineen ja hyppyrimäkineen. Kallavesi ei ollut vielä saanut jääkantta kauttaaltaan, kun raikas pohjois-luoteen puoleinen tuuli loiskutti pitsimäiset jääreunukset saarien rannoille.

puijonnokka7

Puijonselänne ilmasta kuvattuna.

puijonnokka5

Kallavesi suarinesj ja salaminesj.

Mutta kylläpä itse Puijonnokan laavultakin on huikeat näköalat Kallavedelle. Silimä, ja sitä mukkoo koko immeinen leppee ihan toen perästä.

Hämärän tullen täältä oli mukava ihailla tähtikirkasta taivasta. Ja hyräillä Aaro J. Jalkasen Kallavesj-laulua, jonka Puijonnokkaan liittyvän säkeistön sanat löytyvät muistin tueksi laavulta. Jalkanen kirjoitti Kallavesj -laulun koti-ikävissään olleessaan sata vuotta sitten maanpaossa Yhdysvalloissa Suomen itsenäistymiseen liittyvien tapahtumien johdosta. Kuopiossa juristina toiminut Jalkanen oli säilyttänyt toimistossaan suomalaismielisten aktivistien aselastia, minkä paljastuttua venäläisille santarmeille Jalkanen joutui pakenemaan Suomesta.

puijonnokka18

Aaro J. Jalkasen Kallavesj-laulun sanoitusta laavulla ja muistomerkillä

Polttopuiden tekoon laavulla on vähän erikoisempi pilkkomisteline, terinee. Itse kyllä mieluummin polttopuuni pilkon perinteisesti kirveellä, mutta onnistuihan tuo tälläkin systeemillä. Ja ymmärrän hyvin miksi tähän ratkaisuun on päädytty tällä suositulla ja helposti tavoitettavalla laavulla. Laavun läheisyydestä löytyy myös kuivakäymälä kokonaisuutta täydentämään.

Jutun kuvat on kuvattu 11.11.2016 ja 28.11.2016.

puijonnokka13

Polttopuiden pilppuamisväline

Kartta   TRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N= 6978473,676, E= 532644,953

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.