Kalajankierros, Etelä-Konneveden kansallispuisto, Rautalampi

4,6 kilometriä pitkä Kalajan kierros on Etelä-Konneveden kansallispuiston ensimmäinen vierailijoille avattu reitti. Reitti pohjautuu alkujaan jo kauan ennen kansallispuistoa alueella kulkeneeseen reittiin, mutta on nyt mietitty vielä kertaalleen uusiksi huomioiden kävijöiden turvallisuuden ja toisaalta alueen maisemalliset arvot, joita totisesti kelpaa ihailla.

Matka alkaa Kalajan pysäköintipaikalta. Sieltä suunnataan polkua pitkin kohti Kalajan laavu, jossa polku haarautuu rengasreitiksi. Ennen lammelle saapumista matkalle osuu jo yksi reitin nähtävyyksistä; keskellä metsää nököttävä tulisija savupiippuineen. Joskus sen ympärillä on ollut talo, mutta nyt kaikki muu siitä on kadonnut.

tormala-7067

Suosittelemme kulkemaan reittiä myötäpäivään, jolloin reitti kiertää Vuori-Kalajan itärantaa. Sieltä avautuu uljas näkymä Kalajavuorelle, jonka massiivisuudesta saa näin hyvä käsityksen.

tormala-7059

Lammen rannasta reitti sukeltaa syvemmälle metsään ja lähtee nousemaan ylös. Siellä alkaa jättiläishaapojen valtakunta. Tunnelma on kuin satumetsässä.

tormala-7050

Rinteen laelta reitti jatkuu pohjoiseen Kalajan huipulle. Me teimme tässä kohtaa pienen poikkeaman, kun päätin käydä tarkastamassa tiedustelureissulla sivummalla vilahtaneet lohkareet, jotka hallitsivat lähimaisemaa. Tulevaisuudessa Kalajanjärven rantaan vievät reitin osa tulee menemään niiden sivuitse.

kalaja-5

Totisesti komeita olivat lohkareet ja vielä kiinnostavampia niistä teki se, että nämä kivijätit rajasivat alleen peräti kaksi luolan mittoihin kelpaavaa onkaloa. Toisessa lattia oli sikäli sileää silokalliota, että se voisi kesäaikaan sopia jopa nokkaunien ottamiseen. Jätimme ne väliin ja jatkoimme takaisin Kalajankierrokselle, kohti vuoren huippua.

Pian maasto muuttui kallioisemmaksi. Kuuset ja haavat olivat tehneet tilaa männyille, jotka osin vaivaisen näköisinä, mutta periksiantamattoman sitkeinä olivat iskeneet paalujuurensa vuoren kamaraan ja pitivät sitä valtakuntanaan.

kalaja-8

Jos Etelä-Konneveden mannerosista täytyy nimetä yksi paikka, jossa kannattaa käydä, niin se on Kalajanvuori. Maisema on komea ja jyrkänne tarjoaa jännitystä jokaiselle korkeanpaikankammosta kärsivälle. Alas ei pidä siis kurkkia, vaikka kirkkaan Vuori-Kalaja-lammen pohjasta hakopuut näyttävästi erottuvatkin. Jos katseensa kohottaa korkammalle, näkee sen parhaan palan. Maiseman, jonka vie avaruudessaan niin pitkälle kuin silmä kantaa.

kalaja-6

Avarasta maisemasta pääsee nauttimaan vielä toistamiseen, kun reitti kiertää Kalajan huipun länsipuolelle. Sieltä avautuu näkymä yli Etelä-Konneveden.

kalaja-9

Lopulta reitti laskeutuu alas ja kiertää vuoren pohjoispuolitse takaisin laavulle. Siinä kelpaa istahtaa kiireimmäksi, keittää kahvit, paistaa makkaraa tai vaikka molemmat.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6940198 E 485062
Pysäköintipaikka kartalla.

1 reply
  1. Maija
    Maija says:

    Hieno kuvaus reitistä! Myötäpäivään tulee olemaan myös virallisesti suositeltu ja opastettu kulkusuunta. Reitiltä puuttuu vielä muutamia pitkospuita ja sorastusta sekä köysikaidetta ja luontopolkutaulut. 15.6.2016 vietetään Kalajan kierroksen ja Vuori-Kalajan kotalaavun avajaisia. – Maija / Metsähallituksen luontopalvelut

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *