Pitkäaikainen haave totta – kopteri vie kameran taivaalle

Vuonna 2004 hommasin ekan digijärkkärin – Canon 300D:n, ja heti siitä lähtien olen pohtinut kuinka kameran saisi ilmaan. Vuosien aikana olen tutkiskellut mitä kaikkia mahollisuuksia olisi nostaa hyvälaatuinen kamera yläilmoihin: heliumpalloja, leijoja, koptereita. Suunnitelmat ovat törmänneet joko hintaan ja muuhun mahottomuuteen.

Pari viikkoa sitten oli  Rajala Pro Shop – Manic Monday, jossa tonnin DJI Phantom 3 4K -pakettia myytiin 600 eerolla. Niitä myytiin uusien DJI Phantom 4 -koptereitten tieltä. Kilautin kaverille ja kysyin olisko sopiva peli: kamerassa riitti pikseleitä UltraHD:n eli 4K:n (4096 × 2160 px) verran, kamera oli ripustettu gimbalilla eli vempaimella, joka pitää kameran suorassa vaikka kopteri kallistelee. Ominaisuudet riitti mulle hyvin. Ei kun tilaukseen…

DJI Phantom 3 4K

DJI Phantom 3 4K

Tältä se nyt näyttää. Kopteri sai juuri äskettäin lisäosat – ropellien suojat – metässä lennättämiseen.

drone3

Kopteria ohjataan kauko-ohjaimella ja mobiililaitteella. Käytän tablettia, kun mun Samsung K Zoom -puhelin ei mahdu pidikkeeseen paksuutensa vuoksi. Kymppituumainen tabletti mahtuu just ja just telineeseen.

Kopterin toimintakuntoon laittamiseen meni parisen tuntia. Tablettiin ladattiin DJI GO -sovellus, jolla kopteri rekisteröitiin ja sen ohjelma päivitettiin. Tabletti on kameraan yhteyksissä WLAN-yhteydellä, joten asennuksessa piti välillä vaihtaa WLAN-verkkoa ulkomaailman ja kopterin välillä. Se oli huonosti kerrottu ainoana paperisena tulleessa pikaohjeessa, ja sen pohtiminen pitensi asennusaikaa.

Kopterin ensilento jäi asennuspäivänä tekemättä, koska sateli lunta. Kopteria ei ole suotuisaa lennättää pakkasessa, sateessa eikä yli 10 m/s -tuulessa.  Lisäksi kopteri ei lähde lentoon, jos akun lämpötila on alle +15 °C. Tätä ei ohjeissa sanottu, ja sen vuoksi ensilento viivästyi, kun kopteri oli matkannut kylmässä takakontissa. Kyseinen ilmoitus ilmestyi tabletin näytölle yritettäessä nostaa kopteri ilmaan.

drone4

Kopterin kulettamista varten hommasin kovakantisen repun. Reppuun mahtuu kopteri kauko-ohjaimineen ja latureineen. Kannen syvyys olisi saanut olla sentin pari syvempi, jotta tabletti, ropellit ja ropellin suojat mahtuisivat paremmin kannen taskuun.

Kuva: Asko Ristolainen

Kuva: Asko Ristolainen

Kopterin ensilento tehtiinkin Äänekoskella ja tässä toisen lennon alkuasetteluja Laukaan Multamäessä.

Kuva: Asko Ristolainen

Kuva: Asko Ristolainen

Kopterissa on valot jotta näkee pimmeellä missä se on menossa. Valot kertovat myös kopterin lentotilan. Kameraa voi liikuttaa kauko-ohjaimella ylös-alas-suunnassa. Kopteria kääntämällä määrätään kameran sivuttaissuunta.

Kuva: Asko Ristolainen

Kuva: Asko Ristolainen

Tabletin näytöltä voipi seurata kameran kuvaa. GPS-piirtää kartalle lentoreittiä. Kopteria voi myös lennättää ilman GPS:iä, mutta näin alkuun sen käyttö tuntuu turvallisemmalta.

Kopterin lennättäminen oli yllättävän helppoa. Kopterin saa ilmaan tabletilta yhtä nappia painamalla. Kopterin ohjailuun tottuu varsin nopeasti. Onneksi ohjaimessa on paluunappi, jos hävittää kopterin näköpiiristä. Kopteri myös palaa lähtöpisteeseen, jos se menettää yhteyden kauko-ohjaimeen tai akut alkaa loppua.

Kopteria on tullut lennätettyä aika tiuhaan. Akun kesto on maksimissaan 25 minuuttia ja sillä kerkii saamaan 16Gb muistikortin lähes täyteen 4K-viteoo.

Leppävirran silta

Leppävirran silta

Kopteri ottaa myös DNG-raakakuvia, joitten kuvanlaatu on varsin mainio.

Retkuilemaan lähtiessä on vaan muistettava tyhjentää muistikortti ja laittaa kopteriin – ja akkukin olisi hyvä olla ladattu. Lisäakku ja -muistikortti ovat hankintalistalla.

Vuotsinsuo

Vuotsinsuo

Retkuilemaan lähtiessä on vaan muistettava tyhjentää muistikortti ja laittaa kopteriin – ja akkukin olisi hyvä olla ladattu. Lisäakku ja -muistikortti ovat hankintalistalla.

Leppävirran kirkko

Leppävirran kirkko

Kopteri kuvan jälki on hyvää myös pimmeellä. Gimbal toimii hyvin. En uskonut, että kopterikameralla voi saaha näin vakaata videokuvaa.

Pimmeellä lennätettäessä on vaan varottava ettei immeiset luule kopteria ufoksi.

Leppävirta

Leppävirta

Tykkään kameran laajakulmasta. Sillä saa avaraa kuvaa.

Kopterin oon jo vienyt kommeisiin Leppävirran maisemiin ja se tulee kulkemaan mukana retkuilureissuilla. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen pitkäaikaisen haaveen totetukseen.

Kiitokset artikkelikuvasta Jussille (Jussin matkassa) ja Multamäen kuvista Askolle (Tervastulia).

Juttu julkaistu alun perin Satunnainen retkuilija -blogissa.

4 replies
 1. Mikko Tappura
  Mikko Tappura says:

  Ropellisuojat ovat hyvät ihan yleisönkin turvallisuudentunteen kannalta. Kopterista tulee muuten ikävä sirkkelifiilis, kuten jo Multamäessä todettiin.

  Vastaa
 2. KMV
  KMV says:

  Moi

  Onko videot kopterin omalla kameralla otettuja?
  Harmillisen vähän phantomien youtube-pätkiä löytyy sillä omalla kameralla otettuna, valtaosa gopro-otoksia. Hankala vertailla jo senkin vuoksi minkä kopterin hankkisin itselleni. Tai sitten en vaan osaa etsiä 🙂

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.