Sukkasillaan retkelle? Testissä Skinners-sukkakengät – osa 1/2

Yhteistyössä Vaeltajankauppa

Retkeily, jossa kuljetaan hyvin ohutpohjaisilla, niin kutsutuilla paljasjalkakengillä, on suosiotaan nostava ilmiö. Kun jalan ja luonnon välissä ei ole paksua pohjaa, saa jalkapohja luonnollista hierontaa kävyistä, oksista ja maanmuodoista. Samalla jalkaterän lihakset pääsevät oikeisiin töihin. Paljasjalkakenkien vaihtoehtona on sukkakenkä, joka jalassa ollessaan näyttää toden totta aivan sukalta. Hämeenlinnalainen Vaeltajankauppa antoi kaksi paria sukkakenkiä retkipaikkalaisten testattavaksi.

Jotkut ovat vieneet paljasjalkailun idean niinkin pitkälle, että vaeltavat täysin avojaloin. Tällöin yhteys luontoon on jalkapohjien kautta esteetön, mikä on jo kokemuksena ihana. Avojaloin kulkemiseen liittyy kuitenkin riskejä, sillä silloin jalat ovat suojattomia ja esimerkiksi terävään kiveen, saati lasinsirpaleeseen astuminen voi aiheuttaa ison vahingon. Retkipaikan Antti Uski vaelsi avojaloin Repovedellä lähes 30 kilometriä, hänen kokemuksensa voit lukea tästä.

Vaelluksiin tarkoitettujen paljasjalkakenkien hinnat liikkuvat tavallisten vaelluskenkien hinnoissa. Varsinkin aloittelijalle hinta voi luoda korkean kynnyksen, kun ei ole vielä ihan varma, onko tämä tämmöinen paljasjalkailu oma juttu lainkaan. Vaeltajankaupan Retkipaikalle testiin antamat Skinners-sukkakengät ovat houkuttava vaihtoehto aloittelijalle, ja miksei kokeneemmallekin kulkijalle. Sukkakenkien hinta on 49,90 euroa.

Retkipaikan Jarno Hämäläinen ja Jonna Saari ovat testanneet Skinners-sukkakenkiä nyt noin kuukauden ajan, ja on aika antaa ensiarviot tuotteesta. Loppuvuonna julkaistaan pidemmän aikavälin kokemuksiin perustuen yhteenveto tuotteesta.

Lähtötilanne

Jarnolla on taustallaan jonkin verran kokemusta sekä avojaloin että paljasjalkakengillä liikkumisesta. Jonna sen sijaan kokeilee lajia nyt ensimmäistä kertaa.

Mitkä olivat ensivaikutelmanne sukkakengistä?

Jarno:  Olin innokas kokeilemaan. Sukka tuntui sopivan napakalta ja täysin erilaiselta kun paljasjalkakenkä. Ulkonäkö on hyvä, karhea pohja houkuttelee liikkumaan myös kosteassa maastossa kivillä ja juurakoilla, sekä vesiosuuksilla.

Jonna: Minulla ei ollut aiempaa kokemusta paljasjalkakengistä eikä mistään vastaavasta tuotteesta. Jos asuisin lähempänä Hämeenlinnaa, olisin mielelläni poikennut Vaeltajankaupan kivijalkaliikkeessä tutustumassa sukkiin myyjän opastamana. Ihmettelin ja tunnustelin sukkien erikoista pohjamateriaalia, joka oudosti tuntui yhtä aikaa pehmeältä ja karkealta. Sukat istuivat hyvin jalkaan. Niiden mukana tuli myös pieni säilytyspussukka. Olen laiska huoltamaan kenkiä, joten minua ilahdutti, että nämä voi yksinkertaisesti pestä koneessa.

Skinners-sukkakenkien pohja ja reunat ovat valmistajan tietojen mukaan pari milliä paksua ftalaatitonta kaksikerroksista polymeeriä.

Ensikokemukset

Huhti-toukokuun aikana Jonna ja Jarno ovat testanneet sukkakenkiä keskenään hyvin erilaisissa maastoissa. Myös ensikokemukset poikkeavat jonkin verran toisistaan.

Millaisissa maastoissa olette sukkakengillä tähän mennessä liikkuneet?

Jarno: Olen testannut sukkaa kangasmaisessa maastossa aurinkoisella kuivalla säällä, sekä kaupunkiolosuhteissa juosten ja kävellen.

Jonna: Olen käynyt sukkakenkien kanssa joessa uimassa, sekä metsälenkillä osittain vielä märällä ja lumisellakin metsäpolulla ja poluttomassa, kivikkoisessa ja juurakkoisessa metsässä.

Miltä sukkakengät ovat tuntuneet käytössä?

Jarno: Sukka tuntuu sopivalta ja napakalta. Se ei lähde rullautumaan tai pyörimään liikuttaessa. Pohja on pitävä, ja estää hyvin esimerkiksi soran tai havunneulasten pistot. Havaitsin, että sukka ei kuitenkaan hengitä, ja alkaa tuntua nihkeältä nopeasti. En ole kokeillut vielä ohuen sukan kanssa yhdessä. Sukka suojaa hyvin pistoilta, mutta maaston muut muodot tuntuvat selkeästi. Sukka on todella kevyt ja aktivoi kävellessä jalkoja eri tavalla kuin kengät tai paljasjalkakengät.

Jonna: Maasto tuntui pääosin hyvältä jalkojen alla ja oli kiva huomata, että pohja ja reunat tosiaan pitivät vettä. Kuljin paikoin märässä metsässä ja myös lumihangen rippeillä. Lumen kylmyys tuli pohjasta läpi ja loi märän tunteen, mutta kun otin sukkakengän pois, paljastui sieltä ihan kuiva jalka. Hiostavuutta en ole vielä huomannut, toisaalta olen testannut sukkakenkää toistaiseksi vain aika kylmällä säällä. Uimassa sukkakengät tuntuivat kivoilta, mutta jatkossa käytän niiden sijasta kumisia uimatossuja. Skinnersien kesti nimittäin todella kauan kuivua huoneenlämmössä.

Onko jaloissa ollut kipeyttä tai muita tuntemuksia sukkakenkien käytön aikana tai sen jälkeen?

Jarno: Jalat rasittuvat hyvin liikkuessa. Vaelluskengillä kulkiessa jalat alkavat tuntua raskailta, ja kävellessä kipeytyvät polvi ja lonkka. Näillä sukilla sitä kipua ja tunnetta ei tule. Myös nilkat ovat yleensä olleet herkät vääntymään, mutta sukkien kanssa ne ovat pysyneet ehjinä ja saaneet hyvää harjoitusta.

Jonna: Poikittaisen puunjuuren päälle jalkaterän keskiosalla astuminen tuntuu tosi kipeältä – joku kiinalaista lääketiedettä tunteva osaisi varmaan tulkita, mitä sellainen kipupiste jalkapohjassa kertoo. Myös heti käytön loputtua jalkoihini tulee hetkeksi pieni kuumotus, joka menee aika pian ohi. Kuumotus ei tunnu epämiellyttävältä, vaan ennemminkin siltä, että jalat ovat joutuneet hetkeksi oikeisiin töihin. Muita tuntemuksia en ole toistaiseksi huomannut, mutta sukkakengillä kävelemäni matkat ovat vielä pysyneet muutamassa kilometrissä kerrallaan.

Onko tuotteen kanssa tullut yllätyksiä?

Jarno: Sukkien hengittämättömyys kyllä yllätti ja harmittaa kovasti.

Jonna: Yllätyin siitä, kuinka luottavaisin mielin näillä saattoi lähteä astelemaan. Muistan kun aikoinaan hankin vedenalaiskameran, ja minua iljetti laittaa se ensimmäisen kerran veden alle – se vain tuntui niin väärältä! Sukkakenkien kanssa tällaista ”vääryyden” tunnetta ei tullut, vaan lähdin kävelemään aivan kuten ennenkin. Pian huomasin, etten suuremmin edes katsonut askeleitani.

Millaisissa maastoissa tulet sukkakenkien kanssa kulkemaan kesän ja syksyn aikana?

Jarno: Haluan kokeilla vaeltaa sukilla painon kanssa pohjoisen maastoissa. Myös uinti ja polkujuoksu houkuttavat. Aion käyttää sukkia myös kaupungissa liikkumiseen.

Jonna: Aluksi lähinnä metsissä, mutta kun jalkani hiukan tottuvat paljasjalkailuun, uskallan lähteä kokeilemaan näitä pidemmille päiväreissuille ja haastavampiin maastoihin kuten tunturiin. Myös saaristossa tulen jonkin verran liikkumaan.

Tietoja Skinners-sukkakengistä

Vaeltajankaupan kotisivuilla tuotteesta kerrotaan seuraavaa:

 • Hopealanka tekee sukkakengistä antibakteeriset
 • Sopivat myös sisäkäyttöön, pohja ei naarmuta lattiaa
 • Skinnersit valmistetaan Euroopassa käsityönä
 • Sukkakengät voi pestä pesukoneessa
 • Skinnersien paino on keskimäärin alle 100 grammaa.
 • Materiaalit, kokotaulukko ja muuta lisätietoa löytyy Vaeltajankaupan kotisivuilta.

Ennen joulua Retkipaikassa julkaistaan testiartikkelin jatko-osa, jossa kerrotaan, millaisia kokemuksia Skinners-sukkakenkien kanssa syntyi kesän, syksyn ja alkutalven aikana, ja millaisia ajatuksia tuote testaajissaan herätti. Mikäli sinulla herää kysymyksiä kokemuksiimme liittyen, kommentoi alle, niin sisällytämme vastauksen jatkojuttuun!

Vaeltajankaupan kivijalkamyymälä

Vaeltajankaupan kivijalkamyymälä sijaitsee Hämeenlinnassa osoitteessa Kaurialankatu 21. Myymälän yhteydessä on myös nettikaupan varasto. Tutustu Vaeltajankaupan tarjontaan netissä ja vieraile tilaisuuden tullen myös myymälässä saamassa asiantuntevat vinkit suoraan paikan päältä. Lue myös Haix-vaelluskenkätestimme: Osa 1 ja osa 2.

19 replies
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Kiitos hyvästä kysymyksestäsi Tuulia! Omien alkukokemusteni pohjalta sanoisin, että näillä on kyseisissä tilanteissa parempi pito kuin kengillä, mutta tämä vaatii vielä lisää testaamista. Perehdymme tähän kesän aikana, ja sisällytämme kokemukset jälkimmäiseen selontekoon 🙂 Terveisin, Jonna Saari

   Vastaa
 1. Maija
  Maija says:

  Mä käytän skinnerssejä ohuen sukan kanssa niin hiostamisongelmaa ei ainakaan niin pahasti oo. Kylmällä kelillä/jäällä väliin laitan villasukat niin tarkenee hyvin 🙂
  Kivemmat jalassa kun mitkään kengät.

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Kiitos kommentista ja hyvästä vinkistä Maija! Mahtava kuulla, että teillä on Skinnersit jo käytössä ja hyviä kokemuksia 🙂

   Vastaa
 2. Saga
  Saga says:

  Hei! Kiinnostaisi kovasti, miten sukat toimisivat esim. Aasian retkeilyssä, hyvin erityyppisessä maastossa. Suojaisikohan ne myös hyönteisiltä yhtä hyvin kuin normaalit kengät?

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Hei!

   Aasiaan saakka emme varmaankaan tämän testijakson aikana valitettavasti kerkeä. Voimme toki jatkotestissä kiinnittää huomiota siihen, kuinka nämä varjelevat jalkoja hyönteisiltä Suomen olosuhteissa, ja kysyä Vaeltajankaupan näkökulmia siihen, soveltuisivatko nämä myös kaukomaiden olosuhteisiin. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kyseessä on varsin kevyt ja helposti retkireppuun heitettävä tuote – voinet ottaa sukkakengät mukaasi ja harkita sitten paikan päällä, voisiko niitä käyttää myös Aasian maastoissa 🙂

   Ystävällisin terveisin, Jonna Saari

   Vastaa
 3. Mika Turja
  Mika Turja says:

  Mielenkiintoinen idea. Vaan miten mahtaa käydä jos vahingossa astuu lasinsirujen päälle? Tuleeko sairaalareissu eteen?
  ”Oikeat” vaelluskengät ei välttämättä noteeraa lasinsiruja lainkaan, mitenkäs näiden kanssa käy?

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Kiitos hyvästä kysymyksestä Mika! Tämän selvitämme testin aikana hallituissa olosuhteissa ja kerromme jatkojutussa, torjuiko pohja lasinsirut.

   Terveisin, Jonna Saari

   Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Hei Maria! Pitkävartista mallia Skinnerseistä ei ole. Itse laittaisin punkkialueella tavalliset, pitkät sukat alle ja sukkakengät sitten niiden päälle 🙂

   Terveisin Jonna Saari

   Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Hei Sanna! Vaeltajankaupan mukaan valmistaja on luvannut, että tämän vuoden aikana tulee saataville myös lasten kokoja 🙂

   Terveisin Jonna Saari / Retkipaikka

   Vastaa
  • Antti
   Antti says:

   Otin myös testiin nämä Skinnersit tänä kesänä. Kokeilin niitä monella pinnalla mutta eniten kaipasin niitä kesälomareissun hiekkarannoille. Niiden käyttö siellä olikin todella huono idea. Kuivumisaika näillä on yli kaksi päivää ja Skinnersit alkavat myös haista todella pahalta. Haju oli niin kamala, että sukkakengät piti pitää ulkona, kunnes ne saatiin pesukoneeseen ja sen jälkeen vielä kaksi kertaa käsinpesuun.

   Ajattelin, että näistä saisi vaellukselle kivat lisäkengät vaikkapa vesien ylityksiin. Ei kannata haaveilla enää. Lähtee kyllä vaelluskaverit kauas, jos sukkakengät alkavat taas haista mädäntyneille… Näissä on siis kiva idea ja varmaan ihan hyvä niitä on käyttääkin, jos vain voi olla varma, ettei joudu katselemaan niitä.

   Itse pysyttäydyn muissa barefoot-kengissä edelleen.

   Vastaa
 4. Riina
  Riina says:

  Voisikohan näitä käyttää juostessa pururadalla, hiekkatiellä ja ihan asvaltilla? Kiinnostaisi kovasti kokeilla 5km 10km ja 15km lenkeillä.

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Hei Riina! Omasta mielestäni nämä ovat parhaimmillaan hieman epätasaisemmassa maastossa – minusta näillä on paljon mukavampi kulkea esimerkiksi polulla kuin tasaisella tiellä. Tämä on toki vain henkilökohtainen mielipiteeni – kerromme kanssatestaajani Jarnon kanssa kokemuksiamme lisää jatkojutussa loppuvuonna 🙂

   Terveisin Jonna Saari

   Vastaa
 5. Antti
  Antti says:

  Miten olette kokeneet pohjan kulutuskestävyyden. Itselläni kestäneet aktiivikäytössä lähinnä vuoden, jotka jälkeen pohjista on kulunut jo suuria alueita puhki (varsinkin päkiä). Alustana itsellä ollut etupäässä metsäpolut. Nyt toimen pari samoilla huomioilla menossa, joten olisi kiva kuulla miten muilla ovat kestäneet

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Hei Antti! Itse olen myös käyttänyt sukkakenkiä pääasiassa metsäpoluilla sekä lisäksi jonkin verran kivikoissa. Olen myös huomannut pohjan kulumista tässä kesän aikana, en vielä kuitenkaan häiritsevästi, mutta jonkin verran. Otamme tämän näkökulman esille jatkojutussa loppuvuonna. Terveisin Jonna / Retkipaikka

   Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Hei Jukke! Melko vilpoiset ovat talvella ainakin oman kokemukseni mukaan – esimerkiksi lumen kylmyys tuntuu pohjasta oitis läpi. Keväästä syksyyn ovat mukavat, mutta talvella valitsisin jalkaani jotain muuta. Tämä toki vain oma kokemukseni 🙂 Terkuin, Jonna Saari

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *