Lattialämmitys kenkiin! Testissä Thermacell -lämpöpohjalliset

Retkeily on siitä mukava harrastus, ettei se ole varsinaista välineurheilua. Retken makuun pääsee jo kevyelläkin varustuksella. Toisaalta osa keliolosuhteista ja retkikohteista asettavat varusteille omat vaatimuksensa. Esimerkiksi jos kovalla pakkasella joutuu olemaan pitkiä aikoja paikoillaan, kuten vaikkapa valokuvatessa kohde-eläintä odotellessa tai pilkkijäällä istuessa, tuppaavat varpaat jossain kohtaa ilmoittamaan, että nyt on kylmä. Ja jos sellaiseen ongelmaan on tarjolla toimiva ratkaisu, niin kyllä moisesta ainakin ehdotuksen mielellään kuuntelee.

Thermacell lähestyi Retkipaikkaa menneenä syksynä ja tiedusteli, josko olisimme kiinnostuneita kokeilemaan lämpöpohjallisia, sähkölämmitteisiä sellaisia. Idea kuulosti sen verran jännittävältä, että suurella kiinnotuksella, mutta myös hienoisella skeptisyydellä, päätimme ottaa parit parit pohjallisia kokeiltaviksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensivaikutelmat?
Ida: – Ennakko-odotukset eivät olleet kummoiset, sillä epäilin tuotteen toimivuutta. Olen tutustunut pohjallisiin, joissa on erillinen akku. Näissä pohjallisissa akku on sisäänrakennettuna pohjallisiin, joten epäilin sen tehokkuutta.

Amir: – Tuote vaikutti paketista käteen otettaessa erittäin laadukkaalta. Pohjallista enemmän tutkittuani epäilytti ainoastaan kannassa olevan pienen virtakytkimen kestävyys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ida: – Ohjeiden lukemisen jälkeen käyttö sujui näppärästi. On/off-kytkin tosin on aika pieni, ja jos on suuremmat sormet, sen käyttö ilman apuvälineitä voi olla hankalaa. Muutoin pohjallisten lataaminen on erityisen helppoa. Plussaa juurikin siitä, että ei ole irrallisia akkuja eli monia irrallisia osia, jotka voivat hukkua.

Kengän oma pohjallinen kannattaa ottaa pois pohjallisen alta, sen verran paksu lämpöpohjallinen on. Leikkausvara pohjallisissa, eli koon säätelyvara, on aika pieni. Koko 38,5-40,5 todellakin vastaa tuota kokoa, eli 38 jalkaan pohjalliset jäivät hitusen liian isoksi. Tämä vaikuttaa siihen, että niitä ei voi käyttää istuvimmissa kengissä, esimerkiksi juoksulenkkareissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pohjallisten lataaminen ja virran päälle laitto on todella helppoa, Amir kertoo.
– Ehdin tässä vaiheessa testata pohjallisia vain kesämallisissa Shimanon pyöräilykengissä ja XL koon pohjalliset sopivat vielä ilman muokkausta kenkiini. Lyhytvartiseen kenkään pohjallisen laittaminenkin oli helppoa, Amir tuumaa.

Todelliseen testiin pohjalliset joutuivat Idan Sallivaaran reissulla.
– Pakkasta olikin yllättäen -23, joten pohjalliset vaelluskengissä tulivat tarpeeseen. Vaelluskenkien käyttöä välttelen talvella, koska ne yksinkertaisesti ovat niin kylmät kengät. Ainakin tämmöiselle, jolla on huono ääreisverenkierto. Marraskuun lopussa tehdyllä reissulla vaelluskengät olivat ainoa vaihtoehto, sillä lunta oli aavistuksen liian vähän hiihtämiseen, mutta korkeavartisille lenkkareille lunta oli liikaa.

  • Kävellessä oli sen verran lämmin, että varpaatkin pysyivät plus-asteiden puolella. Keitimme kahvit ja paistomme makkarat päivätuvalla, jossa oli kamina, mutta kämppää ei oltu varmaan lämmitetty sitten viime talven. Lämpötila ei ehtinyt reilun tunnin tauon aikana nousta -10 lämpimämmäksi, mikä tarkoitti, että untuvatakista huolimatta tuli vilu. Varpaat olisivat muuten olleet aivan tunnottomat kalikat, jos pohjallisia ei olisi ollut. Enkä edes heti tajunnut laittaa pohjallisia päälle, vaan vasta siinä vaiheessa, kun varpaissa oli jo tosi kylmä. Siinä vilussa oli vain erinomaisen hieno asia, että pohjallisten kaukosäätimen saattoi ottaa taskusta ja painaa lämmityksen päälle. Sain varpaat lämpimiksi, mutta paluumatkalla pidin lämpötilan pohjallisissa koko ajan päällä, sillä vilu ei tuntunut lähtevän edes autolle takaisin kävellessä.

  • Akku kesti hyvin tuon parin tunnin käytön, ja ladata pohjalliset piti vasta muutaman lisäulkoilukerran jälkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amir puolestaan testasi pohjallisia arkisemmissa merkeissä. – Halusin pidentää pohjallisilla kesäkenkieni ajokautta ja siinä onnistuin. Pyöräilen ympärivuoden kotoa töihin ja työmatka ajoa tulee päivässä yli 25 km. Lisäksi, kun lunta ei ole vielä maassa, olen päässyt ajamaan pyörällä metsissäkin. Viimeisimmän ajoreissun metsään tein 14. joulukuuta. Talven kunnolla saapuessa poistan pyörästä lukkopolkimet ja siirryn paksuihin saappaisiin. Tuossa vaiheessa pohjalliset siirtyvät pääasiassa pihakäyttöön. Kun 3 vuotias tyttöni leikkii kovassa pakkasessa pihalla muiden lasten kanssa, jää itselleni monesti leikeissä paikoillaan seisovan valvojan toimi. Siinä tilanteessa mitkään kengät eivät tunnu pitävän varpaitani mukavan lämpiminä. Uskon ja odotan että pohjalliset helpottavat jatkossa näitä seisoskelu tuokioitani.

  • Samoin pohjalliset lähtevät mukaan talvisille telttailureissuille. Kun vaellus on ohi ja alkaa leirin pystytys niin siinä vaiheessa iskee joskus kylmyys. Tässä tilanteessa pohjallisista tuleva lämpö olisi vähäksi aikaa tervetullut lisä siihen saakka, kunnes illalla pääsee leirinuotion ääreen lämmittelemään.

  • Pohjalliset ovat olleet erittäin positiivinen tuttavuus. Nyt odotan mielenkiinnolla 20-30 asteen pakkasten saapumista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Entä tekivätkö pohjalliset sen mitä piti ja vastasivatko odotuksia? Idan mielestä kyllä: – Pohjallisissa lämpö on ainoastaan varpaiden ja päkiä alueella, joten todella kylmässä kaipaa koko pohjallisen lämpöä. Mutta lämpötila pohjallisissa sopiva, eikä täysitehokaan ollut liikaa kun varpaat alkoi olla jo tunnottomat pakkasesta.

Amir: – Olen yli kymmenen vuotta sitten kokeillut lämpötyynyjä sukissa ja niihin verrattuna pohjalliset ovat mahtavat. Aluksi epäilytti max. 44 asteen lämpötila mutta -10 asteen pakkasessakin riitti puoliteho pitämään varpaat todella lämpiminä. Vertailuna voin sanoa että ko. pyöräilykengissä varpaat ovat umpijäässä -5 asteen pakkasessa jo 20 minuutin pyöräilyn jälkeen. Kaukosäädin toimi niin kuin luvattiinkin ja virran sai päälle takin taskussakin sijaitsevasta säätimestä. Alussa epäilyttänyt virtakytkimen kestävyys osoittautui turhaksi. Kytkin on hyvin suojattuna eikä sen kanssa ole ollut mitään ongelmia.

Ida suosittelisi Thermacell-pohjallisia kaikille joilla varpaat palelevat helposti – joko arkikäyttöön tai retkeilyyn. Amir puolestaan arvelee suurimmaksi käyttäjäryhmäksi pienten lasten vanhemmat: – Pihalla pakkasessa seisoskelu ei monesti riitä aikuisen jalkoja riittävästi lämmittämään. Samoin kaikki toiminta ulkona jossa liikunta ei jaksa lämmittää tarpeeksi kehoa vaan suurimman lämmitystyön tekee vaatetus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.