Huntilan Linnavuoren rautakautinen mäkilinna Pälkäneellä

Huntilan linnavuori on pieni rautakautinen mäkilinna Pälkäneellä. Mäki on kalliopohjainen. Linnavuoren muinaisista vallituksista näkyy noin 50 metriä mäen koillisreunalla.

huntilan linnavuori (2)

Keskustasta sinne on noin 12 kilometriä. Pälkäneen keskustasta mennään VT 12 ja lähdetään Tamperetta kohti. Viiden kilometrin jälkeen käännytään oikealle. Kyltissä lukee Ihari ja tienumero on 3231. Tätä ajellaan 4,3 kilometriä ja käännytään oikealle Huntilantielle. Huntilantietä mennään reilut puolitoista kilometriä ja käännytään Parinsalontielle. Jyrkkä mäki alas kurvi oikealle ja linnavuori näkyy pellon takana. Ajettaessa tietä 3231 on noin kilometri VT 12:ta tien vasemmalla puolella Linnavuorikyltti. Kyltin osoittamassa suunnassa on Kirvun linnavuori.

huntilan linnavuori (1)

Paikka on lain suojaama muinaismuisto. Museoviraston mukaan linnavuoren hoito aloitettiin vuonna 1994 raivaamalla vallitukset ja alarinteet. Mäen jyrkkä lounaisseinämä aluslehtoineen on luonnonsuojelulain perusteella rauhoitettu.

huntilan linnavuori (3)

Vuoren sivuja on ammoisina aikoina huuhtonut vesi, joka ei nykyäänkään ole kovin kaukana. Vesi on Pälkänevesi ja samalla Iharin joen yläpää.

Paikalle mielivän retkeilijän on hyvä muistaa, että läheisyydessä ei ole parkkipaikkoja ja itäistä sivua menevä tie on kapeahko, joten sen varteen pysäköiminen on huono ratkaisu.

Linnavuoren pohjoispuolella on peltoa, itäistä sivua pitkin viilettää tie, länsisivulla on kesämökki ja muuten sen sivustat on ryteikköiset. Eniten nähtävä tarjoavat koiliskulman muurin jäänteet.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6810408 E 355599

Kuvat ja teksti: Mikko Forsten

Lähteet: Museovirasto

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.