Testissä Fjällräven Abisko 55 -rinkka

Jokin aika sitten tuli tarve pienelle rinkalle. Vajaasti täytetty 85-litrainen Kajka oli suurikokoisena epäkäytännöllinen kevyessä retkeilyssä. Aikaisempi sekundalaatuinen retkireppukin oli juuri levinnyt, joten varustepäivitys oli paikallaan.

Halusin nimenomaan rinkan enkä reppua, koska päiväretket voivat helposti venyä yli 20 kilometriä pitkiksi. Joskus reissussa on iso määrä lapsia, joten hillitön lasti eväitä ja muuta sälää alkaa välillä tuntua selässä repun kanssa liikkuessa. Myös kevyet kesäreissut yön yli olivat mielessä, joten rinkka oli itsestäänselvä asia kantomukavuuden vuoksi.

Seuraavana kohtasin valinnan vaikeuden. Etsin noin 50-litraista, yksinkertaista ja näppärää pakettia ilman sen suurempia hienouksia. Minulla ei ole mitään intoa mennä kaupunkien hulinaan shoppailemaan, joten rikoin rinkan ostamisen perussääntöä ja aloin hakea sellaista kokeilematta. Toisin sanoen siis ostos oli sika säkissä verkkokaupasta.

Kuten verkkokauppoja, rinkkojakin oli paljon. Valinnanvaraa oli liikaakin, sillä lähes jokaiselta valmistajalta löytyi mukiinmenevän oloisia vaihtoehtoja. Sanovat, että mitä enemmän vaihtoehtoja, niin sitä enemmän asiakas hämmentyy ja ostopäätös jää helposti tekemättä. Kieltämättä rinkkojen vertailu ja ominaisuusluetteloiden selaaminen alkoi turhauttaa. Onneksi viimemetreillä, ennen kuin tein ”joku vaan”-päätöksen, tuli vastaan Fjällrävenin Abisko. Hyvät kokemukset Kajkasta, jonka pienin miestenmalli on 65-litrainen, puhuivat puolestaan ja ostin Abiskon.

Abisko ja isoveli Kajka. Oleellisin ero on kantolaitteessa.

Abisko ja isoveli Kajka. Oleellisin ero on kantolaitteessa.

Abiskoja on saatavana 55-, 65- ja 75-litraisina. Eroja on käsittääkseni vain koossa. Miehille ja naisille on omat mallinsa ja värimsä. Miesten ankean värit ovat harmaa/musta ja ruskea/vihreä, naisten valintaa on helpotettu antamalla vain yksi vaihtoehto, yllätyksellinen punainen. Itse päädyin 55-litraiseen miesten malliin.

Kiristysremmit vedettynä koko rinkan yli. Kuvassa näkyy myös alaosan kiinnityskohdat makuupussille ja/tai -alustalle. Painoa 55-litraisella Abiskolla on 2060 grammaa ilman sadesuojusta (tulee mukana).

Kiristysremmit vedettynä koko rinkan yli. Kuvassa näkyy myös alaosan kiinnityskohdat makuupussille ja/tai -alustalle. Painoa 55-litraisella Abiskolla on 2060 grammaa ilman sadesuojusta (tulee mukana).

Kun rinkka aikanaan tuli postista, niin olin hieman pettynyt. Luvattua säätöä selän pituudelle en ensimmäisellä vilkaisulla löytänyt. Samalla tavalla piiloon jäivät laajennettavat sivutaskut. Abiskon sivuilla ei ole muita taskuja kuin avoimet juomapullotaskut kiristysnarulla. Kaipa niitä sivutaskuiksi voi kutsua, mutta olin odottanut jotain suurempaa, Kajkamaista.

Tarkemmalla tutkimisella löysin, uskoisin niin, säätösysteemin. Sen käyttö tuntuu olevan vaan harvinaisen vaikeaa. Oletettavasti tarranauhoja pitäisi avata, repiä hihnoja ylöspäin ja kiinnittää tarrat taas. Koitin sitä viritellä, mutta turhauduin tiukkoihin tarroihin ja annoin olla. Onneksi säädöt olivat valmiiksi sopivat. Tässä kohtaa kaipaisi itselleen suurempaa ymmärtämystä, ohjekirjaa rinkan mukaa tai kivijalkakaupan asiansa osaavaa myyjää.

Muuten Abisko oli mitä lupasikin. Koreilematon ja kapeamallinen, vaivattoman oloinen.

En käy selostamaan materiaalitietoja, niistä löytyy insinööreille luettavaa muualtakin. Sanottakoon vain, että kangas, vetoketjut ja soljet vaikuttavat laadukkailta. Mukava ominaisuus Abiskossa on kova, valettu pohja, jonka ansiosta se pysyy pystyssä, ainakin tasapainoisesti pakattuna. Hyvä ominaisuus vaikkapa märässä tai kuraisessa maastossa.

Abisko voidaan täyttää suoraan suuaukosta, mutta rinkassa on myös avattava etupaneeli, jonka kautta täyttäminen ja purkaminen pysyy paremmassa järjestyksessä. Erillisiä osastoja ei sisällä ole, joten makuupussin pakkaaminen vaatii hieman mietintää. Ulkopuolella on kiinnityspisteitä, joihin sen tietysti voi kiinnittää, mutta itse olen niitä luupäitä, jotka tahtovat välttämättä pitää makuupussin rinkan sisällä. Tässä onkin se pienen rinkan ikävin puoli. Paksun (talvi)makuupussin jälkeen muulle tavaralle ei jää enää paljoakaan tilaa. Makuasia kuitenkin missä makuupussiaan kantaa.

Lumilukko on runsas ja kannen korkeus säädettävä, joten lisätilaa saa roimasti. Kannessa on kaksi vetoketjullista taskua.

Lumilukko on runsas ja kannen korkeus säädettävä, joten lisätilaa saa roimasti.
Kannessa on kaksi vetoketjullista taskua.

Etupaneelin ulkopuolella on yksi iso vetoketjullinen tasku. Sen tilavuutta ei ole ilmoitettu, mutta rinkan mukana tuleva sadesuojus, sadeviitta, pari paria vaihtosukkia ja pikkunaposteltava mahtuvat siihen helposti. Lantiovyössä on pieni tasku, joka on omaan makuuni liian ahdas. Saa siihen avaimet ja muuta pikkutavaraa mahtumaan, mutta esimerkiksi vähänkin kookkamman puhelimen laittaminen sinne on turha yritys.

Rinkan molemmilla sivuilla on kaksi pitkää kiristysremmiä. Ei niin ennenkuulumatonta, mutta toteutus on hieno. Fiksulla hakaskiinnityksellä remmien paikkoja voi vaihdella. Remmejä voi myös yhdistää, jolloin koko rinkan yli saa poikkisuunnassa vedettyä kaksi hihnaa. Rinkan sisällyksen saa näin kiristettyä liikkumattomasti. Jos oikein varman päälle tahtoo kiristää, niin mikään ei kestä käyttämästä ylimääräisiä pakkaushihnoja tai vaikka narua. Sanavarastoni ei riitä kuvaamaan remmien hienoutta, joten kuvat kertokoot enemmän.

Kiristyshihnat. Hihnanpäät saa rullattua siistiksi tarranauhan avulla. Kannessa on kaksi vetoketjullista taskua.

Kiristyshihnat. Hihnanpäät saa rullattua siistiksi tarranauhan avulla.
Kannessa on kaksi vetoketjullista taskua.

Rinkan sivuilla on useita kiinnityskohtia hihnoille.

Rinkan sivuilla on useita kiinnityskohtia hihnoille.

Kaiken kaikkiaan Abisko on ollut päiväretkikäytössä hyvä jätkä. Vähän kuin englantilainen hovimestari, joka tekee mitä pitääkin tehokkaasti, mutta vähäeleisesti. Kunhan säädöt ovat kohdillaan, niin se istuu selkään tukevasti heilumatta ja keikkumatta. Ei kuulu edes Kajkasta tuttua vienoa narinaa. Parhaimmillaan olen hoiperrellut Abiskon kanssa vähän yli 40 kilometriä noin 13-15 kilon kantamuksella. Jalat hyytyivät ennen selkää tai hartioita.

En ole isompia malleja kokeillut, mutta totean, että juuri pienenä rinkkana ja kohtuullisella kuormalla Abisko on parhaimmasta päästä oleva ostos.

Kuvat ja teksti: Nimimerkki Partapeikko

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.