Väkevän käytön puukko – Mora Companion Heavy Duty MG

Mora-puukolla on pitkä historia ja vahvat juuret Ruotsissa, eikä nimi jätä kylmäksi täällä Suomessakaan. Vanha punakahvainen on edelleen tuotannossa, mutta vain yhtenä osana erittäin laajaa mallistoa.
Sain testiin uutukaisen, jota tehdas mainostaa tehokkaana ja järeänä työkaluna eränkävijöille, metsästäjille, kalastajille, retkeilijöille ja sotilaille.

Morapuukko-1585

Mora Companion Heavy Duty MG on reilun 22 senttimetrin mittainen puukko, josta hiiliteräksisen terän osuus on 10 senttimetriä. Terä on poikkeuksellisen paksu, 3,2 millimetriä, jolloin se mahdollistaa avustavat iskut hamarapuolelle, voimaa vaativissa töissä.

Morapuukko-1593

Hiiliteräs on hyvin käyttäjäystävällinen, sillä pehmeämpi materiaali on helpompi teroittaa kotikonstein. Verrattuna ruostumattomaan teräkseen, hiiliteräs vaatii toki hieman parempaa huoltamista. Terä täytyy kuivata ja aika-ajoin öljytä, ettei se ime pintaansa ruostetta.

Morapuukko-1586

Hiiliteräs on myös hieman joustavampaa materiaalia, eikä napsahda poikki ääritilanteissa, kuten ruostumaton teräs saattaa joskus tehdä. Tämä korostuu juuri rajussa käytössä, mihin Companion Heavy Duty MG on suunniteltu.

Tukeva työkalu istuu käteen

Tuppi on muovia ja vyölenkillä sekä nappikiinnityksellä varustettu. Tupen alapäässä on reikä, joka tuulettaa kosteuden pois. Muutenkin kun ajatellaan puukon pysymistä kunnossa, on täysin kosteutta imemätön materiaali nahkaa parempi.

Morapuukko-1625

Nahkaista tuppea monet toki pitävä kauniina ja metsään sopivana, mutta kun tämän Mora-mallin ulkonäkökin on väkevä, on lopputulos hyvin tyylikäs juuri muovitupella. Muutenkin sotilas- ja muuhun ammattikäyttöön tarkoitetuissa puukoissa käytetään nykyisin hyvin harvoin nahkaa.

Morapuukko-1598

Companion on helppo ottaa tupestaan yhdellä kädellä, sillä etureunassa on nystyrä peukaloa varten. Muovirunkoisessa kahvassa on kumipäällyste. Suuri kahva on mittasuhteiltaan sopusoinnussa jykevään kokonaisuuteen.

Puukko napsahtaa tuppeensa, eikä se pääse putoamaan vahingossa, vaikka olisi ylösalaisin. Vyöklipsi on alhaalta auki, joten puukon voi ripustaa vaikka rintataskun reunaan, niin se on pikkuaskareissa aina kätevästi käsillä.
Kahva on tarkoitettu isolle kädelle ja siitä saa tukevan otteen käsineetkin kädessä. Hikiset ja rasvaiset kädetkään eivät lipsu kumipinnoitteesta. Kahva on keskeltä hieman pulleampi, jotta ote olisi mahdollisimman ergonominen. Tässä kahvan muotoilussa on onnistuttu erittäin hyvin.

Morapuukko-1603

Kahvan perä kääntyy alaspäin, mutta pääty on terään nähden suorassa kulmassa. Se mahdollistaa napakat iskut, jos puukon terä täytyy saada vaikka puun sisään. Mora Companion Heavy Dutyn tukeva rakenne myös kestää tämän kovan käytön, sillä siihen tuote on suunniteltu.

Helposti veistettävä Mora

Hiiliteräksisen terän teräkulma on 27 astetta, mikä on poikkeuksellisen loiva puukon teräksi. Loivan teräkulman etu tulee esille käytön aikana, sillä se pitää hyvin teränsä eikä puukko tylsy helposti.

Morapuukko-1620

Vaikka jyrkkään kulmaan teroitettujen terien sanotaan leikkaavaan loivaa paremmin, ei Companion Heavy Dutyn veisto-ominaisuuksissa ole mitään moitteen sijaa. Kiehisiä syntyy ja muutkin askareet onnistuvat verrattain näppärästi.

Hyviä veisto-ominaisuuksia parantaa myös pieni yksityiskohta kahvassa, jonka yläpinta terän juuressa on muotoiltu peukaloa varten pyöräksi. Peukaloa käyttämällä saadaan puukon terään enemmän voimaa ja veistoon tarkkuutta.

Morapuukko-1603

Vaikka kyseinen Mora onkin vankka ja tukeva, ei se silti paina kuin 135 grammaa. Se on hyvin miellyttävä tuttavuus. Siinä on tuttua pohjoismaista sopusuhtaisuutta ja hillittyä muotoilua. Mora Companion Heavy Duty MG on ehdottomasti monipuolinen käyttöpuukko vaativallekin käyttäjälle.

Lisätiedot: www.vandernet.com
Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

Osta Mora Companion Scandinavian Outdoor Storesta!

1 reply
  1. turkulainen
    turkulainen says:

    Kuinka morapuukon saa ulos tupesta ensimmäisen kerran? Kahvan yläosassa on joku ihme muovirengas, joka estää puukon nostamisen tupesta.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.