Testissä Salomon Adv Skin3 5 Set -juoksuliivi

Yhteistyössä Salomon.

Sain testattavakseni Salomonilta S-Lab Adv Skin3 5 -juoksuliivin. Jo ensinäkemältä tuote todella vaikuttaa siltä, että yksityiskohtien suunnittelussa ei olla säästelty, ja tuotteessa on oikeasti otettu huomioon vaativankin liikuntamuodon ja kohderyhmän tarpeet. Tämä vaikutelma on vain vahvistunut käytännön kokemuksen myötä.

Viimeisen vuoden verran olen muun liikunnan ohessa harrastellut juoksemista teillä ja poluilla vähän tavoitteellisemminkin. Erilaista reppua, vyötä ja koteloa on ollut käytössä, kukin omaan tarkoituksensa melko hyvin täyttäen ja kukin omat puutteensa osoittaen. Joku vähän hölskyy, toinen hiertää, toisesta ei saa helposti sitä ja toiseen ei sovi tämä.

Vähänkään pidemmillä lenkeillä tulee ratkaistavaksi nesteen, energian, älypuhelimen, lisävaatetuksen ja turvallisuuteen ja selviämiseen tarvittavan sälän kuljettaminen mahdollisimman mukavalla tavalla. Perinteinen ratkaisu on kietoa tavaraa vyötäisille jonkinlaisen juomapullovyön ja vyötärölaukun ristisiitoksen avulla. Sinänsä se on ihan toimivaa, etenkin jos laukussa sattuu olemaan riittävän iso tasku nykyisille puhelimille. Mutta entä sitten, kun juomaa ja energiaa pitää varata viiden tai kymmenen tunnin suoritukseen? Palkansaajan työpäivän mittainen liikuntasuoritus voi helposti vaatia useampia litroja nestettä, energiageelejä, ensiapuvarusteita ynnä muuta tarpeellista. Puhutaan siis nopeasti useamman kilon kuormasta, mikä epäilemättä alkaa tuntua vyötäisillä jo varsin ikävältä, ja ajatukset alkavat kääntyä johonkin enemmän hartiapankkiin perustuvaan ratkaisuun, kuten liiviin tai reppuun.

Salomon Adv Skin3 5 ”Skin 5” tarjoaa erittäin hyvän ratkaisun esimerkiksi polkujuoksijan tai vaikkapa maastopyöräilijän tarpeisiin. Mielestäni kyseessä on enemmän liivi kuin reppu, joten voitaneen puhua juomaliivistä tai juoksuliivistä. Juotavan kuljettamiseen tässä tyhjänä 225 grammaa painavassa liivissä onkin ihan hyvin kapasiteettia. Etupuolella on molemmin puolin taskut liivin mukana toimitetuille Salomonin pehmeille 500 ml Soft Flask -juomapulloille. Selkäpuolella on puolestaan iso tasku, johon mahtuu ainakin lisävarusteena saatavilla oleva 1,5 litran juomarakko. Juomaletkun saa kätevästi pujotettua suuhollille joko olkapään yli tai kainalon alta.

Juomataskujen lisäksi muita erilaisia joustavia taskuja liivistä löytyy todella runsaasti. Vaarojen maratonilla havaitsin, että juotavan lisäksi myös puhelimelle, kuulokkeille, energiapatukoille ja -geeleille, voileivälle, tuulitakille, avaruuspeitolle, ensisiteelle, wc-paperille löytyi kyllä helposti oma tilansa. Mukaan olisi mahtunut vielä esimerkiksi aurinkolasit ja varavirtalähde. Juomarakkotaskua lukuun ottamatta kaikilla taskuilla pystyy helposti operoimaan riisumatta liiviä. Kaikki taskut on myös muotoiltu tai vetoketjulla varmistettu niin, että tavaroiden ei luulisi kovin helposti varisevan matkan varrelle.

Liivin kiinnityssysteemi on kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin kätevä, ja vaikuttaa myös ns. pomminkestävältä ratkaisulta. Liivin kiristäminen ja löysääminen esimerkiksi vaatekerroksien lisäämisen tai vähentämisen myötä on ajatuksennopeaa, ja käy yhdellä kädellä. Liivin saa istumaan erittäin hyvin, tai itselleni se istui käytännössä heti. Täysin lastattuakaan liiviä ei juostessa tarvitse mitenkään ajatella, sillä se ”lepää” hartioilla eikä hölsky käytännössä lainkaan. Omistamaani juoksureppuun verrattuna hölskymättömyys ei myöskään edellytä rinta- ja lantioremmien kiristämistä niin tiukalle, että jossakin kohtaa alkaisi ahdistaa. Materiaalit ja leikkaukset ovat ilmeisen huolellisesti mietittyjä, sillä minkäänlaista hiertämistä tai ylenmääräistä hiostamista ei ole käytössä esiintynyt.

Normaalilenkkien nesteytykseen minulle on riittänyt pakettiin kuuluneiden kahden 0,5 litran pullon kapasiteetti. Pitkiä reissuja varten olen hankkinut lisäksi 1,5-litraisen Salomonin juomarakon vedelle tai urheilujuomalle, sekä 0,25 desilitran Soft Flask-pullon geelillä täytettäväksi. Salomonin pehmeät pullot ovat muuten erittäin mainioita tapauksia, ja niitä tulee käytettyä ihan liivistä irrallaankin. Rintataskussa kulkevasta pullosta on helppo imaista juomaa tai geeliä vaikka vauhdissa. Erityisesti pidän Salomonin yksinkertaisen toimivasta korkkiratkaisusta, joka toistuu sekä pulloissa että juomaletkussa.

Olen nyt juossut tai muutoin liikkunut liivin kanssa ehkä 300 kilometriä. ”Skin vitosen” laadukkaat ominaisuudet ja hiotut yksityiskohdat ovat saaneet minut todella vakuuttuneeksi tuotteen työkalumaisesta toimivuudesta. Jossakin kohtaa voisi ehkä olla iloa isovelimallista löytyvästä, vähän tilavammasta reppuosasta. Mutta toisaalta, eipähän tule otettua liikaa tavaraa mukaan.

Oikeastaan ainoa ominaisuus mitä olen tuolta liiviltä kaivannut, on ollut taustapeili. Siitä olisi ollut kovasti apua Kolin kapoisilla poluilla, kun yritin pysyä poissa kovakuntoisempien tieltä.

1 reply
  1. polkujuoksija
    polkujuoksija says:

    Hei, miten tuon juomarakon letkun oikein saa kiinni liiviin, olisiko siitä jotain valokuvaa? En löydä sille tästä mallista mitään pidikettä.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.