Vaude Mark Travel 3P on kestävä ja helposti kasattava teltta

Kun Pohjoismaissa neljän vuodenajan käyttöön tarkoitetut teltat hyvin usein ovat tunneleita, oli piristävää katsastaa välillä jotain muuta. Yhteistyökumppanimme Vauden kupolimallinen Vaude Mark Travel 3P on merkin telttamalliston hyvä kärkipään edustaja, sillä samaa mallia käytetään vaativien reissujen majoittumiseen. Alun perin teltta on brittiarmeijan käyttöön suunniteltu.

Koko teltanpystytys on ajateltava uudelleen, sillä Markissa kaaria ei työnnetä tunneleihin, vaan ne tulevat teltan ylle. Kangas levitetään maahan, käännellään yhdessä nipussa oleva kehikko auki. Kun kaarien päät asetetaan koloihinsa alustan kulmiin, näyttää kehikko suurelta hämähäkiltä.

runko onkuin iso hämähäkki

 

kaarien risteyskohta

Telttakangas nostetaan kaarien yhtymäkohdissa olevien nastojen varaan ja lyhyet kaaren päätypalat pujotetaan purjerenkaisiin. Saumojen suuntaisesti kiinnitetty naru kiepautetaan kaaren ylitse ja lukitaan muovikoukuilla.

Kun teltan alakulmia vähän asetellaan paikalleen ja molemmat päät kiristetään maakiiloilla maahan, on teltta jo käyttökunnossa. Täytyy myöntää, että yllätyin pystytyksen helppoudesta, mutta enemmän vielä ehkä siitä, miten kireäksi ja ryhdikkääksi teltta tuolla pintakaarirakenteella saadaan.

kangas kiinnitetään puntakaariin nyörien avulla

päädyn kiinnitys

Ensimmäinen pystytyskerta oli sammalpeitteisellä kalliolla. Kiiloja ei voinut juuri laittaa, joten kaikki sivunarut jätettiin tarkoituksella irti. Takapään naru kiristettiin kiven ympärille ja etupää sammalen alla kulkevan puunjuuren taakse. Halusin nähdä miten teltta kestää pienet tuulet ilman ankkurointia ja vaipuuko telttakangas luokille.

Kangas jäi tietenkin hieman ryppyiseksi, mutta teltta oli todella vakaa ja käyttökelpoinen. Jos pystytys olisi tehty huonolla kelillä, ei se muutaman harjoituskerran jälkeen olisi vienyt viittä minuuttia kauempaa. Kun normaaleista kupoliteltoista poiketen Mark-teltan sisäteltta on riippuva, eli valmiina ulkoteltan alla, olisi makuutilakin säilynyt pystyttäessä täysin kuivana.

ovi aukeaa suureksi

Vankassa Mark-teltassa on vahvat materiaalit

Vaude Mark Travel 3P:n ulkoteltan materiaalina on ripstop-polyesteria, jonka vesipatsas on ulkopinnan silikonikäsittelyn ja sisäpinnan polyuretaanipinnoitteen ansiosta 5000 millimetriä. Sisäteltta on 68D polyesteriä, ristoppia sekin. Pohjamateriaali on polyuretaanipinnoitettua polyamidia, jonka vedenpitävyys on 10 000 millimetriä.

Teltan alumiinikaaret ovat halkaisijaltaan 10,2 millimetrin paksuiset ja DAC:n valmistamat. Mark Travel 3P pakataan vankkaan kangaspussiin, jonka pituus on 50 senttimetriä ja paksuus 20 senttimetriä.

Yksi teltan erikoisuuksista on erillinen lisäpohjakangas. Se on kiinteänä teltan alla, mikä tietenkin on jälleen helpottava tekijä telttaa pystytettäessä. Pohjakangas on niin kutsuttua allasmallia, jossa on ompelein tehdyt muutaman senttimetrin pystyt seinämät. Ne estävät erinomaisesti veden valumisen teltan sisään, kun sataa tai jos teltta on jouduttu pystyttämään märkään tai liejuiseen maahan.

lisäpohja on allasmallia

Kun lisäpohjan reunat jäävät ulkoteltan sisäpuolelle, ovat teltan molempien päiden absiditkin kuivaa tilaa. Pohjakankaan voi irrottaa ja vaikka jättää kotiin. Silloin teltan painosta putoaa 640 grammaa. Muuten täysin varustein teltan paino on viitisen kiloa, mikä ei ole kolmen hengen teltalle lainkaan liikaa.

Sisätiloiltaan suuri ja monipuolinen

Vaude Mark Travel 3P on sisätiloiltaan väljä. Nukkumaleveyttä on 165 senttimetriä, joten kolme retkeilijää sopii sinne vierekkäin. Leveillä hartioilla varustettujen miesten kannattaa tosin nukkua limittäin tai keskimmäinen nukkujan jalkopää toisinpäin kuin reunoilla makaavien. Makuutilan pituus on 230 senttimetriä, joten makuupussin päät jäävät selkeästi irti seinistä.

suuret sisätilat

Sisäteltan korkeus on jopa 120 senttimetriä, eli siellä istuu ja kyykkii helposti. Koskaanhan ei keitintä saisi käyttää teltan sisällä, joskus se vain on pakko. Kun Markissa on korkeutta ei liekit nuole kattoakaan kovin helposti. Pitkän sisätilan ansiosta asukitkin mahtuvat teltan päihin, keittimen jäädessä kätevästi keskelle.

Isoja taskuja on seinämillä riittävästi jokaiselle käyttäjälle. Niihin saa silmälasit suojaan ja otsalampun helposti käsille. Sisäkatossa kulkee ohut naru, jolla voi kuivattaa kevyitä vaatekappaleita.

Absidit ovat siis lisäpohjan ansiosta kuivaa tilaa. Niihin sopii hyvin useampikin reppu, mutta kolmea isoa rinkkaa yhteen eteiseen ei saa sopimaan. Käytössä huomasin, että koska ovet aukeavat päissä molemmin puolin, voi kaksi rinkkaa tarpeen tullen laittaa toiseen päätyyn ja yhden toiseen. Silti jää reilu kulkutila teltasta ulos.

Kestää sateet ja tuulet sekä tuiskut

Koko kevään saimme Suomessa mukavasti sadetta, eli Mark-teltalle riitti kosteita testikelejä. Telttaa pystytettiin rankkasateessa ja kuljettiin edestakaisin ovista, jolloin nähtiin miten märkä pysyy ulkopuolella, vai kulkeutuuko se sisälle asti.

vesi helmeilee kankaalta pois

Kankaan pinnasta vesi helmeili hienosti pois, eikä sisälle tihkunut saumoista tai muualta vettä lainkaan. Oviaukosta kulkiessa tietenkin muutama pisara tippui absidin pohjalle, mutta muuten Mark Travel 3P pysyi täysin kuivana sisältä. Tietenkin pidemmässä käytössä ilmassa on kosteutta ja telttailijoista haihtuu kosteutta, joten kondenssivettä kertyy väistämättä ulkoteltan sisäpintaan. Päiden aukkoja reilusti avaamalla kosteus poistuu vienollakin tuulella kohtuullisen hyvin.

Teltta nimittäin tuulettuu päiden liepeiden alta, mutta myös oviaukon nerokkaan tuuletusaukon kautta. Kun oven vetoketjun vetimet nostetaan yläreunaan, voidaan niiden avulla avata kärkiliepeiden alle suojaan jäävät aukot. Idea on yksinkertainen, mutta hyvin toimiva. Tällä saavutetaan myös painosäästöä, koska tuuletusaukkoa ei ole tarvinnut tehdä erikseen.

päätytuuletus

Tuulisessa kelissä teltta kiinnitettiin naruilla tiukasti paikalleen. Narun lähtökohtaan ommellun ohjelapun mukaisesti lähtevä naru kiepautetaan pintakaaren ympäri. Se sitoo hyvin palat toisiinsa ja lisää reippaasti koko teltan tukevuutta.

Kun kylkinaru pysyy tiukalla, eikä sivutuulikaan pääse paukuttamaan kankaita vastakkain, on teltta erittäin tukeva. Varsinkin hankalassa kelissä on helppo ymmärtää, mitä saavutetaan hieman perustelttaa suuremmalla kokonaispainolla ja vankoilla materiaaleilla. Kysymys on suuremmasta kestävyydestä, myrskyn sietokyvystä ja toimivuudesta, eli turvallisuudesta.

sivunarun kiinnitys

Harmittavasti eteläisen Suomen talvi oli lyhyt, joten jäin kaipaamaan teltan testausta lumiseen aikaan. En epäile hetkeäkään, etteikö Vaude Mark Travel 3p olisi todellinen neljän vuodenajan teltta.

Hintaluokka: 490,00 euroa

Lisätiedot: www.vaude.com

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

pakkauskokovaude mark travel 3pkätevä teltta

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.