Testissä Vaude Serniga 1200 – pahuksen lämmin makuupussi

Makuupusseja on jo pitkään hankittu vaan paketin pienuuden, keveyden sekä edullisen hankintahinnan perusteella. Siksi tuntuukin erikoiselta, että niiden käyttöalueisiin tai lämpimyyteen kiinnitetään nykyisin vähemmän ja vähemmän huomiota. Mökkikäyttö tai kesäretket eivät tietenkään makuupussiltakaan vaadi hirveästi, mutta mikä eteen kun on ankara talvi ja yöpymispaikassa oikeasti kylmä?

Vaude* Serniga 1200 on valmistajan mukaan makuupussi joka ei jätä mitään arvailujen varaan ja sen käyttäjä on markkinointitekstin mukaan valmiina vaikka jääkauteen. Sain tehtäväkseni testata huippupussin ja katsastaa pitävätkö lupaukset paikkansa.

* Retkipaikan yhteistyökumppani

pakkaus

Materiaaleina Sernigassa käytetään hyvin ohutta ripstop-polyamidia pinta- ja vuorikankaana. Täytteenä on eurooppalaista hanhea 90/10 ja valmistaja kertoo myös, että makuupussi on täytetty Saksassa. Täytteen määrä on 1200 grammaa ja koko makuupussi pakkauspusseineen painaa 1900 grammaa. Kotimittauksen mukaan se pitää lähes grammalleen paikkaansa.

Nykyisin, kun makuupussien lämpöarvot mitataan kansainvälisten standardien mukaan, on käyttöalue ja eri merkkien vertailu helppoa. Vaude Serniga 1200:n arvoiksi on mitattu: Comfort: -15ºC, Limit -24ºC ja Extreme -47ºC. Eli käytännössä normaalikuntoinen nukkuu mukavasti comfort-lämpötilassa, kohtalaisesti limit-arvossa ja säilyy hengissä vielä -47 asteen pakkasessa. On tietenkin muistettava, että mikään absoluuttinen totuus se ei ole, mutta siitä saa riittävän käsityksen minkälaisin keleihin makuupussilla uskaltaa lähteä.

 

Sama makuupussi käy pitkälle ja pätkälle

Vaude Serniga 1200 on varustettu täyspitkällä vetoketjulla. Muumiopussien tyyliin se kulkee toisella sivulla ja se on sisäpuolelta peitetty paksulla tuulilistalla. Kun pussi suljetaan, paksu eristekerros laskeutuu vetoketjun eteen ja estää kylmän ilman pääsyn ketjun läpi pussin sisään. Ylös vedettynä ketjun vedin piiloutuu kangaskolmioon, eikä se pääse häiritsemään nukkujan kasvoja, kun pussin suu suljetaan. Kun tarvitaan lisätuuletusta, voi vetoketjua raottaa myös jalkopäästä.

lämpölista

jalkopään kiristys

Kun nukkujana sukellan makuupussiin, ihastuttaa muhkean pussin pehmeys. Jalkopäässä on erillinen lämpölokero, jonka reunassa oleva kiristys pitää lämmön mukavasti jalkojen ympärillä. Jalkopäätä kiertävällä kiristysnyörillä saa makuupussin lyhennettyä sopivaksi myös lyhyemmällekin käyttäjälle. Ylimääräistä palaa ei tietenkään saa irti, vaan lyhyen käyttäjän on se kannettava mukanaan, mutta lämpötaloudellisesti ajatellen on järkevää poistaa ylimääräinen turha tila, jonka lämmittämiseen kuluu turhaan energiaa.

Suuressa pussissa täyte on pakattu lokeroihin, eikä tietenkään yksikään sauma ole läpi pussin pinnalta sisälle, vaan kaikki mahdolliset kylmäsillat on eliminoitu. Testaamani pussin pituus on 225 senttimetriä ja leveys 80. Oikein harteikkaalle se saattaa olla hieman kapea ja olkapäät voivat puristaa täytteen kasaan, mutta tuhdissa pussissa vilu tuskin sitä kautta hiipii nukkujan iholle.

kaulaeritys

suuaukko

Kaulan ympärille tuleva lämpökaulus on todella paksu, mutta miellyttävän pehmeä. Se ei ahdista, mutta eristää tehokkaasti kehon kaulasta alaspäin ulkoilmasta, kun nukutaan pussin suu raollaan. Nyörillä ja narulukolla suljettavan makuupussin suun saa niin pieneksi, että siitä mahtuu juuri ja juuri hengittää ulos. Pussin sisällehän ei kannata hönkäillä, sillä uloshengityksen mukana tulee aina kosteutta, joka ei tee hyvää makuupussin täytteissä.

Muuten ei untuvapussin kanssa tarvitse pelätä kosteutta, sillä ongelmia tulee ainoastaan täysin läpimärän pussin kuivaamisessa. Se kuivaa hivenen hitaammin kuin vastaava keinokuituinen makuupussi. Jokaisen yön jälkeen pussi täytyisi kuitenkin yrittää kuivattaa mahdollisimman hyvin, sillä kun kehosta haihtuva kosteus syrjäyttää täytteestä eristävän ilman, ei makuupussi enää ole lämmin.

Vaude Serniga 1200 on erittäin lämmin pussi, sillä pärjää viileässä kelissä upeasti. Täytyy tunnustaa, että ihan ääripään kylmäkestävyyttä ei testijakson aikana päästy kokeilemaan, mutta sitä ei myöskään ole mitään syytä epäillä. Sen sijaan untuvan erinomaisuus tuli jälleen esiin lämpimässä kelissä. Luonnontuotteena hanhen untuva on paitsi eristävä, niin myös käsittämättömän ilmavaa. Kesäkelillä untuvapussi tuntuu melkeinpä viileältä, ja kun sitä vähän ilmastoi vetoketjun kautta, on pakkaspussin käyttöalue erinomaisen laaja.

Pussin päät sietävät kosteutta

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta Sernigassa on jalkopään ja hupun kankaan vedenpitävyys. Se on erittäin tarpeellinen ominaisuus, kun nukutaan teltassa, jossa jalat tai pää helposti osuu teltan kattoon tai seiniin. Makuupussin jalkopäässä on kangaslenkit, joiden avulla pussin voi ripustaa kuivumaan.

kuivatuslenkit

Vaikka täyte on kevyt ja kangas ohutta, on Vaude Serniga 1200 kohtuullisen kookas myös pakattuna. Täytyy kuitenkin muistaa, että vastaavat lämpöarvot omaava keinokuitupussi olisi huimasti suurempi säkki.

Pakkauspussi on paksua kangasta ja suljetaan hihnoilla sekä pikalukoilla kuten pikkureppu. Makuupussin mukana tulee verkkokankainen säilytyspussi, jossa se kannattaa säilyttää käytön välillä. Makuupussia ei saisi pitkiä aikoja säilyttää tiukassa pakkauspussissaan, koska täyte painuu kasaan, eikä untuvapussi roikottaa, sillä täyte pikkuhiljaa valuu kanavien alareunaan. Tästä syystä sullominen ilmavaan säilytyspussiin on Sernigalle paras olotila.

säilytyspussi

Vauden makuupussimalliston huippupussi osoittautui hyvin mielenkiintoiseksi tuttavuudeksi. Se tarjosi nipun miellyttäviä unia erilaisissa keleissä, ja oikein jäi harmittamaan, ettei testikeleissä elohopea laskenut lämpömittarissa kunnolla alas. Tosin kaikki pakkasessa lämpimästä makuupussista ulos kömpineet tietävät, että se ei enää ole mukavaa, vaan sitä niin mieluusti jäisi pussiin odottelemaan ilman lämpenemistä. Todelliset vilukissat voisivat muuttaa talveksi Sernigaan vaikka pysyvästi asumaan.

Hintaluokka: 800,00 euroa

Lisätiedot: www.vaude.com

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

pussi pitkänä

pussi lyhyenä

typistetty jalkopää

jalkapussi

pakkauspussi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.