Testissä Savotan Jääkäri-reppu

Kiinnitin reppuun ensimmäisen kerran huomiota, kun näin videon, jossa reppua kiskotaan ensin mönkijän ja tämän jälkeen auton perässä. Noin viikkoa myöhemmin sain erään armeijahenkisen varustemyymälän infokirjeen, jossa mainostettiin kyseistä reppua.

Vähän aikaa selvittelin repun tietoja, ja kiinnostus vain kasvoi entisestään. Lopulta pyysin Savotalta reppua testiin, ja viikkoa myöhemmin sainkin repun postin välityksellä.

Jääkäri-reppu on parannettu malli alkujaan Rajavartiolaitokselle suunnitellusta Kevyt Rajapartio -repusta. Repun suunnittelussa on kuunneltu aitoja käyttäjäkokemuksia ja lukuisista ideoista on parhaat palat ommeltu Jääkäriksi.

Jääkäri on enemmän kuin normaali päiväreppu. Jääkärin lukuisat yksityiskohdat ja kattava Molle-kujasto tekevät repusta todella modulaarisen ja monipuolisen työvälineen. Kapean muotonsa ansiosta reppu ei tule tielle ahtaissakaan paikoissa liikkuessa, ja se sopii erinomaisesti hiihtämiseen ja metsästykseen.

Kokoluokassaan Jääkäri-reppu on tukeva kantaa. Sisäinen tukirunko pitää Jääkärin hyvässä ryhdissä. Reppupussin kompressiohihnoilla myös vajaan pakkauksen saa kiristettyä napakaksi ja hölskymättömäksi.

Reppu on täynnä Molle-lenkkejä taskujen kiinnittämistä varten.

Reppu on täynnä Molle-lenkkejä taskujen kiinnittämistä varten.

Alkuun repun sotaisa ulkonäkö Molle- ja Pals-lenkkeineen saattaa vaikuttaa turhan rujolta jokapäiväiseen käyttöön, mutta mitä pidemmän aikaa reppu on käytössä, sitä enemmän sen ulkonäkö miellyttää silmää. Reppu on kapea ja tuntuu selässä todella mukavalta. Itse olen käyttänyt reppua pyöräillessä ja niin päivä- kuin kevyillä viikonlopuretkillä.

Kantojärjestelmä on karu, mutta toimiva.

Kantojärjestelmä on karu, mutta toimiva.

Repun kantojärjestelmä on todella hyvä. Repussa on sekä lantiovyö että rintaremmi. Jämäkät viilekkeet ovat muotoilu istuviksi ja matalaprofiilinen lantiovyö ei ole tiellä edes pyöräillessä.

Ohut, taipuisa ja kevyt eteenimuovilevy toimii repun runkona ja hyvin toimiikin. Reppu tuntuu mukavalta ja tukevalta selässä, sekä pysyy paikoillaan todella hyvin jopa vauhdikkaammassa polkuajossa. Reppuun saa myös alumiinivahvistetun rungon, mutta reppu toimii maniosti eteenimuovilevyn kanssa.

Repun sisältöön pääsee käsiksi myös sivulta.

Repun sisältöön pääsee käsiksi myös sivulta.

Repun tilavuudeksi Savotta ilmoittaa 22 litraa + 6 litran ylipakkaus, mutta käytössä repun tilavuus tuntuu olevan vähintään 30 litraa + ylipakkaus.

Repussa on suuri päätasku, johon pääsee käsiksi niin päältä kuin repun oikealla puolella olevan, koko sivun mittaisen vetoketjun kautta. Päätaskussa on erillinen tasku juomarakolle, mutta itse olen käyttänyt taskua enemmän läppärin kuin veden kuljettamiseen. 13-tuumainen läppäri kun menee taskuun kuin nenä päähän. Läpivienti juomarakon letkulle löytyy sekä oikealta että vasemmalta puolelta.

Lisäksi repun kannessa on sisäpuolella pieni tasku lompakolle tai elektroniikalle.

Ulkopuolisiin taskuihin voi laittaa vaikka hanskat.

Ulkopuolisiin taskuihin voi laittaa vaikka hanskat.

Repun ulkopuollella on molemmilla puolilla on pienet kuminauhakiristeiset taskut, joihin mahtuu hanskat, pieniä tarvikkeita tai juomapullo, jonka kaulan saa kiinnitettyä sivuilla olevilla kiristyshihnoilla. Kiristyshihnoja on molemmilla sivuilla kaksi ja myös läpän kiristävien hihnojen alle saa melkeinpä mitä vain.

Repun kansi on kiinni molemmilta puolilta todella reiluin hihnoin. Tarvittaessa repun kannen alle saa vaikka makuupussin ja teltan, niin reilun pituiset hihnat pitävät kantta kiinni.

Tämän lenkin luvataan kestävän 100 kiloa.

Tämän lenkin luvataan kestävän 100 kiloa.

Repun ulkopuoli on täynnä Molle-lenkkejä. Molle eli MOLLE tulee sanoista Modular Lightweight Load-carrying Equitment. Se on armeijakäyttöön kehitetty modulaarinen kiinnitysjärjestelmä, jolla saa kiinnitettyä erinäköisiä ja -kokoisia taskuja tässä tapauksessa repun ulkopuolelle. Yksittäisen lenkin luvataan kestävän 100 kiloa, ja erilaisia taskuja lisäämällä repusta voi saada rinkan.

Erikokoisia ja -mallisia taskuja voi etsiä armeijatavaraliikkeistä. Kokemuksesta voin kertoa, että on olemassa myös järjestelmäkameralle suunniteltu topattu tasku, johon mahtuu myös Canon 7D Mark II lyhyempi zoom-objektiivi kiinnitettynä.

Läpän hihnat voi pujottaa kulkemaan MOLLE-lenkkien alla.

Läpän hihnat voi pujottaa kulkemaan Molle-lenkkien alla.

Reppu on melko hintava, noin 200 euroa, mutta reppu tulee todennäköisesti kestämään koko loppuiän. Jotain repun kestävyydestä kertoo Savotan lupaama 5 vuoden takuu valmistus- ja materiaalivirheiden varalta. Käytännössä ainoastaan hyvin toimivat muovisoljet ovat ainoa asia, mikä repussa voi antaa periksi kovassa käytössä.

Savotan reput ovat käytössä myös puolustusvoimissa, ja voin henkilökohtaisesti vakuuttaa, että niiden rikki saamiseen vaaditaan ihme.

Sisäpuolen juomarakkotasku. Taskuun mahtuu näppärästi 13-tuumainen läppäri, kuten kuvasta näkyy.

Sisäpuolen juomarakkotasku. Taskuun mahtuu näppärästi 13-tuumainen läppäri, kuten kuvasta näkyy.

Reppua suosittelen vilpittömästi kaikille, jotka kaipaavat kestävää reppua metsälle tai lyhyemmille retkille. Reppu on mukava selässä myös täyteen pakattuna, eikä se ala painaa edes pitkän päivän aikana.

Itse olen ollut todella tyytyväinen reppuun. Hauskana faktana voin kertoa lainanneeni reppua yhdelle retkelle, ja tuon retken aikana vanhempani ihastuivat reppuun siinä määrin, että he ovat päättäneet hankkia samanlaisen.

Osta Savotan Jääkärireppu Scandinavian Outdoor Storesta!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.