Vinkkejä polkujuoksijalle Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

9 vinkkiä polkujuoksusta haaveilevalle

Yhteistyössä Salomon

Trailrunning.fi-sivusto raportoi: Polkujuoksun harrastajamäärä kasvoi Suomessa lähes 50% vuonna 2016. Trailrunning.fi ennustaa kasvun jatkuvan vahvana vielä useita vuosia.

Ehkä et ole vielä maistanut tätä herkkua? Harkitse vakaasti ja vakavasti, ennen kuin annat pikkuvarpaasi tälle lajille. Tiedetään, että tällä luonnon ja liikkumisen yhdistävällä lajilla on vahvasti addiktoivia piirteitä.

Kuuletko jo polkujen kutsun? Alla 9 vinkkiä lajia harkitsevalle.

  1. Kerää ilometrejä
    Kilometrivauhdit ovat metsäpoluilla toisarvoinen juttu. Vauhti on huomattavasti hitaampaa kuin tiellä, eikä koskaan vertailukelpoista oikeastaan minkään kanssa. Mahdottoman märkää vai pehmeää poutasäätä – jopa täysin sama reitti on vertailukelvoton, kun kelit vaihtuvat. Kilometrien ja vauhtien sijaan kannattaa keskittyä keräämään luontoelämyksiä.
    (Linkki numeroita kaipaavalle: Trailrunning.fi: Polkujuoksun ja tiejuoksun vauhtivertailua). Vinkkejä polkujuoksijalle Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä
  2. Napakat kengät
    Polkujuoksun voi aloittaa aivan tavallisilla juoksukengillä. Kun laji on hurmannut, kannattaa hankkia oikeat polkujuoksukengät. Polkulenkkareiden pohja pitää maastossa paremmin, kenkä päästää veden nopeasti takaisin luontoon ja narut pysyvät hyvin kiinni. Tuntuma maastoon pysyy hyvänä ja kenkä napakasti jalassa. Polkulenkkareiden valikoima on kasvanut vauhdilla yhdessä lajin suosion kanssa. On mukavaa, että on valinnanvaraa, mutta samalla pää menee pyörälle. Ei syytä huoleen! Useissa tapahtumissa pääsee kokeilemaan kenkiä. Kannattaa lähteä mukaan yhteislenkeille ja haastatella muita juoksijoita. Kerätä ajatuksia ja ostaa kengät sitten, kun tuntuu hyvältä. Polkujuoksukenkiä Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä
  3. Tasapainoilua
    Maantiemaratonin saattaa pystyä juoksemaan läpi hieman heikommillakin keskivartalon lihaksilla. Polulla ensikertalaiset kauhistuvat: ”Täällähän kaatuu!” Ja seuraavaksi kuuluu hihkuntaa: ”Tämähän on hurjan monipuolista!” Poluilla liikkumista vauhdittaa, jos lisäät harjoitteluusi siivun juoksukuntopiiriä, koordinaatioharjoituksia ja ketteryyttä kehittäviä treenejä.
  4. Polkuja on kaikkialla
    Etkö pääse korpeen? Ei hätää, Suomessa melkeinpä mistä vain löytyy metsälaikkuja juostavaksi. Polkujuoksun voi hyvin aloittaa poikkeamalla aina silloin tällöin tieltä polulle.
    Vinkkejä polkujen löytämiseen Endorfiinnmetsästäjä-blogissa: Mistä löytäisin polun pään? Polku polkujuoksijalle Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä
  5. Pakolliset ja vapaaehtoiset varusteet
    Metsän poluille apu tulee hitaasti. Useimpien polkujuoksutapahtumien pakollisiin varusteisiin kuuluvat pienet ensiaputarvikkeet. Miksipä et kuljettaisi näitä mukanasi muutenkin?
    Juoksurepun kyytiin kannattaa juoman ja varaenergian lisäksi sujauttaa avaruuslakana, nilkkateippiä, sidostarpeita, vessapaperia ja vedenkestävä pussi puhelimelle.
  6. Ei ole pakko juosta
    Aloittelevat maantiejuoksijat kertovat aina ylpeinä: ”Jaksoin juosta x kilometriä kävelemättä yhtään.” Miksi ei voisi kävellä? Metsässä ja polulla ainakin voi. Ja pitää. Polulla voi myös pomppia, loikkia ja kiivetä. Aloittelijalle ylämäet ja vaikeat maastonpaikat sujuvat kävellen jopa juoksua nopeammin.
  7. Inspiroidu somesta
    Uudellamaalla asuvalle paras paikka löytää polkulenkkiseuraa on Helsinki Trail Running Clubin Facebook-sivu. Samalla seinällä käydään jatkuvasti kiinnostavaa, hyvänhenkistä ja asiallista keskustelua polkujuoksentelusta. Vastaavia ryhmiä löytyy jo useammalta paikkakunnalta. Instagram-palvelu tarjoaa mahdollisuuden löytää polkujuoksijoita kaikkialta maailmasta. Some-virrasta on hauska bongailla maisemia ja polkuja, joihin haluaa päästä joskus juoksemaan.
  8. Lähde yhteislenkille
    Yhteislenkkejä on tarjolla kaikenvauhtisille. Letkassa oppii. Kannattaa lähteä rohkeasti mukaan – ainakin kokeilemaan. Suomen lukuisat polkujuoksutapahtumat löytyvät Trailrunning.fi-sivustolta. Tapahtumat tarjoavat hauskan hengen lisäksi myös valmiiksi merkityn reitin. Polkujuoksu on yhteisöllinen laji. Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä
  9. Varo – voit jäädä koukkuun!
    Jos et ole vielä lähtenyt poluille, niin harkitse vielä hetki. Ennen kuin huomaatkaan, on kalenterisi jo täynnä polkupuuhaa. Lenkkarikasa kasvaa ja pian haaveilet ensimmäisestä ultramatkastasi.Koukkuun jääneiden kokemuksia jutussa: Polkujuoksu koukuttaa (Trailrunning.fi)

Polkujuoksijan sanasto paljastaa muun muassa mitä tarkoittavat neulasbaana, fasaaninousu ja rymy.

Tämän kirjoituksen vinkit on jaettu alunperin Endorfiininmetsästäjän-blogissa omakohtaisin tarinoin höystettynä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.