Syystärpit matkapyöräilijälle: nämä helmet South by Cycle Bikepacking -pyörävaellusreitistön varrella kannattaa kokea juuri nyt

Artikkeli: Kristiina Vaano, kuvat: Poppis Suomela

Taitaa Etelä-Suomessa olla ruskabongauksen paras ajankohta näin lokakuun puolessa välissä, joten hyppäähän pyörän selkään South by Cycle -reitistölle! Tässä jutussa nostan esiin Etelä-Suomen värikkäät syysretkihelmet – voit kokea ne kaikki yhdellä pitkällä reissulla tai poimia joukosta omat suosikkisi! Listan kohteet antavat iloa ja kauneutta myös ruskan mentyä, sillä monissa niistä on vaikuttavan upeita ja värikkäitä vanhoja rakennuksia sekä poikkeuksellisen kaunista luontoa ja maisemaa, jota niin loka- kuin marraskuunkaan harmaus ei haalenna.

South by Cycle Bikepacking Trail on Pohjoismaiden ensimmäinen pyörävaellusreitistö. Olen kiitollinen saatuani tilaisuuden suunnitella ja toteuttaa tämän reitistön projektissa, jossa kartoitin tuhansia kilometrejä teitä ja polkuja pyöräillen eteläistä Suomea ristiin rastiin. Reitistössä on yli 900 kilometriä reittijälkeä, josta on koottu viisi eri pituista retkiehdotelmaa ja yli 1100 kilometrin edestä pyöräseikkailua. Toki siitä voi helposti kulkea myös pienempiä, itsenäisiä osuuksia.

South by Cycle bikepacking trailista löytyy siis materiaalia vaikka pidemmäksikin syyslomareissuiksi. Muistathan vain seurata sääennusteita ja varata majoitukset hyvissä ajoin tai ottaa extralämmintä ja sateenkestävää mukaan maastossa yöpymiseen. Nyt on oikea ajankohta pistää niin pyörä kuin myös varusteet kuntoon vastaanottamaan kosteita sekä vilakota syksyisiä pyörävaellusolosuhteita.

Tässäpä muutama ruskavinkki reitistön varrelta kunnittain. Vinkit voit laittaa talteen lyhyempiäkin täsmäfillarointejasi varten.

Kouvola

Läheltä Kouvolan keskustaa löydät uuden, Käyrälammen rannalta Paaskosken sillalle kulkevan ulkoilureitin, jossa järvenranta, metsä ja joenpenkereet tarjoilevat syksyisiä vibojaan reitillä kulkijoille. Käyrälammen ja Paaskosken välillä oleva reitti on esteetön ja 1,5 kilometriä pitkä, ja se on tarkoitettu myös kävelijöille. Matkan varrella on myös muutama tulipaikka. Lähtöpaikka kartalla.

Inkeroinen (Kouvola)

Inkeroisissa huomata kannattaa Ankkapurhan kartanon puisto, jossa suuret lehtipuut ja voimakkaan keltainen Anjalan kartano (kartta) taustalla ovat kerrassaan sykähdyttävä yhdistelmä. Tiesitkö, että Anjalan kartanon kupeessa on vaikuttavassa, luonnonmukaisessa ympäristössä jopa ulkoilmaestradi, jossa esitetään esimerkiksi elokuvia? Ehtisinpä vain itsekin joskus sinne silloin, kun siellä on jokin kesäesitys meneillään.

Ankkapurhan maisemissa kävellä voi myös Kirkkovuoren luontopolun.

Loviisa

Loviisassa Strömforsin alue tarjoilee historian sekä puiden värikästä havinaa ihastuttavassa joenvarteen syntyneessä ruukkikylässä.

Lue myös: Kukuljärven kierros on vaikuttava syysretkikohde Loviisassa – näin satumaisia tunnelmia se tarjoaa

Strömforsin ruukki

Loviisan kantakaupungissa puolestaan vanha ja kaunis puutaloalue 1700-luvulta on säästynyt tuhoisilta tulipaloilta. Se tarjoilee vähintäänkin rakennuksien seinissä ja vanhan kaupungin tunnelmassa väriä matkaasi. Tätä näkyä voi ihailla hienosti esimerkiksi Kuningattarenkadulta.

Porvoo

Porvoossa vanhankaupungin tunnelmalliset, väririkkaat ja historialliset rakennukset pikku putiikkeineen sekä Porvoonjokea mukaileva reitti tarjoilevat merellisen syystuulahduksen ja taatun väriloiston. Tähän tunnelmaan voisi pysähtyä vaikka pariinkin eri kahvilaan kaakaolle.

Lue myös: Pyöräilyä Porvoon kansallisessa kaupunkipuistossa

Vanha Porvoo

Sipoo

Sipoossa pysähdy suurien lehtipuiden väriloiston alle hetkeksi Söderkullan kartanon puistoon (kartta). Sipoonkorven kansallispuiston erämainen metsä tarjoilee tällä hetkellä aivan käsittämättömän kattauksen erilaisia sieniä. Onkohan paras sienivuosi koskaan? Sipoonkorven kansallispuiston järjestyssäännön mukaan pyöräily on siellä sallittua, ja luonnon varjelemiseksi rullailla kannattaa selkeästi erottuvilla poluilla (Luontoon.fi).

Vantaa

Vantaalla parasta väriloistoa kertyy kilometritolkulla, sillä reitti kulkee pitkin kaunista Keravan- ja Vantaanjokilaaksoa, jossa lehtipuita kasvaa vieri vieressä. Pysähdy matkalla Helsingin pitäjän kirkonkylässä, joka nimestään huolimatta on tosiaan kaupunginosa Vantaalla. Pitäjän upeana maamerkkinä toimii keskiaikainen Pyhän Laurin kivikirkko (kartta). Tee myös pieni koukkaus reitiltä Museoviraston suojelemalle vanhalle Viilatehtaalle, joka kohoaa hienolla paikalla kosken törmällä (kartta). Täällä lehvästö on varsin komea väriloistossaan.

Helsinki

Helsingissä lehtimetsäisiä puistoja on paljon. Reitin varrelle tai sen läheisyyteen sattuvat ainakin Seurasaaren ulkoilmamuseo, jossa ruskaihailun ohella voit kokea perinteistä suomalaista arkkitehtuuria. Toiseksi ruskabongauspaikaksi ehdottaisin Töölönlahden ympärille kaareutuvia puistoja, jotka tarjoilevat niin ikään Helsingin nähtävyyskirjoa Finlandia-talosta Linnunlaulun huvilaan sekä moderniin Oodiin – eikä se Olympiastadionkaan kaukana ole. 

Espoo

Espoon rantaraitin varrella koet varmasti monta kohokohtaa syksyisinkin. Pyörähdä Gallen-Kallelan museon kukkulalla ja ihastu Laajalahden luonnonsuojelualeen koivikkokujiin tai Nuottaniemen väriloistoon, minkä jälkeen voit pyörähtää Suomenojan lintualtaiden kautta koivikon kahistessa takaisin rantaraitille.

Lue myös: Pyöräretki Laajalahden ympäri – matkalla museoita ja merellistä luontoa

Nuuksio

Nuuksion kansallispuistossa ehdottomasti parhaat näköalat koet Suomen luontokeskus Haltiasta (kartta) ja sen ympäristöstä käsin. Alhaalla olevan Nuuksion Pitkäjärven rantojen väriskaalaa voi poiketa katselemaan korkeammalta vaikkapa Maahisenkierroksen näköalapaikalta. Haltiassa on luontoaiheinen myymälä, ja luontokeskuksen vaihtuvat näyttelyt ovat varmasti vierailun arvoisia pysähdyksiä.

Suomen luontokeskus Haltia
Nuuksion kansallispuistossa pyöräily ei ole sallittua kaikilla reiteillä, katso kartta tästä (pdf).

Kirkkonummi

Kirkkonummella poikkeaisin Hvitträskin (kansallismuseomme) kukkulalla (kartta), josta on näköalat yli suuren Vitträsk-järven. Huomaa, että itse Hvitträskin linna aukeaa uudelleen taas toukokuussa 2024. Toki tuon rakennuksen kansallisromanttinen ulkokuori on niin uskomattoman kaunis, että sen pihaa ja puutarhaa kannattaa ihailla ulkoapäin näin syksyisinkin. Kyseessä on yli sata vuotta vanha erämaa-ateljee ja asunto, jonka ovat suunnitelleet itselleen arkkitehdit Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren.

Hvitträsk

Lohja

Lohjalle tultaessa reitti kulkee pitkin Lohjanjärven aivan rannassa kulkevaa hiekkatietä. Erityisen kaunista ruska-aikaan täällä on muun muassa Pähkinäniemessä, Porlan altaiden kohdalla ja Liessaaren siltamaisemissa. Voithan poiketa Liessaaren laavullekin ihastelemaan laajalle avautuvaa järvimaisemaa.

Liessaari

Siuntio

Siuntion kumpuilevat, hyvinkin lehtipuuvoittoiset peltomaisemat kellertävät kilpaa kullan hohtavin värein.
Siuntionjoki, joka on kuin kuin Suomen Amazon runsaine, joelle kaartuvine lehtipuineen, on näin syksyisin upeaa ihailtavaa. Parhaiten koet Siuntion- ja Pikkalanjoen suiston keskiaikaiselta Sjundbyn linnalta (kartta) tai vaikka Pickala Brolta eli Läntiseltä Kuninkaansillalta (kartta).

Sjundby

Inkoo

Inkoon Degerbyn pikkukylä on ehdoton pysäkki ennen tai jälkeen Kopparnäsin ulkoilualueen merellisiä kalliorantoja. Pikkuruinen kylä on tunnettu kyläkaupastaan ja heinäkuisista possujuhlistaan.

Lue myös: Hienon virkistysalueen metsäreitti – Kopparnäsin luontopolku

Ihastu myös Inkoon keskustaan, jossa virtaa vehreä Inkoonjoki. Inkoon satama-alueelta löydät muutamia ravintoloita, jotka ovat auki ympäri vuoden.

Raasepori

Raaseporiin tultaessa kaupungin laajuuden takia voit bongailla ruskaa monessakin eri paikassa. Ensinnäkin vanhat ruukkialueet on koristeltu ikivanhoin lehtipuin, joten pysähdyhän ainakin Billnäsissä ja Fiskarsissa. Tammisaaren vanhankaupungin rantojen luonto sekä historialliset värikkäät puurakennukset korostavat toinen toisiaan ruska-aikana. 

Fiskars

Hanko

Hankoon saavuttaessa bulevardilla on se kaikkein upein lehtipuukuja koko alueella, mutta niin täälläkin tuota väriloistoa korostavat toinen toistaan kauniimmat ja koristeellisimmat pitsihuvilat. Koko reitistön ehkä suurin väriloisto löytyy Hangosta, jossa lähes 50 metriä korkea Hangon vesitorni kohoaa kaupungin ylle kaikessa oranssiudessaan. Vesitorni on avoinna syyslomalla. Tarkistathan tiedot Hangon matkailun kotisivuilta.

Kirjoittajasta

Artikkelin on kirjoittanut Kristiina Vaano (www.outforadventures.com), joka vuoden kestävässä projektissaan on suunnitellut South by Cycle Bikepacking Trail -reitistön, kartoittanut tuhansia kilometrejä polkua sekä teitä pyörällään ja luvittanut koko reitistön. Hän laatumääritteli poljettavan alustan haastavuuden yli 900 kilometrin reittijäljen osalta kartalle. Tämä helpottaa sinua arvioimaan, kuinka kauan pyöräily juuri sinulta kestäisi reitin etenemiseen erilaisilla alustoilla. Reitin varrelle hän keräsi myös POI-pisteitä (Point of interest) kartalle. POI-pisteet voivat olla palveluja tai nähtävyyksiä, jotka ovat pyörävaeltajalle reitillä kiinnostavaa tietoa. South by Cycle -reitistö loi ilmeen koko Suomen kattavalle pyörämatkailulle, ollen Suomen, mutta myös Pohjoismaiden ensimmäinen pyörävaellusreitistö. Reitistöprojektissa oli mukana 11 kuntaa, Metsähallitus ja Pyöräilykuntien verkosto. Kyseessä oli TEM-rahoittama projekti vuonna 2021.  

Kuvat South by Cycle -reitinvarren kunnista: Kouvola, Loviisa, Porvoo, Sipoo, Vantaa, Helsinki, Espoo, Kirkkonummi, Siuntio, Inkoo, Lohja, Raasepori & Hanko kuvattuna 2021 myöhäissyksyllä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.