Pyörällä Etelä-Konneveden ympäri – suosituksemme Kansallispuiston kierroksen varrelta

Kansallispuiston kierros on mielenkiintoinen pyöräilyreitti, joka ympäröi Etelä-Konneveden kansallispuiston. Reitti kulkee sorateitä ja on poljettavissa lähes millä tahansa polkupyörällä. Aikaa kannattaa kuitenkin varata matkaan, sillä pituutta reitille tulee yhteensä aika tarkkaan sata kilometriä, ja matkan varrelle jää paljon sellaista ihmeteltävää, minkä vuoksi varsinaiselta reitiltä kannattaa hiukan poiketakin. Pyöräilyreitti siispä antoisimmillan! Jutun lopusta löydät kartan, jossa reitti näkyy kokonaisuutena.

Reitti alkaa maisemallisesti kauniista Rautalammin kirkonkylästä, joka tarjoaa retkeilijälle paitsi tuulahduksen mielenkiintoista historiaa, myös monenlaisia ravintolaelämyksiä. Ruokapaikoista mielenkiintoisia ovat esimerkiksi Ravintola Nuapuri, Roadside Raitti, kahvila Zepeteus ja Rämäkkä. Suosittelemme vaikkapa ruokailun jälkeen piipahtamaan Rautalammin kirkossa, jonka hiljaisuudessa ja rauhallisessa tunnelmassa on mukava viettää tovi. Bongaatko kirkon koristeista tsaarin kotkan, joka on menettänyt molemmat päänsä?

Seuraavaksi matka lähtee Rautalammin kirkonkylältä kohti itse kansallispustoa. Reitti kulkee kaunista Hankavedenrannan tietä, jolla pyöräillessään voi nauttia kulttuurimaisemasta ja Hankaveden saariluonnosta. Pian ylitetään ensimmäinen koski, Karinkoski, joka on jo pysähtymisen arvoinen kohde. Seuraavalle koskelle on vain pari kilometriä. Konnekoski jyrisee jylhyydessään Karinkoskea isompana, ja on sekä kalastajien että koskimelojien suosiossa. Melontaan hurahtaneille tiedoksi, että alueella onkin koettavissa pyöräreitin lisäksi myös erittäin mielenkiintoinen Konneveden koskireitti.

Pian saavutaan kansallispuiston portille Törmälään. Törmälästä löytyy sekä lounasravintola että erillinen kesäkahvila. Myös yöpyminen onnistuu, jos matkalla haluaa poiketa kävelemässä kansallispuiston jylhällä Kalajanvuorella. Törmälä on kulttuurihistoriallisesti tärkeä kohde, jonka tunsivat myös kirjallisuuden suurnimet kuten Eino Leino ja Runeberg.

Matka jatkuu jylhissä maisemissa kansallispuiston sivustaa hipoen. Maalaistalot ja kivikkoinen vuorimaa saavat mielikuvituksen lentoon. Täällä ei todellakaan ole päästy helpolla aikojen saatossa. Synkässä Savossa töitä on saanut leivän eteen tehdä aivan oikeasti.  

Matka kulkee kiemurtelevilla ja mäkisillä Myhinpään hiekkateillä kaukana kaupunkien vilskeestä. Säkinmäen ympäristössä kannattaa pysähtyä. Kylässä ei ole enää palveluita, mutta muisto menneestä syrjäkylien kulta-ajasta on vielä aavistuksen verran näkyvissä. 

Sirkkamäen mäkisen maiseman läpi jatketaan Konnevedelle. Keskustassa on hyvä pistäytyä vakkapa Mierontiellä tai jatkaa kauniin Häyrylänrannan maisemiin Kahvila Hätävaran palveluiden pariin. Konneveden kirkossa, joka on komea rakennus jo itsessään, saa hieman yllättäen neuvostoliittolaisen taide-elämyksen. Myös Taikinaista kannattaa käydä katselemassa.

Häyrylänrannassa on hyvä käydä myös uimassa. Häyrylänrannasta lähtee lisäksi sisävesiristeilyjä, jotka ovat oiva tapa tutustua kansallispuiston keskusjärveen. Myös seuraavalle etapille voi kulkea laivareittiä pitkin.

Seuraavaksi matka jatkuu 69-tien asfalttista pintaa kohti Rautalampia. Puoliväliin mahtuu mukava ruokapaikka, maittavita burgereistaan tunnettu Kivisalmen Kievari. Samalla voi ihastella Etelä-Konneveden ja Pohjois-Konneveden rajalla olevaa luontoa. Viimeiset 20 kilometriä johtavat takaisin Rautalammille. Voit myös jatkaa Sisä-Savon Mansikkareitille, jos haluat vielä makumatkailla alueella.

Kansallispuiston kohteet löydät Retkipaikan Etelä-Konnevesi-sivulta.

Reitti on osa Pohjois-Savon Ruokamatkailureitistöä. Tutustu kokonaisuuteen osoitteessa matkamaalle.fi/kartta


Tekstin toimittaneet Markus Sjöberg ja Jonna Saari. Pääkuva: Aleksi Sjöberg, muut kuvat: Markus Sjöberg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.