Kymmenen erilaista, mutta yhtä mykistävää polkua – ovatko tässä Lapin hienoimmat rengasreitit?

Eri puolilla Lappia on retkeilijälle tarjolla toinen toistaan upeampia reittejä, joiden kuru-, tunturi-, metsä- ja järvimaisemat mykistävät rauhattomimmankin mielen. Listasimme tähän kymmenen mielestämme komeinta reittiä – montako näistä jo tunnet, ja minkä kohteen lisäisit listalle itse?

Taivaskeronkierros, 9 km

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallastunturin luontokeskukselta alkava Taivaskeron reitti kohoaa Pallas-Yllästunturin kansallipuiston ikonisiin maisemiin, Taivaskeron eli Himmelriikin laelle. Yhdeksän kilometrin rengasreitti on nousuineen haastava, joten tänne ei kannata lähteä kiireellä. Huipun maisemaa on vaikea uskoa todeksi! Lue lisää.

Maisema Taivaskerolta.

Noitatunturin valloitus, 14,5 km

Pyhä-Luoston kansallispuisto

Pyhältä alkava Noitatunturin reitti johdattaa myös jylhiin tunturimaisemiin, mutta kierroksen omalaatuisin osuus on heti sen alkupuolella nähtävä Suomen suurin kuru, Isokuru. Kurun hämmästyttävä koko ja kuvankaunis Pyhäkasteenputous ovat näkyjä, jotka eivät unohdu. Kierroksen varrella on myös kaunis Karhunjuomalammen taukopaikka. Reitti on haastava. Lue lisää Isokurusta ja Noitatunturin kierroksesta.

Isokurusta löytyy muun muassa Pyhäkasteenputous.

Pyhä-Nattasen polku, 7 km

Sompion luonnonpuisto

Paikoin erittäinkin haastava Pyhä-Nattasen rengasreitti johtaa huipulla olevien kivitoorien luo maisemaan, jota on luonnehdittu jopa koko Suomen kauneimmaksi. Huipulta näkyvät muun muassa Lokan tekoallas, Sompiojärvi, Sokosti sekä Nattasten tunturirivi. Huipulla on autiotupa, ja reitin varrella, alhaalla metsässä, on myös laavu. Reitillä tulee aina noudattaa luonnonpuiston tiukkoja sääntöjä. Lue lisää.

Kivitoorit Pyhä-Nattasen huipulla ovat valtavia.

Kivitunturin luontopolku, 5,8 km

Savukoski

Syrjäiseltä parkkipaikalta alkunsa saava Kivitunturin reitti Savukoskella on mielenkiintoinen ja monipuolinen lenkki, jossa nautitaan niin metsän hämärästä, avarista huipun maisemista kuin lammenrantalaavunkin tunnelmasta. Reitti muuttaa luonnettaan tiheään matkan edetessä, ja yksi sen jännittävimmistä osuuksista on kurun ylittävä riippusilta. Kivitunturi on nimensä veroinen – kiveä matkan varrella todella riittää, ja siellä on jopa kivinen laavu! Lue lisää.

Kanjonin kurkkaus, 6 km

Oulangan kansallispuisto

Aiemmista vinkeistä poiketen tämä reitti ei johdata tuntureiden huipuille – melkeinpä päin vastoin. Kanjonin kurkkaus johdattaa kulkijan sellaisen kanjonin reunalle, että heikompaa hirvittää. Voiko tämä maisema olla Suomesta? Oulangan kanjoni on yksi koko Lapin omaleimaisimmista maisemista. Lue lisää.

Riisin rääpäsy, 4,3 km

Riisitunturin kansallispuisto

Tykkylumimaisemistaan ja Ailo-poroelokuvasta maineeseen singahtanut Riisitunturi on noussut jo monen Lapin-kävijän suosikiksi. Tunturin huipulla lainehtiva lampi on ikuistettu lukemattomiin kuviin – se tosiaan näyttää aivan siltä, kuin vesi voisi koska tahansa karata alas tunturin rinnettä. Tämä lyhyehkö rengasreitti kannattaa ehdottomasti käydä kulkemassa! Lue lisää.

Riisin rääpäsy -reitin kohokohta on Ikkunalampi Kuva: Asko Ristolainen

Seitakierros, 9 km

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Seitakierroksen hämmästyttävimmät maisemat koetaan kivikkoisessa kurussa, jonka näkymät tuovat etenkin sumuisella kelillä mieleen vieraat planeetat. Luontokeskus Kellokkaan pihasta Äkäslompolosta alkunsa saava reitti on sukellus Tunturi-Lapin luontoon, tarjoten niin satumaisia puronvarsimaisemia, suojaisaa metsätunnelmaa kuin pitkoksilla avitetun kuunpintaseikkailunkin. Lue lisää.

Viiankiaavan reitti, 7,1 km

Sodankylä

Viiankiaavan reitti ei johda tunturin laelle eikä kurun pohjalle – itse asiassa reitti ei sisällä nousuja eikä laskuja lainkaan. Tämä eräällä maamme kauneimmista ja arvokkaimmista soista kiertelevä reitti tarjoaa verrattoman mahdollisuuden nauttia pohjoisen suoluonnon maisemista, äänimaailmasta ja tuoksuista pitkoksia pitkin kopistellen. Matkan varrella voi levähtää Viiankijärven kodalla, ihailla sinisilmäisiä rimpiä ja kiivetä näkötorniin katselemaan suota yläilmoista. Lue lisää.

Lemmenjoen luontopolku, 4,1 km

Lemmenjoen kansallispuisto

Mahtavaan Lemmenjoen kansallispuistoon on mahdollista tutustua myös lyhyehkön rengasreitin verran. Lemmenjoen luontopolku on matalan kynnyksen keino nauttia tämän villin ja erämaisen kansallispuiston luonnosta. Njurgalahden kupeesta alkunsa saava reitti johdattaa metsä- ja rantamaisemiin sekä tulipaikalle. Lue lisää.

Kuva: Antti Kulmanen

Sulaojan luontopolku, 2 km

Utsjoki

Sulaojan luontopolku alkaa Kaamasesta Karigasniemeen johtavan tien varrelta, Kevon reitin kohdalta. Suloinen Sulaojan reitti on kapea polku, joka johdattaa puronsolinan saattelemana tunturikoivikkoon harjun laelle ja sieltä alas mahtavan ja pyhän Sulaojan rantaan. Lähteen rannalla on laituri, jolta käsin saattaa kirkkaassa vedessä nähdä jopa kaloja uiskentelemassa. Lue lisää.

Sulaojan lähde ylhäältä nähtynä.

Jutun koonnut Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.