PYHÄ-LUOSTON KANSALLISPUISTO

Pyhä-Luoston kansallispuisto Keski-Lapissa on kahden jättimäisen tunturin valtakuntaa.

Lännessä komea Ukko-Luosto hallitsee maisemaa, idässä ikiaikainen Pyhätunturi. Alueella on monia muitakin huippuja, kuten myyttinen Noitatunturi, sekä vaikuttavan kauniita metsiä ja lampia, joille helposti menettää sydämensä. Ensikertalaiselle ehdoton elämys on uskomaton Isokuru, yksi koko Lapin väkevimmistä maisemista!

PYHÄ-LUOSTON PALVELUT JA MAJOITUS

Löydä mökkisi Pyhä-Luostolta!

Tiedät varmasti sen ihanan tunteen, kun upean päiväretken jälkeen saat kellahtaa mökin sohvalle ja jutella päivän tapahtumista yhdessä perheen tai ystävien kanssa, ja samalla suunnitella seuraavan päivän reissuja? Mukava mökki on mahtava tukikohta retkeilijälle!

Luoston parhaat mökit löydät ja varaat helposti tästä >>

Pyhätunturin mökkihelmet löydät ja varaat näppärästi tästä >>

Pyhä-Luosto on monipuolinen retkeilyalue ympäri vuoden ja se kasvattaa jatkuvasti suosiotaan esimerkiksi lumikenkäilyn ja fatbike-pyöräilyn merkeissä. Hyvät reitti- ja tulipaikkaverkostot tarjoavat tutkittavaa sekä päiväretkille että pidemmille vaelluksille.

Vuokraa fatbike tai lumikengät ja lähde luontoon

Pyhätunturin juurelta, keskeiseltä paikalta löytyy hieno Luontokeskus Naava, jonka yhteydessä toimii lounasravintola ja matkamuistopuoti. Pyhän ja Luoston alueella on runsaasti palveluja erilaisten retkeilijöiden tarpeisiin. Monipuolisen välinevuokraustarjonnan lisäksi voit käydä silittämässä söpöjä poroja porofarmilla, osallistua husky- tai moottorikelkkasafarille tai vaikka kokeilla jääkiipeilyä.

Tsekkaa nämä!

Luontokeskus Naava

Luosto.fi: Luoston palvelut ja harrastusmahdollisuudet

Pyhä.fi: Pyhän palvelut ja harrastusmahdollisuudet

Juhan voitelupalvelu: Lumikenkien ja suksien vuokrausta ja huoltoa Luostolla

Bliss Adventure: Aktiviteetteja, mm. jääkiipeilyä ja fatbike-retkiä

MITEN PYHÄ-LUOSTOLLE PÄÄSEE?

Helppo saavuttaa julkisilla

Pyhä-Luostolle on helppo saapua omalla autolla: auton voi jättää joko Pyhälle, Luostolle tai tuntureiden välillä oleville P-paikoille. Pyhälle ja Luostolle kulkee myös linja-autoja Rovaniemeltä ja Kemijärveltä päivittäin, vuoden ympäri.

Omalla autolla

Pysäköintialueet:

 • Pyhällä: esim. Luontokeskus Naava, Luontotie 1, Pelkosenniemi
 • Luostolla: iso P-paikka laskettelurinteen juurella osoitteessa Off-Piste 4, kartta.

Parkkipaikat, joilta myös lähdöt reiteille:

 • Ahvenlampi, Luosto, kartta
 • Rykimäkeron ja Lampivaaran ametistikaivoksen reittien P-paikka, kartta
 • Torvisen majan P-paikka, kartta
 • Pyhän reittien lähtöpiste, kartta

Julkisilla

Rovaniemelle ja Kemijärvelle saapuvilta junilta ja lennoilta on linja-autoyhteys Pyhä-Luostolle vuoden ympäri. Vuoroja molemmista kaupungeista Pyhätunturille ja Luostolle kulkee muutama päivässä. Aikataulut ja lisätiedot löydät helposti Matkahuollon sivuilta.

Pyhän ja Luoston välillä kulkee Tunturipikavuoro monta kertaa päivässä, tiheimmin vuoroja liikkuu talvisesonkina.

Lisätietoja saapumisesta Pyhä-Luostolle löydät täältä.

Vuokraa retkiauto Sixtiltä

Vuokraa juuri omiin tarpeisiisi sopiva retkiauto Sixtiltä. Retkipaikan lukijana saat autovuokrasta 10% alennuksen.

Vertaa vaihtoehtoja!

PYHÄ-LUOSTON REITIT

Ensi kertaa Pyhä-Luostolla?

Pyhä-Luoston kansallispuistossa on useita reittivaihtoehtoja niin lyhyelle päiväretkelle kuin pitkälle vaelluksellekin. Ensikertalaisen on koettava ainakin Pyhätunturin takana ammottava valtava Isokuru. Puisto tarjoaa erinomaiset puitteet myös revontulikuvaukselle, ja saatatpa päästä tutustumaan myös retkeilijöihin suopeasti suhtautuviin kuukkeleihin. Suosittelemme piipahtamaan myös Torvisen majassa, sympaattisessa kahvilassa, jossa rauhaisa tunnelma on kohdillaan ilman sähköä ja juoksevaa vettä.

Pyhä

Parkkitien päästä lähtevät reitit:

 • Karhunjuomalammen reitti: 10 kilometriä pitkän rengasreitin vetonauloja ovat vaikuttava Isokuru ja kuvankaunis Pyhäkasteenlampi. Isokuru on reitin alkupuolella, eli sen voi kulkea myös edestakaisin ja siten hieman lyhentää kävelymatkaa. Karhunjuomalammen rannalla on tulipaikkoja ja tupa. Huom! Koko Isokurun alue on kansallispuiston rajoitusaluetta, jossa poikkeaminen merkityltä reitiltä on kielletty!
 • Tunturiaavan luontopolku: Reittivalinnan mukaan 5–7 kilometriä pitkä rengasreitti tunturi- ja suomaisemissa. Reitin varrella on lintutorni
 • Noitatunturin valloitus: Lähes 15 kilometriä pitkä haastava rengasreitti, jonka varrella ovat mm. Isokuru, Pyhäkasteen putous ja Karhunjuomalampi.

Luosto

Luoston Portilta lähtevät reitit:

 • Ukko-Luoston huiputus: Voit kiertää 6,5 kilometriä pitkän rengasreitin, jonka varrella huiputat Ukko-Luoston. Huiputus onnistuu lyhyemmälläkin matkalla, jos huipulle saavuttuasi palaat samaa reittiä takaisin Luoston Portille.
 • Luoston vaellusluontopolku: 18 kilometriä pitkä rengasreitti upeissa metsä- ja suomaisemissa. Reitin aikana noustaan tietenkin myös Ukko-Luoston huipulle.

Lisäksi:

 • Rykimäkeron reitti: 12 kilometriä pitkä kierros, lähtö Rykimäkeron P-paikalta Luoston ja Pyhän välimaastosta. Reitti kulkee vanhoissa metsissä ja sen varrelta aukeaa näkymä hienoon Rykimäkuruun.

Vaellusreitit

Yksisuuntaiset vaellusreitit

 • Pyhä–Luoston retkeilyreitti: 35 kilometriä pitkä reitti Luoston ja Pyhän välillä. Matkaan voi lähteä Naavalta tai Luoston portilta. Reitin varrella on monipuolisesti ja tiheään taukopaikkoja.
 • Luosto–Yli-Luosto-retkeilyreitti: 8–12 kilometrin taival kapean tunturiharjanteen päällä Luostolta luoteeseen kohti Sodankylää. Lähtö Luoston Portilta (Off Piste 4). Reitti on suhteellisen vähäisellä käytöllä ja vaativa maasto-olosuhteidensa vuoksi.

JUTTUMME PYHÄ-LUOSTOLTA

%d bloggaajaa tykkää tästä: