Lumimaisemiin myös ilman suksia tai lumikenkiä? Nämä tunturikeskusten talvikävelyreitit kannattaa kulkea!

Tänä talvena on jo useampi tunturikeskus muistanut myös heitä, jotka haluavat maastoon ilman suksia tai lumikenkiä. Muutamia lumettoman ajan tuttuja reittejä on lanattu tai jopa aurattu kävelijöille ja pyöräilijöille soveltuviksi. Osaltaan tähän on varmasti vaikuttanut fatbiken suosio, ja mikäs sen parempi. On vain hyvä, että keskukset huomioivat kaikki luonnossaliikkujat.

Tosin liian vähän näitä reittejä on mielestäni mainostettu. Itse olen vain vahingossa törmännyt tällaisiin polkuihin tai saanut joltain alueella olleelta vinkin paikasta. Laitetaan hyvä kiertämään, siispä tässä muutama löytämäni talvikävelyreitti eri puolilta Lappia!

Pyhätunturi

Pyhällä on tänä talvena päässyt tekemään kivan patikan Tiaislaavulle ja sieltä Tunturiaavan lintutornille. Lumituisku on toisina päivinä peittänyt tuon suonpätkän, mutta etsimällä on löytynyt pitävä askel lumen alta. Itse testasin helmikuuussa Pyhällä fatbikea, ja silloin sain tiedon tästä talvireitistä. Sen jälkeen ollaan käyty koirien kanssa muutama kerta alueella retkeilemässä.

Reitille pääsee ainakin vanhan tuolihissin kohdalta, ja sen voi kiertää ympyräreittinä palaamalla Isonkurun laavun kautta samaan paikkaan. Taikka jatkamalla Tiaislaavulta merkittyä reittiä kohti Naavaa. Maastoreitti on ollut suosittu, sillä joka kerta on kohdattu kävelijöitä ja talvipyöräilijöitä.

Polku lähti mökkien välistä latu-uran toiselta puolen kohti vanhaa tuolihissiasemaa. KARTTA.

Luosto

Luostolla käytiin maaliskuussa katsomassa paikan talvista vilinää, ja sielläkin löydettiin ihan vahingossa oikein kunnon talvikävelyreitti. Tämä parin kilometrin pituinen ympyräreitti kulkee Ahvenlammen ympäri, ja se lähtee hotellin takaa leikkipuiston vierestä. Reitille pääsee myös tien varresta, ja siinä lähellä on heti siisti tulipaikka. Sinne voi hyvin tulla vaikka vain evästelemään, auton saa lähelle parkkiin.

Reitti oli paikoin normipolkua leveämpi ja kunnolla aurattu. Jälkikäteen yritin etsiä tietoa tästä kulkuväylästä, mutta eipä oikein mitään löytynyt. Ehkä kuvitellaan, että matkailijat ja kulkijat vain tietävät nämä reitit?

Luoston polku lähtee hotellin takaa. KARTTA.

Saariselkä

Saariselällä on varta vasten rakennettu talvinen reitti. Idea tästä lienee tullut, kun on ajateltu ulkomaalaisia matkailijoita. He eivät välttämättä uskalla lähteä yksin maastoon, ellei tarjolla ole valmista, selkein opastein varustettua reittiä.

Aurorapolku on rengasreitti ja pituudeltaan 2,1 kilometriä. Sille pääsee Saariselän keskustasta kansallispuiston reittien lähtöportilta. Tämän Aurorapolun varressa on myös modernein päivätupa, minkä olen ikinä nähnyt. Kuljin reitin helmikuussa aikamoisessa lumipyryssä koiran kanssa, enkä tohtinut mennä sisään, kun siellä oli porukkaa. Myöhemmin luin, että lemmikit on sallittu myös sisätiloissa, jos se suinkin sopii kaikille.

Rakennuksen takaseinä on täysin lasitettu, joten sisään näki pyrystä huolimatta. Hienoltahan se näytti, oli siisti sisätila, takka ja sähköt. Tuvassa ei saa yöpyä, mutta lähellä olevalla tulipaikalla saa leiriytyä. Päivätuvan toinen puoli toimii vuokrakotana ja siellä järjestetään myös luontoon liittyviä teemailtoja. Isolta terassilta avautuu selkeällä kelillä upeat näkymät kansallispuistoon Iisakkipään suuntaan. Lisätietoja löydät tästä pdf-tiedostosta.

Saariselän reittien lähtöpiste, KARTTA.

Toivottavasti talvireitit lisääntyvät ensi talvena ja niistä kerrottaisiin enemmän. Nyt tietoa on ollut vaikea saada ja moni kiva kävelyreitti on varmasti löytämättä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.