Isokuru Pyhä-Luoston kansallispuistossa on taas auki! Tältä näyttää uusittu reitti – näin retkeilet kurun läpi

Pyhä-Luoston kansallispuistossa sijaitseva Isokuru on kunnostustöiden jälkeen taas retkeiltävissä! Maineikas, merkittävä ja suosittu Isokuru on ihmeteltävissä vain sulan maan aikaan, kun lumivyöryvaaraa ei ole. Kunnostettu reitti avattiin perjantaina 10. syyskuuta, ja vain vuorokauden vanhoilla lankuilla oli kiva vipinä seuraavana päivänä. Reitillä liikkui saavutettavuutensa ansiosta niin pieniä kuin iäkkäämpiäkin kulkijoita, ja monella oli myös nelijalkainen retkikaveri mukana. Karhunjuomalammen taukopaikalla oli upeassa syyssäässä lähes markkinatunnelma, ja Isokurun voikin odottaa olevan yksi alkaneen syksyn kiinnostavimpia retkikohteita.

Kohde kartalla

Katso tästä miltä ruskan ympäröivän kurun kunnostettu reitti näyttää ja poimi seitsemän vinkkiä Isokurun lumon kokemiseen!

Kunnostettu reitti on leveä ja osittain kevyen köysiaidan turvaama.

1. Isokuru kuuluu Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Noudatathan aina retkeillessäsi hyvää retkietikettiä ja kansallispuistossa kyseisen puiston sääntöjä. Isokuru on rajoitusvyöhyke, jolla liikkuminen on sallittu vain rakennettua reittiä pitkin ja vain sulan maan aikaan.

2. Auton pysäköit kätevästi luontokeskus Naavan pihalle (Luontotie 1, Pyhätunturi). Naavasta voit käydä kysymässä lisäinformaatiota tai retkisuosituksia.

Isokurun reitti kulkee 220 metriä syvän kurun pohjalla. Rakennustyöt ovat olleet poikkeuksellisesta ympäristöstä johtuen haastavat.

3. Lyhin reitti luontokeskus Naavalta Isokuruun on merkitty maastoon erinomaisesti ja on pituudeltaan noin 2 kilometriä (kurun alkuun). Kunnostetun reitin pituus kurun pohjalla on reilun kilometrin. Tällä reittiosuudella on yhdet pitkät portaat, jotka laskeutuvat Isokurun kodalta alas kuruun. Portaita lukuun ottamatta reitti on vaivaton.

4. Isokurun eteläpäässä (lähempänä luontokeskus Naavaa) on iso katettu kota sekä avolaavu tulipaikkoineen. Kodalla on myös kuivakäymälät. (Kartta.)

Lankkureitti on alusta loppuun tehty jykeväksi ja hyväksi. Kyllä kelpaa!

5. Kurun pohjois-/luoteispäädyssä on Pyhänkasteenputous. Putouksen vierestä nousevat rankat portaat mykistävälle Uhriharjulle. Mikäli Isokuruun saapuu etelästä (nopein reitti luontokeskus Naavasta), on ihan helppoa ja luontevaa käydä kurkistamassa myös Pyhänkasteenputous, jonka edustalla on näköalatasanne. Uhriharjulle kapuaminen portaita pitkin vaatii joko mintissä olevia lihaksia tai riittäviä lepotaukoja.

“Vuonna 2008 puusta rakennettu reitti oli huonokuntoinen ja kapea. Ohituspaikkojen puutteessa kulkijat väistivät kivikkoon, joka oli turvatonta, mutta myös kiellettyä. Uusi reitti on yli puolet leveämpi ja reitin runko on rakennettu kestävyyden vuoksi metallista. Runko jouduttiin hitsaamaan paikan päällä, koska maaston vaihtelevuuden vuoksi valmiita elementtejä ei pystytty käyttämään. Metallirungon päällä on puulankutus.”

Metsähallitus, luontoon.fi
Reilun kilometrin mittaisella reitillä kurun pohjalla on muutamia levähdys- ja ihailupaikkoja.

6. Uhriharjulle ja Isokuruun pääsee myös pohjoisen-/luoteen puolelta seuraamalla maastoon punaisilla merkeillä merkittyä Karhunjuomalammen rengasreittiä (kaikkiaan 10 km) vastapäivään tai vihreällä merkittyä Noitatunturin valloitus -nimistä, rankkaa ja kivikkoista rengasreittiä (14,5 km) myötäpäivään. Molemmat näistäkin reiteistä alkavat Naavalta. Karhunjuomalammen reitti on keskivaativa johtuen lähinnä pituudesta ja Uhriharjun portaista – itse polku on erittäin hyväkuntoinen, leveä, merkitty ja mukava kulkea. Maisemat ovat yhdet Suomen kauneimmista.

Portaat Uhriharjulta alas Isokuruun on kunnostettu jo aiemmin. Nelijalkaisille on oma lankkuosuus kestävien metalliaskelmien reunassa.

7. PROTIP. Tee omasta vierailustasi erityinen elämys ja lähde lankkupolulle kuun ja tähtitaivaan tai revontulten valossa! Yöaikaan liikkujia on aina vähemmän kuin lauantaisin lounasaikaan. Toinen rauhallinen hetki on aamuneljän ja -kahdeksan välillä.

Lue myös:

Pyhän Isokuru on kiistatta yksi maamme häkellyttävimmistä paikoista – tiedät sen, jos olet sen kokenut

Yöttömän yön Noitatunturi vetää ihmisen sanattomaksi

Pyhätunturin Isokuru, Pelkosenniemi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.