Peikkometsän kierros Västerbyn ulkoilualueella Raaseporissa: kaunis ja vaihteleva rengasreitti yllättää iloisesti lapset ja aikuiset

Yhteistyössä Visit Raseborg

5,5 km, rengasreitti
Laavu
Lähtöpaikka kartalla
Ladattava kartta (pdf)

Peikkometsän kierros on todella kaunis ja mukavan vaihteleva reitti Västerbyn ulkoilualueella Raaseporissa. 5,5 kilometrin pituus on juuri sopiva lapsiperheen päiväretkeksi – aikaa jää leikeille, tauoille ja vaikkapa sienten metsästykselle. Retken voi tehdä vuodenajasta riippumatta. Metsä on valoisaa, ja maisemat varmasti kauniita pimeämpäänkin vuodenaikaan.

Koululaisten syysloman alkaessa ruska oli Etelä-Suomessa parhaassa loistossaan ja upeampi kuin moneen vuoteen. Viikko oli ollut sumuinen, mutta lauantaiksi oli ennustettu aurinkoisempaa säätä. Suuntasimme retkemme Raaseporiin, Västerbyn ulkoilualueelle, joka oli meille uusi retkikohde. Siellä piti kartan perusteella olla sopivan pituinen ja mielenkiintoinen reitti: Peikkometsän kierros, jossa käytäisiin kallioilla ja lammen rannalla. Taukopaikaksi tarjolla olisi laavu.

Ajoimme upeita maisemia ihallen läpi läntisen Uudenmaan Tammisaareen. Ulkoilualueen parkkipaikka ja Peikkometsän kierroksen lähtöpaikka löytyivät helposti kartan perusteella.

Parkkipaikalla oli hyvin tilaa. Opaskartan lisäksi löytyi heti sopivia kiipeilypuita.

Reitti alkoi kallion päällä kulkevalla osuudella, jossa sammaleet olivat muodostaneet hienoja vihreitä saarekkeita.

Polku oli leveä ja helppokulkuinen pienellekin ihmiselle, mutta kuitenkin sopivan vaihteleva. Peikkometsän reitti on merkitty puihin keltaisella maalilla, ja kosteiden paikkojen yli pääsee pitkospuita pitkin. Olimme varustautuneet retkelle lämpimillä vaatteilla, mutta ilma oli suorastaan kesäisen lämmin.

Matkan varrelta teimme jännittäviä löytöjä. Vitsjön-nimisen lammen rannalla joku (tai jokin) oli kaivanut ampiaisten maapesää ja levittänyt kennon palat sammalikolle. Täältä löytyi myös ensimmäinen herkkutatti.

Olimme varautuneet runsailla eväillä. Suunnitelmamme oli, että laavulla laittasimme lämpimän ruuan. Vitsjönin rannalla pöytä ja penkit houkuttelivat kuitenkin pitämään jo ensimmäisen evästauon.

Polku kulki kauniiden suoalueiden ohi ja metsän läpi Grabbskog Stortäsket -nimisen järven rantakallioille. Maisema kallion päältä oli kaunis, kun järvi kaventui kanjonimaiseksi.

Ylhäällä kulkevan polun varresta löytyi todellinen sieniyllätys. Lämmin sää oli nostanut pintaan parikymmentä herkkutattia, jotka olivat täysin toukattomia. Sienikori täyttyi hetkessä.

Tatteja etsiessämme bongasimme rinteeltä myös valtavan kurttusienen. Vaikka se onkin herkullinen ruokasieni, on se myös harvinainen, ja jätimme sen sienikirjan ohjeen mukaan paikalleen.

Polulla kulkiessamme tuli muutama retkeilijä vastaan, mutta mitään ruuhkaa ei Peikkometsässä ollut. Laavulle saapuessamme tulet olivat valmiina, ja pari muuta seuruetta oli myös pitämässä taukoa. Evääksi olimme varanneet retkikeittimellä kokattavan tattirisoton, joka siis sopi hyvin retken yllättävään teemaan. Jälkiruuaksi paistoimme nuotiolla purkki-croissantteja tikkupullan tapaan.

Peikkometsän reitin varrella voi kauniiden maisemien lisäksi bongata kivisiä peikkoja. Tämä oli varsinkin lasten mielestä hauskaa löytöretkeilyä. Perheemme geokätköilijä teki myös omia löytöjään.

Reitti tekee nimensä mukaan kierroksen ja palaa takaisin Vitsjön-lammen rantaan. Siellä päätimme vielä käydä tutkimassa kalliolle rakennettua laituria. Tänne voisi palata kesällä lämpimän veden aikaan. Lapsille riemua aiheuttanut yllätys löytyi laiturin viereisestä puusta. Siihen kiinnitetty köysi mahdollisti äitiä hiukan hirvittävän heilurileikin, josta onneksi selvittiin ilman kastumista.

Peikkometsän retkeen voi hyvin yhdistää muitakin Raaseporin nähtävyyksiä. Emme ehtineet linnanraunioita katsomaan, mutta kävimme kotimatkalla ihailemassa Tammisaaren vanhaa keskustaa, puutaloja ja merenrantapuistoa.

Lue lisää Västerbyn ulkoilualueesta sen kotisivuilta >>

Parkkipaikka kartalla, ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N=6658115, E=297728.

Tässä vielä lisää maisemapaloja reitin varrelta:

Lue myös:

Raasepori – kohteet ja vinkit retkeilijälle

Frisbeegolfia koko perheen voimin Västerbyn ulkoilualueella Raaseporissa

Retkipaikan vanhempi juttu Peikkometsän kierroksesta ja Västerbyn ulkoilualueesta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.