Viisi upeaa ja erilaista pyöräilykohdetta Raaseporissa – tee ihana ruskaretki ruukkimaisemissa!

Kaupallisessa yhteistyössä Visit Raasepori

Mitäpä jos tekisit ruskaretken tänä syksynä pyöräillen? Raaseporista löydät ihania mutkittelevia pikkuteitä, kutsuvan suloisia ruukkikyliä ja mielenkiintoisia historiallisia kohteita aina keisarinnan lähteestä mahtavaan Raaseporin linnaan. Valmiit, huolellisesti suunnitellut reitit mahdollistavat leppoisan rullailun ja maisemista nauttimisen. Yöpaikka löytyy helposti vaikkapa iki-ihanan Tammisaaren idyllisistä maisemista tai Fiskarsin kuvankauniista ruukkimiljööstä. Esittelemme nyt viisi upeaa pyöräreittiä Raaseporista – valitse näistä oma suosikkisi syysseikkailuun!

Aloittelijalle ja päiväretkeilijälle: Fiskarsin maastopyöräreitit

Kuva: Mia Sinisalo

Fiskarsin ihana ruukkikylä on maineikas paitsi kauneutensa ja historiansa, myös loistavien maastopyöräreittiensä ansiosta. Reittivalikoimaa on runsaasti, ja aloittelijakin löytää takuulla sopivia vaihtoehtoja itselleen. Monipuolisilla reiteillä on paljon leppoisia osuuksia, mutta myös sopivasti korkeuseroja ja haastetta niin, että taidot kehittyvät ja voitonriemu kasvaa. Reitit on suunniteltu huolella ja merkitty hyvin – ei ihme, että tämä reitistö on noussut nopeasti kuuluisaksi maastopyöräilijöiden keskuudessa.

Maastopyöräily on hyvä tapa tutustua Fiskarsia ympäröivään kauniiseen luontoon, ja pyöräilyn ohella saa nauttia ruukkikylän kutsuvista ravintoloista ja kahviloista. Fiskars on myös upea ruskakohde, jossa syksyn värit korostavat rakennusten kauneutta entisestään.

Lue retkireportaasimme Fiskarsin maastopyöräreiteiltä tästä >>

Useita reittivaihtoehtoja, ks. kartta (pdf)
Lue lisää: VisitRaseborg.com

Kulttuurin ystävälle ja nautiskelijalle: Ratavallin reitti

Kuva: Kukka Kyrö

Ratavallin reitillä pyöräilijä saa nauttia ruukkien maisemista ja tunnelmista rullaillessaan Karjaalta Fiskarsiin. Reitti kulkee vanhaa rautatienpohjaa ja sopii myös ratsastajille ja patikoijille. Matkan varrelle jäävät aivan pienellä koukkauksella myös Åminneforsin ja Billnäsin ruukit. Ratavallin reitti on lähes kokonaisuudessaan helppo ja leppoisa kuljettava, jonka järvenranta-, rantametsä- ja kulttuurimaisemissa mieli rauhoittuu.

Ratavallin reitille pääsee esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ja Turun suunnasta helposti junalla saapumalla Karjaan asemalle, mistä reitti alkaa. Todellinen nautiskelija jää illaksi ja yöksi Fiskarsiin, ja lähtee paluumatkalle vasta aikaisintaan seuraavana päivänä.

Lue tarinamme ja katso kuvat Ratavallin kuvankauniista maisemista >>

Janareitti Karjaa–Fiskars 12 km
Lue lisää: VisitRaseborg.com

Vauhdinnälkäiselle: Påminnen alamäkipyöräilyradat

Kuva: Kea Creutz

Jos mielesi tekee rauhallisen maisemienkatselun sijaan saada adrenaliinia suoniin ja viimaa kasvoille, kannattaa suunnaksi ottaa Påminnen alamäkirata. Påminne Bike Park on Suomen eteläisin rinnekeskus. Lumettomaan aikaan laskettelusta lomaa pitävä Påminne on alamäkipyöräilijälle paratiisi, jossa reittivaihtoehtoja on monia. Hiihtohissit vetävät alamäkiajajat pyörineen rauhallisella vauhdilla rinteen yläpäähän ajoreittien äärelle, ja matka alas voi alkaa!

Påminnessa aloittelevakin alamäkiajaja pääsee harjoittamaan taitojaan. Aikaisempi maastopyöräilykokemus ja maastopyörän käsittelyosaaminen on kuitenkin edellytys ajamiselle, sillä laji vaatii taitoa, tekniikkaa ja reaktionopeutta.

Lue juttumme Påminne Bike Parkista täältä >>

Useita reittivaihtoehtoja
Lue lisää: VisitRaseborg.com ja påminnebikepark.fi

Historiasta kiinnostuneelle: Rintamareitti

Kuva: Mika Puskala

Tammisaaresta alkava ja sinne päättyvä Rintamareitti on upea maaseutukierros, jonka varrella sukelletaan Suomen historian syövereihin. Maisemat matkan varrella vaihtelevat merenrannan lahdista ja lähdemetsästä Salpalinjan panssariesteisiin ja idyllisiin maaseutumaisemiin, unohtamatta tietenkään kaunista Tammisaaren pikkukaupunkia. Reitti kiertää mm. Keisarinna Dagmarin lähteen ja Vitsandin kauniin hiekkarannan kautta Bunkkerimuseolle, jossa voi tutustua vaikuttavaan Irma 302 -betonibunkkeriin. Myös Hangon rintamamuseo on matkan varrella.

Tammisaareen pääsee junalla, joten Rintamareitti on helposti saavutettava kohde pyöräretkeilijälle. Reissusta saa eniten irti viettämällä yhden tai vaikka kaksikin yötä Tammisaaressa sen merituulista, Ramsholmenin reiteistä ja upeasta vanhasta kaupungista nauttien.

Lue retkitarinamme Rintamareitiltä ja katso kuvat reitin varrelta >>

Rengasreitti 46 km
Lue lisää: VisitRaseborg.com

Kunnon irtiottoa kaipaavalle: Rannikkoreitti

Kuva: Johanna Suomela

Rannikkoreitti kiertelee Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajalla toinen toistaan kauniimmissa ruukkikylä-, meri-, maalais- ja kansallispuistomaisemissa. Matkalle voi lähteä melkeinpä mistä tahansa, vaikkapa Tammisaaresta. Rannikkoreitti tarjoaa pyöräilijälle mahdollisuuden irrottautua arjesta toden teolla, antaa vaihtelevien maisemien ja merituulen tuulettaa ajatuksia kunnolla.

Reitin varrella on myös paljon kävelymahdollisuuksia – esimerkiksi ruukkikylien kaduilla ja kansallispuistojen poluilla kannattaa piipahtaa jaloittelemassa. Yöpymismahdollisuuksia matkan varrella on kosolti, joten myös lakanoissa mieluiten yöpyvien on mukava lähteä reissuun.

Lue tästä Retkipaikan esittely Rannikkoreitistä >>

Reitin pituus 200 km
Lue lisää: VisitRaseborg.com

Lisää reittejä Raaseporissa

Linnareitti

50 kilometrin rengasreitti tutustuttaa Raaseporin linnoihin ja linnoituksiin, myös upeaan Raaseporin linnaan. Reitti etenee pääosin asfaltoituja teitä pitkin. Lue lisää >>

Ruukkireitti

Reittivalinnasta riippuen Ruukkireitti tutustuttaa 5–6 historialliseen ruukkiin. Ihania maisemia luvassa – muista kamera! Lue lisää >>

Helsinki–Raasepori

115 kilometriä pitkä, rauhallisia teitä pitkin etenevä reitti Helsingistä Tammisaareen. Lue lisää >>

Katso myös loput Raaseporin pyöräilyreitit täältä – löydät kohteista mm. Mustion linnan!

Jutun koonnut Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *