Sulan ajan rinteet ovat pyöräilijöiden temmellyskenttä – kokeilimme alamäkipyöräilyä Påminne Bike Parkissa Raaseporissa

Kaupallisessa yhteistyössä Visit Raasepori

Loikkaan pyörän selkään ja rullaan ylös paljasta rinnettä hiihtohissin vauhdittamana. Ylhäällä rinteen laelta ihmettelen neljään ilmansuuntaan avautuvia maisemia ja ajatus kirkastuu ilman raikkaudesta. Tutkin hetken ajan erilaisia reittivaihtoehtoja ja valitsen monesta kiehtovasta itselleni sopivan vauhdikasta ajoa ja erilaisia mutkia tarjoavan reitin pyörälläni temmellettäväksi. Adrenaliini iskee kehoon kun polkaisen pyöräni rinteen laelta alamäkeen, innostuksen samalla kasvaessa ajettujen alamäkimetrien mukana.

Alamäkipyöräily on kiehtova keino nauttia vauhdista, maastopyöräilystä, laskettelurinteisiin rakennetuista ajoreiteistä ja luonnosta. Tämä maastopyöräilyn alalaji tuo maastopyöräilijät rinteisiin, joissa vauhdin hurmaan pääse osalliseksi monipuolisilla ja monen tasoisilla reiteillä. Kesäisin ja syksyisin tyhjänä seisovat laskettelurinteet ovat sopiva kenttä alamäkipyöräilylle.

Påminne Bike Parkissa eli Raaseporin alamäkiajokeskuksessa pääsee myös aloitteleva alamäkiajaja tutustumaan lajiin. Aikaisempi maastopyöräilykokemus ja maastopyörän käsittelyosaaminen on kuitenkin edellytys ajamiselle, sillä laji vaatii taitoa. Osaava ja ennakkoluuloton maastopyöräilijä ymmärtää kokeneemman tekniikka- sekä ajovinkit paremmin, kun pyörän käsittely on jo entuudestaan tuttua.

Mitä alamäkipyöräily tarkemmin ottaen on?

Alamäkipyöräilyllä on vauhdikas ja jopa vaarallisen lajin maine. Lajin perusperiaatteet ovat kuitenkin yksinkertaisia ja reittejä löytyy helpommasta vaikeampaan. Hiihtohissit, jotka talvisin kuljettavat laskettelijoita ylös, vetävät sulan maan aikaan myös alamäkiajajat pyörineen rinteen yläpäähän ajoreittien laidalle.

Laskettelurinteen huipulta avautuu lukuisia laskulinjoja ja ajoon erityisesti työstettyjä reittejä, joista pyöräilijä valitsee itselleen mieluisan vaihtoehdon sen vaikeustason ja reitin muotojen perusteella. Alamäkiajossa tavoitteena on laskea merkityt reitit vauhdikkaasti ja tyylikkäästi, huomioiden reittien mutkat, rakennetut korokkeet, nyppylät, pudotukset ja mahdolliset esteet.

Alamäkiajon asiantuntijan Anders ”Andy” Pyyn mukaan lajiin voi päästä vikkelästi kiinni vaikka kokemusta olisi vähemmänkin, jos rinteessä vain malttaa viettää aikaa.

– Maastopyöräily perinteisemmillä maastoreiteillä on myös hyvää harjoitusta alamäkiajajalle, sillä tekniikka ja reaktionopeus kehittyvät maastossa tasaisemmallakin ajellessa, sanoo Pyy.

Pyy itse on keskittynyt maastopyöräajeluun kertomansa mukaan jo viimeiset viisi vuotta täydellä omistautuneisuudella. Sitä ennen hänen lajinsa oli Motocross. Lajin vaihdon taustalla on Pyyn mukaan yksinkertaisuudessaan se, että alamäkiajo on hänen mielestään paljon hauskempaa.

Lajin harrastajien intohimosta syntyi laskettelurinteeseen myös Påminne Bike Park

Påminne Bike Park on Suomen eteläisin rinnekeskus ja samalla Anders Pyyn kotitemmellyskenttä. Påminnen alamäkiajokeskus on syntynyt käytännössä lajin harrastajien intohimosta ja unelmasta ja kehittää Påminne Bike Parkista Suomen alamäkiajon mekka.

Tulevaisuudessa tavoitteena on Pyyn mukaan kehittää etenkin myös aloittelijoille soveltuvia reittejä, jotta lajin pariin voidaan houkutella lisää harrastajia. Tarkoitus on myös saada keskukseen alamäkiajoon soveltuvia pyöriä sekä varusteita vuokrattavaksi kävijöille. Lokakuun lopulle asti on Påminne Bike Parkissa voinut ajella vapaasti kahden tunnin ajan kahdenkymmenen euron rinnemaksua tai kausilippua vastaan. Kävijöitä Bike Parkissa on tähän asti ollut peräti noin sata per viikko, eli kiinnostusta on jo nyt selkeästi löytynyt.

Näin pääset lajin alkuun

Talvikauden jälkeen Påminnen rinteet avautuvat jälleen alamäkipyöräilijöille.

Påminnen saavuttaa lyhyessä ajassa pääkaupunkiseudulta, sillä rannikolla sijaitsevaan rinnekeskukseen ajaa Helsingin keskustasta, Inkoon ja Karjaan kautta noin tunnissa. Lohjalta ajoaikaa keskukseen menee noin puoli tuntia ja Turusta puolitoista tuntia.

Aloittelijat toivotetaan tervetulleeksi rinteeseen. Lajin kulttuurille on ominaista, että kokeneemmat ottavat ilolla aloittelijoita siipensä alle.

– Aloittelijoita kannustetaan mielellään ottamaan yhteyttä rinteissä ajaviin kokeneempiin henkilöihin ja pyytämään vinkkejä, kertoo Pyy.

Anders Pyyn motto onkin rohkeasti rinteeseen, sillä tekemällä oppii parhaiten. Häntä voi myös nykäistä hihasta kyselläkseen lajista ja tekniikoista lisää, pyytämään pientä opastusta tai kertomaan Påminnen radoista. Myös hissihenkilökunta on paikalla auttaakseen ensikertalaisia nousemaan hissin kyydissä ylös.

Vapauden tunne houkuttelee pyörän kanssa rinteeseen

Pyyn innostus alamäkiajoon on tarttuvaa. Tarttuessamme ensimmäistä kertaa tankoon laskettelurinteen juurella kuuntelemme keskittyneesti Pyyn vinkkejä siitä, kuinka hiihtohissin avulla maastopyöräilijän kuuluu nousta rinteen yläpäähän. Otamme myös ajovinkit ilolla vastaan, sillä reittien kumpareisiin ja muotoihin ajaminen vaatii tarkkuutta, nopeaa reaktiokykyä ja maaston hahmottamista. Uusiin ajolinjoihin tutustutaan tarvittaessa myös kulkemalla reitti läpi maastossa kävellen.

Laskettelukeskuksen rinteille rakennettujen ajettavien reittien avulla karttuu ymmärrystä lajista nopeasti, sillä alamäkiajo vaatii pyöräilijän täyden keskittymisen. Voimme hyvin kuvitella lajin tempaisevan mukaansa sellaisen henkilön, joka muutenkin jo viihtyy maastossa pyörän selässä.

– Lajissa parasta on vapauden tunne ja mahdollisuus kulkea pyörän kanssa minne vain, Pyy kertoo.

Sen sanottuaan hän karauttaa alamäkeen ja antaa pyöränsä lentää ketterän näköisesti haastavistakin muodoista ajaessaan. Pyyn sulavissa käännöksissä ja töyssyistä vauhtia ottavissa lennoissa näkyy vuosien ajokokemus ja into.

Löydä Påminne Bike Park -kartalta – poimi tästä Google Maps -linkki rinnekeskukseen.

Lue lisää

paminnebikepark.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.