Sipoonkorven kansallispuisto 10 vuotta – uusi rengasreitti: Knutersin kierros

Syyskuun lopulla suuntaan pienelle päiväretkelle Sipoonkorven kansallispuiston kaakkoiskulmalle testaamaan toista uutta rengasreittiä, joka on viime kesänä merkitty maastoon. Olen sopinut treffit ystäväni kanssa, joka on käynyt kantoreppuretkellä lapsensa kanssa jo muutaman kerran kiertämässä muutaman kilometrin päässä olevan Bakunkärrin lenkin ja nyt lähdemme yhdessä testaamaan Knutersinportilta lähtevän reitin. Tällä suurella uudehkolla parkkipaikalla ei ole kuin muutama auto näin keskellä viikkoa.

Knutersin kierroksen (4 km) lähtöpaikka kartalla

Artikkeli on toinen osa Sipoonkorven kansallispuisto 10 vuotta -juttusarjaa, jossa esitellään kansallispuiston kaksi uutta rengasreittiä: Bakunkärrin kierros ja Knutersin kierros.

Knutersin reitti sukeltaa heti mukavaan havumetsään, jossa näkyy myös lehtipuita. Tosiaan, vielä kuuluu lehtien havina puissa, vaikka osa keltaisista lehdistä leijaileekin tuulen mukana puiden lomassa. Polun yli on kaatunut mahtavan iso keloontunut kuusi, ja polku onkin jo ottanut uuden uran kannon ympäri. Ihailemme hetken komeaa kelorunkoa ja lähdemme sitten kipuamaan ylämäkeen.

Vähän matkan päästä tullaan risteykseen. Sipoonkorven ilmaiskarttaan merkitty Knutersin kierros näkyy olevan opastettu vastapäivään oranssein vinoneliöin. Rengasreitin läntinen puoli on ollut jo muutaman vuoden olemassa ja nyt maastoon on merkitty uusi reitti idemmäksi, jotta Knutersinportiltakin pääsisi kiertämään mielekkään rengasreitin. Polku kulkee välillä kallioilla ja pitkoksillakin vaihtelevassa maastossa, joten mikään tasainen reitti ei ole kyseessä.

Jonkin aikaa kuljettuamme ystäväni huomaa ensimmäiset suppilovahverot, joita on sen verran paljon, että meidän pitää pysähtyä niitä keräämään! Aina kannattaa syysaikaan olla jokin pieni sienipussi taskussa!

Vähän ennen tulipaikkaa reitti kipuaa Brännbergetin päälle, ja pian ollaankin Bakunkärrin tulipaikan risteyksessä. Pidämme odotetun evästauon pöydän ääressä ruskan värittämää maisemaa ihaillen. Tulipaikalla on jo muutama muukin retkeilijä, mutta tunnelma on hyvin rauhallinen. Paikka on tehty evästaukoja varten, mutta telttailu ei ole Bakunkärrissä sallittua. Lähin telttapaikka löytyy Kalkkiruukilta.

Tauon jälkeen lähdemme jatkamaan Knutersin kierrosta. Polku sukeltaa synkähköön mutta kauniiseen metsään. Metsä on suhteellisen tiheää kuusikkoa, joten valoa on sen vuoksi vähän. Vihreät sammalet tekevät metsästä satumaisen. Toisinaan kuusikko on niin tiheää, ettei sammaltakaan juuri ole ja aluskasvillisuus on vähäistä. Matkalla on useampia pitkospuita ja hienoja kallioita. Vaikka Porvoon moottorien äänet kantautuvatkin reiteille, ne kuitenkin unohtuvat, kun jalat vievät polulla ja mieli uppoutuu seuraamaan ympäröivää luontoa. Kantorepussa istujakin jaksaa ihmetellä ja selostaa koko matkan ja lopulta nukahtaa kyytiin!

Saavuttuamme parkkipaikalle päätämme vielä käydä kahvilla lähellä saman tien varressa sijaitsevalla Ravintola Tilalla. Parkkipaikkoja on pihassa vähän, mutta risteykseen avataan Sipoonkorven 10-vuotisjuhlan yhteydessä uusi parkkipaikka. Ravintola onkin yllätykseksemme juuri menossa kiinni siltä päivältä, mutta saamme kuitenkin ostettua kahvit ja sitruunaleivokset ulkona syötäviksi. Kannattaa siis tarkistaa netistä aina aukioloajat. Pihalla ihmettelemme maatilan asukkaita: kanoja, kukkoja, ankkoja ja lampaita yhdessä pienen retkiseuralaisemme kanssa. Täytyy poiketa lounaalle joku toinen kerta!

Tämäkin Sipoonkorven uusi reitti sopii hyvin sellaisenaan lapsiperheille. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa, joten lapsillekin riittää mukavasti viihdykettä. Jos Sipoonkorven uudet rengasreitit, eli tämä Knutersin kierros sekä Bakunkärrin kierros, tuntuvat yksistään lyhyiltä, ne voi kiertää molemmat muodostamalla ”kahdeksikon”. Reitit on merkitty Sipoonkorven uuteen ilmaiskarttaan, joita saa mm. Suomen luontokeskus Haltiasta ja Kuusijärven kahvilasta. Vielä juttua kirjoittaessa niitä ei löytynyt Metsähallituksen Retkikartta-palvelusta. Viikonloppuisin retkelle lähtiessä kannattaa myös tehdä aina vaihtoehtoinen retkisuunnitelma, mikäli ensimmäinen parkkipaikka sattuu olemaan täynnä. Kesäkaudella 2021 Sipoonkorpeen on liikennöinyt HSL:n bussien lisäksi Vantaan Tikkurilasta myös Sipoonkorpi Hop-on hop-off -bussi, jolla pääsee moneen puiston eri kolkkaan, joten ilman autoakin pääsee retkelle!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.