Taukopaikka ihan veden äärellä – Fiskträskin kierros Sipoonkorven kansallispuistossa

Fiskträskin rannalle Sipoonkorven kansallispuistoon on kesällä 2022 rakennettu uusi keittokatos. Jo muutaman vuoden ajan Fiskträskin rantaan on kulkenut muutaman kilometrin ympyräreitti, jonka voi aloittaa Bakunkärrin parkkipaikalta tai Korvenportilta.

Fiskträskin kierros Sipoonkorven kansallispuistossa
Päivämäärä: 30.9.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 369
Reitin pituus: 4,4 km (Bakunkärrin parkkipaikalta)
Kohokohdat: Fiskträskin ranta taukopaikkoineen
Parkkipaikka: Bakunkärrin parkkipaikka, Knutersintie 421 – tai Korvenportti. Bakunkärr kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Reittiä parannettu ja sorastettu, silti hieman kosteita kohtia. Ihan lenkkareilla en lähtisi reitille.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Sipoonkorpi ja Fiskträsk ovat käyneet toki tutuiksi viime vuosina, mutta varsinainen bloggauskävely oli vielä Fiskträskin suuntaan jäänyt tekemättä. Nyt päätin käväistä kävelemässä kierroksen ajatuksella ja kameran kanssa. Lähtöpaikka on tuttu – olen tehnyt aika monta kävelyä Bakunkärrin pysäköintialueelta, sinne ajoin jälleen kerran. Parkkipaikalla oli 3-4 autoa syyskuun viimeisenä päivänä, perjantaina, noin puoli neljän maissa. Kuvasin myös opastaulun Knutersintien länsipuolella.


Fiskträskin ympyräreitin pituudeksi kartassa ilmoitetaan 2,8 km. Bakunkärrin parkkipaikalta vielä 0,8 km/suunta lisää, joten yhteensä kävelyni pitäisi olla noin 4,4 kilometrin mittainen. Kiertosuuntaa ei ole määritelty. Reittimerkinnät ovat täällä keltaisia.

Ja itse kävelyhän alkaa Knutersintien itäpuolelta. Väylä on alussa leveä.

Risteyksissä on selkeät kyltit.

Päätin kiertää ympyrän myötäpäivään. Olen kävellyt täällä ensimmäisen kerran vuonna 2007 – sen jälkeen polkuja on parannettu ja siltoja on levennetty. Tässäkin, ympyräreitin alkumetreillä puron ylityksessä sen voi huomata.

Ja tällä kertaa kävi jopa niin, että täällä on levennetty ja sorastettu polkuja jopa edellisen käyntini jälkeen. Nimenomaan pohjoisempi reitti Fiskträskille oli selvästi saanut uutta soraa ja uusia kylttejäkin. Olipa koivuun laitettu jonkinlainen huomautuskin siitä, että täällä tehdään reitin parannukseen liittyviä töitä.

Katselin vanhoja kuvia reitiltä, tässä on ollut melko hankala kostean kohdan ylityspaikka. Helpotusta tulossa tähänkin. Ennen täällä käveltiin melko mutaisissa maisemissa, nyt reitti on helppo ja kuiva.

Samaa ei voi sanoa säästä. Olin katsonut sääennustetta, jonka mukaan iltapäivän ja illan piti mielestäni olla sateeton. Mutta nyt alkoi sataa – ja oikein ravakasti. Otin kuvan risteyksestä, jossa Korvenportilta tuleva reitti yhtyy kierrokseen, sen jälkeen juoksin Fiskträskin rantaan ja kiittelin onneani, kun tiesin pääseväni juuri rakennettuun keittokatokseen katon alle pitelemään sadetta. Vielä tästä risteyksestä: en ole vielä käynyt Ravintola Tilassa, joka on lähellä Korvenportin parkkipaikkaa – lupaan hoitaa senkin vierailun lähiaikoina!

Pitelin sadetta, join kahvia ja söin voileipiäni. Ei muita retkeilijöitä juuri nyt paikalla. Uuden katoksen kuvan otin sateen jo vähän laannuttua.

Fiskträskin ranta on vain kymmenen metrin päässä katoksesta (kamera oli katoksen laidalla, kun selfien otin).

Mukavalla säällä eväät voi nauttia ihan veden äärellä olevien piknikpöytien luona. Lisäys: Kävin täällä uudestaan puolitoista viikkoa myöhemmin ja löysin vielä tulipaikan ja laavun, joiden olemassaoloa en tällä retkellä ollut huomannut. Ne sijaitsevat parikymmentä metriä piknikpöydästä – kuvaa ottaessani ne olivat siis selkäni takana vähän matkan päässä!
Lisätietoa tässä.

Matka jatkui. Sade oli onneksi lakannut. Kävelin kolmannen piknikpöydän ohi (se on noin 30 metriä rannasta) ja käännyin nyt etelään päin menevälle polulle. Polku kulkee sympaattisen pienen suoalueen reunaa.

Täällä ovat reitin ainoat lyhyet pitkospuuosuudet. Näinkin lyhyille pitkospuille oli tehty jopa levennys, jos vastaantulijoita haluaa väistää pitkospuiden keskellä.

Tämä vajaan kilometrin osuus Fiskträskin länsi- ja lounaislaidalla on vielä eniten ihan perinteistä metsäpolkua. Kohta käännytään taas hieman leveämmälle ja sorastetulle osuudelle kohti Bakunkärriä.

Ympyräkierros päättyy ja väylä muuttuu taas leveämmäksi. Palailin parkkipaikalle. Neljän ja puolen kilometrin kävelyyn meni noin puolitoista tuntia, johon sisältyi siis melko pitkä evästauko. Tapasin reitillä muutamia muitakin ulkoilijoita.

Fiskträskin reitti on mukavan keskiverto. Ei ihan lyhyt, mutta ei pitkäkään. Mäkiä on, mutta ne ovat melko pieniä. Korkeuseroa lienee alle kaksikymmentä metriä. Reitillä on kapeampaa polkua ja leveämpää sorastettua väylää. Taukopaikkakin on reitin puolivälissä. Helposti lähestyttävä reitti, ihan kaikille. Kaiken lisäksi autoton pääsee tänne touko-syyskuussa Hop-On Hop-Off -bussilla.

Sijainti: N=6686478.586, E=400445.800 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.302638, GEO:lon=25.198770

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Bakunkärrin kierros
Ängesbölen polku (entinen Ponun perinnepostia-luontopolku)
Storträskin reitti

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.