Ilmavalvontatornin dramaattista historiaa ja uusi näkötorni – Maalun Pirunpellonpolku Sauvossa

Sauvossa sijaitsevan Maalun kylässä on ollut aikoinaan 15 metriä korkea ilmavalvontatorni ja samalle paikalle on Karunan kyläyhdistys rakennuttanut näkötornin. Lähistöllä on myös muinaisranta eli pirunpelto. Molemmat nähtävyydet ovat helposti saavutettavissa noin kahden kilometrin kävelyllä.

Maalun Pirunpellonpolku Sauvon Karunassa

Päivämäärä: 24.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 305
Reitin pituus: 1,9 km
Kohokohdat: Näkötorni maisemineen, pirunpelto
Parkkipaikka: Maaluntie 130, Karuna (Sauvo). Tilaa muutamalle autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuulliset
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Taisin löytää Maalun näkötornin Suomen Huiput – kirjasta. Tutkin netin avulla asiaa ja huomasin, että lähistöllä olisi myös jonkinlainen luontopolku. Maalu sattui mukavasti kevätretken reitin varrelle, joten vein retkikaverin tutustumaan paikkaan. Tammireitit-sivustolla mainitaan lähtöpaikaksi Maaluntie 130 ja sivustolla kerrotaan myös, että Maaluntiellä on ”Näköalatorni”-kyltti, joka johdattaa helposti perille. Näin olikin. Parkkipaikka on noin viitisenkymmentä metriä asfalttitiestä (Maaluntie), joten se löytyy hyvin helposti. Itse parkkipaikka on käytännössä tienristeys, johon saa mahtumaan muutaman auton. Me olimme – jälleen kerran – ainoat retkeilijät paikalla, ainakin näin toukokuisena arkiaamuna. Parkkitila riitti hyvin.

Parkkipaikalla on kyltti, jossa polut on esitelty lyhyesti. Parkkipaikalta kulkee lyhyt polku näkötornille (polun idän puoleinen pää) ja pidempi polku pirunpellolle ja Rantakalliolle. Tammireitit on muuten neljän kunnan yhteinen reitistö, törmäsimme Tammireittien karttoihin retkellämme myöhemmin myös Liedossa.

Pistimme mittauslaitteet päälle ja läksimme kävelemään hiekkatietä kohti polkuja. Parkkipaikan lähistöllä oli Luontopolku-kyltti.

Näkötornille on vain parisataa metriä hiekkatietä pitkin. Sen vieressä on myös eväspöytä ja penkit.

Tornin juurella voi lukea paikalla sijainneen ilmavalvontatornin historian. Se on sikäli dramaattinen, että vaikka täältä annettiin hälytys tammikuussa 1940, sitä ei uskottu Turussa. Sen seurauksena kuoli 39 ihmistä ns. Postitalon pommituksessa.

Tornin maisemat ovat melko metsäisiä. Idän ja pohjoisen suunnassa siintää peltomaisemaa.

Palailimme maan tasalle ja hiekkatielle. Lyhyt paluu hiekkatietä ja käännös vasempaan. Tässä on opaste kohti pirunpeltoa.

Polku on merkitty vaaleilla nauhoilla. Ottamissani kuvissa nauhoja tuskin näkyy – luonnossa ne kyllä näkyivät melko selkeästi. Jälleen kerran on hyvä idea seurata myös karttaa (jonka kuvan voi siis napata kännykkään), se auttoi selvästi havaitsemaan, mihin suuntaan pitäisi seuraavaksi lähteä. Polku nousee jonkinlaista metsäautotietä mäen laelle.

Noin kolmisensataa metsäpolkua kävelty. Reittimerkintöjä oli vaikea havaita, mutta pirunpelto näkyy onneksi selvästi jo kauempaa. Pirunpellolla kävelyä tulee välttää,, joten se pitää kiertää pohjoisen puolelta, siellä oli selvähkö polku.

Pirunpellon pohjoislaidalla on myös opaste näköalapaikalle, jonne viitan mukaan on 300 metriä. Reitti ei ole mielestäni hyvin merkitty. Minua auttoi kartanluku, huomasin, että pirunpellon ja näköalapaikan välissä on sähkölinja. Alita siis sähkölinja ja tulet melko nopeasti sen jälkeen kalliolle, jonka nimi on maastokarttojen mukaan Rantakallio (mutta Tammireittien sivustolla viitataan kyllä Paratiisimäen maisemiin – kartan mukaan Paratiisimäki ei satu tämän reitin varrelle).

Maisema aukeaa kohti Maalunlahtea. Merelle on kuitenkin hieman rajoitettu näkymä.

Näköaölapaikalta lampsimme samaa reittiä takaisin kohti lähtöpistettä. Pirunpellon jälkeen kangasmaisema on avointa ja näkötorni on hienosta näkyvissä. Blogin pääkuva on otettu hieman ennen kävelyn loppumista.

Palasimme siis parkkipaikalle ja napsautimme mittauslaitteet kiinni. Matkaa noin 1,9 km, aikaa käytimme kolme varttia. Ei evästaukoa. Emmekä taaskaan nähneet ketään muita retkeilijöitä.

Reittiä voisi sanoa melko lailla keskivaativaksi. Siinä on jonkun verran kivikkoa (varsinkin, jos ylittää pirunpellon) ja korkeuseroakin kertyy noin 30 metriä lähtöpaikalta näköalapaikalle. Hieman vaaditaan myös tarkkaavaisuutta, jotta reittimerkinnät löytyvät. Torni ja sen historia olivat reitin ehdottomat kohokohdat – kannattaa piipahtaa, jos tällä suunnalla liikkuu.

Sijainti: N=6688171.619, E=256972.219 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.2555224, GEO:lon=22.599798

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Söderlångvikin luontopolut
Lemlahden kartanon luontopolut

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.