Staffasharu tarjoaa panoraaman Saaristomerelle

Suojainen lahti, korkean kallion tarjoama huikea näkymä Saaristomerelle sekä kallion kätköistä löytyvä luola. Mitä muuta vesillä liikkuja voi retkikohteelta toivoa?

Tarkoitus oli viettää matkamme toinen päivä ihaillen Saaristomeren eteläosan maisemia. Ensimmäisenä päivänä lännestä puhaltanut tuuli sai pohtimaan mahdollisia satamapaikkoja kartan ääressä. Mihin ankkuroitua, jotta seuraavaksi päiväksi jäisi runsaasti mahdollisuuksia reitin valintaan? Erään seurueemme jäsenen ehdotuksesta kokeilimme Staffasharun ja Själskärin väliin jäävää suojaisaa lahtea.

Staffasharuun pääsee helpoiten Nauvon eteläpuolelta kulkevalta 5,0 metrin väylältä. Gulkronan kohdalla väylältä poiketaan kohti etelää. Edessä näkyvä levykummeli tarjoaa hyvän kiintopisteen matalikkojen välttämiseksi.

Österkatanin jälkeen keula käännetään kohti itää, varoen saaren etäläpuolista matalikkoa. Viimeisenä kierretään Själskär ja ajetaan Själskärin ja Staffasharun väliin jäävään lahteen. Lahti on varsin suojainen, lukuun ottamatta itätuulta. Själskäria kiertäessä tulee varoa saaren itälaidassa olevia kiviä.

Staffasharuun saapuminen

Lahti tarjoaa runsaasti ankkurointimahdollisuuksia. Selkein vaihtoehto ovat Staffasharun eteläpuoleisen jyrkänteen reunat. Saaren lounaiskulma on kuitenkin pinnanmuodoltaan tasaisempaa. Lounaiskulma tarjonneekin erityisesti lapsiperheille paremman lähtökohdan saareen tutustumiseen. Myös Själskärissa on ankkurointimahdollisuuksia, mutta tällöin Staffasharun saavuttaminen vaatii uimista, kumivenettä tai vastaavaa. Lahteen mahtuu syväykseltään niin kanootilla, moottoriveneellä kuin purjeveneelläkin.

Ankkurointipaikkoja

Staffasharu mereltä päin

Vesikulkuneuvon ollessa kiinni rannassa on hyvä alkaa katsella, mitä tällä asuttamattomalla saarella on tarjottavanaan. Kyseessä ei ole iso saari, ja sen kiertämisestä suoriutuu puolessa tunnissa. Saattaa kuitenkin käydä kuten allekirjoittaneelle, että luonnon tarjoamat näkymät vangitsevat pidemmäksi aikaa.

Ensimmäinen asia, johon huomio kiinnittyy, on saaren roskattomuus. On mukava viettää aikaa paikassa, jossa eivät ensimmäisenä pyöri vastaan tyhjät tölkit ja muovipussit. Saaren pohjoisosa on loivaa ja sileää kalliota, jossa on mukava seurata auringon viimeisten säteiden painumista horisontin taakse. Saaren hienoin kohta on kuitenkin etelänpuoleinen huippu. Huipulta avautuu upea näkymä Saaristomerelle.

Näkymä etelään.

Huipulta suoraan alaspäin laskeuduttaessa jyrkänne tarjoaa yllätyksen. Kivien väliin muodostunut muutaman metrin mittainen, alaspäin viettävä luola. Luola on varsin siisti ja läpikuljettava.

Jyrkänteellä taiteillessa lienee sanomattakin selvää, että varsinkin sateen jälkeen pitävä kenkä kuuluu ehdottamasti päälle puettavaan varustukseen.

Staffasharu kartalla. Sijainti: N=6668215.670, E=227028.341 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *