Luontoretkeilijän valtatie – Seitsemän lammen reitti Luukissa

Luukki tai Luukkaa kuuluu pääkaupunkiseudun suosituimpiin ulkoilualueisiin. Luukki on päiväretkikohde, sillä siellä on telttailu kielletty. Reittejä riittää, samoin hyvin varustettuja taukopaikkoja ja keittokatoksia. Reitit ovat leveitä, hyvin hoidettuja ja suhteellisen helppokulkuisia. Varsin hyvä kävelykohde – oli vuodenaika mikä tahansa. Luontopolkumies tutustui reittiin alkukeväästä.

Seitsemän lammen reitti Espoon Luukissa
Päivämäärä: 21.4.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 15
Reitin pituus: n. 9 km
Kohokohdat: Seitsemän lampea
Opasteet ja kyltit: Erinomaiset opasteet
Parkkipaikka: Useampi mahdollisuus Luukissa. Linkki Vihdintien laitaan pikku parkkipaikalle tässä.
Varusteet/jalkineet: Lenkkareilla pärjää ulkoilureiteillä varmasti (paitsi näin huhtikuussa, jolloin reitti oli paikoin tulvan alla)
Keskivaativa reitti
Useampi tulipaikka

Kauden aloitusreitiksi valitsin Luukin, jonka maastoissa olin aiemmin muutaman kerran suunnistanut, mutta pidempää luontoreittiä en ollut koskaan ennen kävellyt ympäri. Kuten tiedämme, kevät oli myöhässä, mutta arvelin, että Luukin reitit olisivat jo jotakuinkin kävelykunnossa. Jätin auton Vihdintien varteen pienelle parkkipaikalle – isompi parkkialuehan on tarjolla Luukin kartanon luona. Autosta noustessani kuuntelin jo ensimmäisten lintujen ääniä, keltasirkut ja peipot laulelivat pellon laidalla. Tutkin vielä karttaa parkkialueen laidassa ja lähdin kiertämään 8,6 kilometrin pituiseksi ilmoitettua keltaisilla vinoneliöillä merkittyä reittiä.

Matkaan! Luukin reitti on suurimmaksi osaksi kuin luontoretkeilijän valtatie, leveää ja tasapintaista. Itse olen toki pienempien metsäpolkujen ystävä, mutta ehkäpä näin kevään ensimmäisellä kävelyllä oli parempikin kulkea vähän paremmalla reitillä. Vastaan tulikin suunnistajia, lenkkeilijöitä, sauvakävelijöitä, koiranulkoiluttajia, lapsiperheitä.

Ensimmäisellä kilometrillä on jonkin verran kasvatusmetsää, mutta melko nopeasti siirrytään aarnimetsän puolelle. Seitsemän lammen lenkin ensimmäinen lampi, Hepolampi, sijaitsee synkähkön metsän keskellä. Hepolammen rannalla ei ole penkkejä, mutta kallion reunallakin toki voi ensimmäisen tauon pitää. Jos jaksaa vielä hetken, niin voi jatkaa seuraavan kilometrin melko samanlaisissa maisemissa.

Parin kilometrin jälkeen saavutaan Hauklammen rantaan. Reitin mukavimpia osuuksia ovat mielestäni juuri lammen rannat – reitti kulkee useamman kerran aivan rantaviivaa pitkin. Hauklammen rannassa on parikin istuskelupaikkaa, itsekin istuin hetken lammen rannassa juomatauolla. Hauklammen kohdalla vesi oli noussut hieman polullekin, kuivin jaloin pääsi kuitenkin kulkemaan.

Hauklammen jälkeen on risteys, jossa keltainen ja sininen reitti eroavat. Sininen reitti (kartan mukaan 5,6 km) lähtee myötäpäivään ja Hauklammen ympäri, keltainen Seitsemän lammen reitti vasemmalle kohti Mustlampea. Seuraavan kilometrin osuudelle osui upeita kallioseinämiä, joissa näin huhtikuussa oli vielä komean värisiä jääputouksia.

Mustlammen kohdalla on jälleen risteys. Tällä kertaa tässä risteyksessä oli melkoinen tulva, jonka pystyi kyllä metsän kautta kiertämään.

Seuraavat lammet ovat Väärälampi ja Halkolampi. Väärälampi jää hieman sivuun reitiltä, mutta Halkolammen rantaa kävellään useampi sata metriä. Halkolammen molemmilla puolilla on myös taukopaikkoja – ja reitin varrella on katos, jossa penkit ja tulentekopaikka. Kahvi ja sämpylä maistuikin noin viiden kilometrin kävelyn jälkeen.

Maisema muuttuu taas enemmän kasvatusmetsäksi. Kohta alitetaan Vihdintie ja saavutaan Kaitalammen rantaan. Kaitalampi lienee kesällä todella kaunis ja suosittu retkeilypaikka. Jälleen rannalta löytyy useampikin sopiva paikka eväiden syömiseen. Ja laituri, josta voi kesäpäivänä pulahtaa uimaan.

Kaitalammen rannasta reitti sitten kääntyy kohti Luukin kartanoa. Loppumatka kävellään golfkentän läheisyydessä.

Reitin varrella on luontopolulle tyypillisiä infotauluja. Ne ovat vanhoja ja kuluneita, mutta niistä sai toki selvää. Mietin usein, mikä tekee mielenkiintoisen luontopolun. Jääkauden jäljistä ja metsätyypeistä kertominen ei oikein enää innosta. Tällä reitillä tauluissa ei totisesti ollut mitään kovin mielenkiintoista. Arvioimistehtävän kyltti oli katkennut ja nojasi polun laidalla kasvavaan kuuseen. En tarkistanut vastausta kyltin takaa (kuten taulussa mainittiin), mutta epäilen, oliko vastaus edes tältä vuosikymmeneltä…

Luukin Kartanon jälkeen palasin autolle. Sports Tracker näytti matkaksi 9,1 km. Mieleen jäi ennen kaikkea hyväkuntoinen reitti ja lampien rannat, joissa oli myös mukavia istuskelupaikkoja. Esim. Kalkkiruukin Luontopolkuun verrattuna paljon helppokulkuisempi. Suosittelen kaikille pääkaupunkiseudun ulkoilijoille. Kesällä lähden pulahtamaan johonkin seitsemästä lammesta!

Sijainti: N=6689303.951, E=372679.768 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.32029780404742, lon=24.69500265911543

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Tremanskärrin luontopolku
Kakolanmäen luontopolku
Tapion taival Salmen ulkoilualueella

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.