Kourujoki, Suonenjoki

Vuosien saatossa on tullut melkein tavaksi käydä keväisin katsomassa, miten lumien sulaminen etenee Kourujoen kanjonissa, noin kahdeksan kilometrin päässä Suonenjoen keskustasta Jyväskylän suuntaan.

Helposti tavoitettava koskipaikka on vain reilun parinsadan metrin päässä valtatiestä, heti Myllynlammakkoa patoavan pienen sillan alapuolella.

Kourujoen pienehkö valuma-alue kerää vetensä Suonenjoen lounaisosan mäkiseltä metsäseudulta. Joki on kaivanut alajuoksullaan jyrkkärinteisen, noin kymmenen metrin syvyisen laakson hiekkaiseen kankaaseen, ja uoman pohjalta paljastuneen kalliokynnyksen kohdalla on pieni, mutta aika näyttävä koski. Koskiosuuden alapuolella leviää alava ryteikköinen kosteikko, ja jokisuun ympärille Leväjärven rantaan on kehittynyt kasvistoltaan arvokas luhta.

Kourujoki on osa laajempaa Kurkivuoren-Rimminluhdan-Sikosalmen Natura-aluetta. Itse Kourujoen kanjonissa ei ole toistaiseksi ollut varsinaista suojelualuetta, ja se rajautuu peltoon ja talousmetsiin. Eteläpuolisen hakkuuaukean läpi pääsee nykyisin entistä enemmän valoa laakson pohjalle, joten paikan aikaisempi hämyinen tunnelma on hiukan muuttunut.

Huhtikuun puolivälissä Kourujoen metsäinen laakso on usein vielä paksujen jää- ja lumikerrosten peitossa, ja kosken yli voi joskus jopa kävellä hankia pitkin, vaikka veden lupaava solina kuuluu jo kovan kuoren alta. Muutamassa päivässä tapahtuu kuitenkin nopea muutos, kun jääkuori kuluu puhki ja uoma täyttyy kohisevista sulamisvesistä. Alempana tulvavesi leviää kymmenien metrien päähän kapeasta uomasta peittäen alleen koivu-leppämetsää.

Suurin virtaama menee ohi muutamassa päivässä, joten on hieman sattuman kauppaa, ehtiikö komeimpia kuohuja näkemään ollenkaan. Eihän näytös ole juuri mitään pohjoisen suurten jokien esityksiin verrattuna, mutta paikallisena kohteena se on joka tapauksessa ihan pikkunätti show.

Tänä keväänä kävin Kourujoella ensin huhtikuun puolivälissä, jolloin virtaavaa vettä ei ollut näkyvissä juuri lainkaan. Mutta vain viikkoa myöhemmin kohina täytti jälleen kapean laakson, ja kuljeskelin jokivartta pitkin jokisuulle asti kuvia ja videonpätkiä näppäillen.

Koski on helppo katsastaa pikaisestikin, mutta pitemmälle saapasteluun saa sitten varata enemmän aikaa. Metsäisen jokilaakson, tiheäpuustoisen kosteikon ja avoimen rantaluhdan näkymät ovat kyllä ihan mukiinmeneviä ja tarjoavat katseltavaa myös myöhemmin kesällä ja syksyllä. Melko erikoinen tapaus on myös videon loppupuolella näkyvä, aivan jokitörmän päällä könöttävä autiotalo. Retkeilyn jälkeen voi lopuksi käydä vielä kahvittelemassa läheisellä huoltoasemalla ja tarkistaa, millaista saalista kameraan taas tallentuikaan.

Ysitien varrella Suonenjoen lounaisosassa on monta muutakin mukavaa luontokohdetta: Kurkivuoren vanha metsä, Kourujärvien alueen vuoret ja jyrkänteet, Karhukivien lohkareluola, Keurunmäen suolammet ja Haavikkolehdon karmeat lohkarekentät luolineen, jotka ovatkin jo tulleet tutuiksi Retkipaikan jutuissa. Kourujoellakin kannattaa käväistä ainakin keväisin, jos sattuu seudulla kulkemaan.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mzfHiGD1D1o&w=640&h=480]

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6939010 E 502059

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.