Helposti saavutettava luontopolku Espoossa: Tremanskärrin 3,2 kilometrin reitti johdattaa pitkospuineen suo- ja metsämaisemiin

➡️ 3,2 km
?  1 h
⚫⚪⚪ Helppo reitti
? Paikka kartalla

Taas yksi luontopolku, jossa olin käynyt aiemminkin – edellinen käynti oli vuodelta 2009. Paljon oli tapahtunut sen jälkeen, kylttejä oli uusittu ja polkuja levennetty. Muistelin myös, että Tremanskärrin nimeen liittyi jokin legenda kolmesta miehestä, sekin toki selviää reitin varrella.

Mutta palataanpa taas kronologisesti asiaan. Parkkipaikan löysin helposti, se on aivan Vihdintien laidassa, pari kilometriä Lahnuksesta Helsinkiin päin. Parkkipaikalle mahtuu kymmenisen autoa, ja sen laidalla on kartta, josta selviää, että parkkipaikalta pääsee Kalajärven kuntoradalle, jonka varrelta varsinainen luontopolku sitten alkaa.

Lähtöpaikalla on kuitenkin luontopolunkin kyltti, tosin hieman pusikon seassa.

Reitin alku siis kuntorataa pitkin, kumpuilevassa kangas-/sekametsässä.

Puolen kilometrin jälkeen luontopolku erkanee kuntoradasta. Tässä kohdassa uusi infotaulu toivottaakin tervetulleeksi luontopolulle.

Luontopolku kapenee tosiaan mukavakulkuiseksi, melko kapeaksi poluksi. Reitti on merkitty maastoon keltaisin merkein.

Muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen luontopolku saapuukin Tremanskärrin suolle. Pitkospuut eivät ole aivan viime vuosilta, mutta kuitenkin ehjät ja niillä oli hyvä kävellä.

Tällä reitillä ”luonnon” äänistä kuuluvin taitaa olla lentoliikenne. Lentokoneet tuntuivat tässä kaartavan päidemme yli jatkuvalla syötöllä.

Keskellä suota on infotaulu, jossa kerrotaan mm. Tremanskärrin nimestä. Se juontaa tarinasta, jonka mukaan Isonvihan aikaan 1700-luvun alkupuolella venäläisvallan aikana kolme venäläistä miestä olisi kulkenut suon yli, mutta he eivät kuuleman mukaan koskaan päässetkään toiselle puolelle, vaan upposivat suohon.

Tremanskärrin jälkeen jatketaan levennettyä ja hiekoitettua (vai pitääköhän sanoa sorastettua) polkua pitkin ja saavutaan reitin kääntöpisteeseen, Kurkijärvelle. Reitin varrella oli muutama penkki, täälläkin rannan läheisyydessä oli yksi.

Kurkijärven rantaa kuljetaan hetken matkaa. Muutamassa kohdassa pääsee järven rantaan, ihan kunnollista uimarantaa ei näyttänyt olevan. Reitti kulki myös rantakaislikon tai -ruovikon läpi pitkospuita pitkin.

Kurkijärven rannan jälkeen siirrytään takaisin korpimaisemaan, ja viimeinen kilometri kuljetaan aluksi metsäpolkua ja lopuksi kuntorataa pitkin. Lopussa kuntoradalla on parikin risteystä, joissa ei ole kylttejä parkkipaikalle. Kannattaa kävellä kuntoradalta näyttävää reittiä ja kuunnella Vihdintien ääniä, jotta löytää nopeiten parkkipaikalle.

Kävelyyn meni aikaa tunti (ei evästaukoa tällä kertaa). Parkkipaikalla oli pari autoa, mutta muita retkeilijöitä ei metsässä nähty.

Kuten sanottu, reitin infotaulut oli uusittu, tässä vielä lopuksi yksi esimerkki niistä. Joitakin uusia kasveja ja niiden latinankielisiä nimiä tuli opittua!

Blogiteksti julkaistu myös Luontopolkumiehen blogissa.

Sijainti: N=6687969.465, E=374808.794 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.