Suomen kaunein lahti -kilpailun finalisti: Källviken. Tämä on Dagmarin puisto Raaseporissa.

Venäjän keisarinna Dagmarin mukaan nimetty Källvikenin lähteen ympäristö on todella pittoreski retkikohde. Täällä voi ihailla kaunista merenrantaa, keisarinnan kunniaksi tehtyä muistomerkkiä ja pulppuavan lähteen rauhoittavaa solinaa. Mäntymetsässä voi kulkea myös mukavan polkukävelyn ja pulahtaa lopuksi uimaan virkistävään meriveteen.

Päivämäärä: 23.5.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 135
Reitin pituus: 3,8 km (käynti Dagmarin lähteellä, Källvikenissä ja Vitsandissa)    
Kohokohdat: Suomen kaunein lahti – kilpailun finalisti, Källviken sekä lähde ja ”keisarin pöytä”.
Parkkipaikka: Tilava parkkipaikka Leksvallintien laidassa. Osoite n. Leksvallintie 200. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Raaseporin viikonlopun kolmanneksi kohteeksi valitsin Dagmarin puiston. Siitä saa parhaiten tietoa luontoon.fi -sivustolta. Puistossa sijaitseva lähde nimettiin 1800-luvun lopulla keisarinnan mukaan tsaaripariskunnan vierailun muistomerkiksi. Päätin tutustua puistoon ja lähteeseen.

Leksvallintien laidassa on todellakin tilava parkkipaikka. Parkkipaikan etelälaidassa on opastaulu reittikarttoineen.

Polku parkkipaikalta alas lähteelle on leveä. Kuljetaan valoisassa mäntymetsässä.

Lähteelle on matkaa reilut 300 metriä, alamäkeä. Juuri ennen lähteelle saapumista rinne jyrkkenee. Tässä voi valita, haluaako käyttää uusia puuportaita vai vanhoja kiviportaita. Halusin käyttää kiviportaita, hyvin pääsi niitäkin pitkin lähteen tuntumaan.

Portaiden alapäässä on infotaulu, jossa kerrotaan lähdeluonnosta. Jossain blogissa kehuttiin Dagmarin puiston opasteiden designia, ne on uusittu muutama vuosi sitten. Hienoja ovat!

Kävelin lähteelle. Sen ympäri voi kävellä – rinne on jyrkkä, mutta sitä on pengerretty ja kävellä voi merkittyä reittiä pitkin. Vesi solisee tässä aivan jalkojen juuressa. 

Lähteen vieressä on infotaulu, jossa kerrotaan Dagmarista eli venäjän keisarinna Maria Fjodorovnasta.

Tykkäsin lähteestä, mutta olikohan muutaman metrin päässä vielä kauniimpi näkymä. Källvikenin ranta on kuin postikortista. Ranta on myös retkisatama ja tänäänkin paikalla oli yksi huvivene. Blogin pääkuvassa näkyy retkisataman laituri, vene oli tosin lähtenyt jo kun kuvan otin. Rannalla ei vielä ollut auringonpalvojia – kauniista ilmasta huolimatta. Veneitä tuntui hurahtelevan ohi koko ajan.

Muutama kymmenen metriä laiturilta pohjoiseen on ”keisarin pöytä”. Harmikseni en tällä kertaa ottanut eväitä mukaan, mutta istahdin kyllä pöydän ääreen hetkeksi ihailemaan maisemaa.

Päätin kävellä vielä Vitsandiin katsomaan Krimin sodan aikaiset linnoituksia. Polku sinne kulkee suureksi osaksi tätä mukavaa mäntymetsää pitkin. Totesin, että jos järjestettäisiin Suomen kaunein lahti -kisa ja Suomen kaunein mäntymetsä -kisa, niin täällä olisi kyllä finalisteja tarjolla.  

Linnoituksen jäänteet näyttävät tältä.

Linnoituksilla on opastaulu, jossa kerrotaan Krimin sodasta ja Vitsandin taistelusta. 

Otin retkiselfienkin linnoituksilla.

Kävin myös Vitsandin kohdalla rannalla ja täälläkin oli upea näkymä. Vitsandin käynti oli edestakaisin siis noin kolmisen kilometriä. 

Kävelin takaisin Källvikenin rantaan ihailemaan sitä vielä hetkeksi ja siitä mäen päälle autolle. Matkaa kertyi tosiaan vajaa 4 km ja aikaa kului tunti ja vartti. Muitakin retkeilijöitä oli lauantai-iltapäivänä paikalla, mutta rannalla sai kuitenkin olla melko rauhassa. Huikean hieno paikka, jopa yksi kauneimpia Suomessa näkemiäni retkikohteita. Tulisin mielelläni kaveriporukalla tänne vaikkapa piknikille. Täydellinen kesäretken kohde!

Sijainti: N=6650895.703, E=297511.103 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=59.945659495091704, lon=23.37404672184417

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Peikkometsän kierros Västerbyn ulkoilualueella
Malmbackan luontopolku
Ovanmalmin virkistysalue

Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.