Fladat, kluuvit, tyrnit ja katajat. Järsö Ahvenanmaalla.

Järsön saari sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Maarianhaminasta. Luontopolulla voi tutustua merestä irti kuroutuneisiin lahtiin, fladoihin ja kluuveihin. Reitillä voi ihailla tyrni- ja katajapensaita – ja täälläkin voi harrastaa laivabongausta.

Järsön luontopolku Lemlandin kunnassa Ahvenanmaalla
Päivämäärä: 18.5.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 403
Reitin pituus: 2 km
Kohokohdat: Fladat ja kallioinen merenranta
Parkkipaikka: Lillbörkövägen 105. Tilaa 5-6 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia. Jonkun verran kalliota, mutta melko tasaista. Hyväpohjaiset kengät plussa, mutta ei välttämättömät.
Keskivaativa reitti
Tulipaikka parkkipaikan yhteydessä

Helatorstai ja mainio retkeilysää. Ahvenanmaan hienoja polkuja oli kävelty, viimeisimpänä Nåtö Maarianhaminan eteläpuolella. Jatkoimme retkikaverin kanssa matkaa muutama kilometri maisematietä eteenpäin ja saavuimme Järsön saarelle. Löysimme helposti Lillbörkövägenille ja Järsön luontopolun parkkipaikalle. Tilaa ei ollut kovinkaan monelle autolle, onneksi paikalla oli vain kolme autoa ennen meitä. Seuraavaksi saapunut auto joutui jo käyttämään vähän luovuutta, jotta sai auton kätevästi parkkiin. Parkkipaikan yhteydessä on tulipaikka ja piknikpöytiä. Ne olivat käytössä, enkä tällä kertaa kuvannut niitä. Lähtöpaikan opasteet kuvasin. Reitin mainitaan olevan kahden kilometrin mittainen ja reittiopasteina toimisi valkoisin rastein merkityt tolpat.

Polulle lähdetään hiekkatietä pitkin.

Heti 50 metrin kävelyn jälkeen käännytään kuitenkin kapeammalle polulle pitkoksia pitkin. Blogin pääkuvassa ollaan alkumetreillä, jossa reittikarttakin on vielä toiseen kertaan. Alkumetreillä kierretään pientä fladaa – siis entistä merenlahtea. Muutamassa paikassa kävellään pitkoksia pienien lahdelmien yli. Valkoinen reittimerkintä on katajapensaassa. Kiinnitimme huomiota siihen, että niitä täällä on valtava määrä (katajia – ei reittimerkintöjä, joita niitäkin oli kyllä tarpeeksi).

Alle 200 metriä kävelty. Saavutaan risteykseen, jossa voi valita kiertosuunnan. Päätimme kääntyä vasemmalle ja kiertää reitin myötäpäivään. Tähän vaikutti myös se, että ajattelimme kiiruhtavamme eteläiseen niemenkärkeen aluksi. Olimme laskeskelleet, että voisimme nyt bongata pari ruotsinlaivaa, joiden pitäisi lipua tästä ohitse pikapuoliin. Myötäpäivään lähdettäessä polku nousee muutaman metrin korkeammalle, lähikallioille.

Näillä tienoilla kasvoi muutama saarni ja ihailin niissä roikkuvia siemennippuja. Muutama siemen lähti taskuun, anteeksi Järsö.

Bongasin vasemmalla järven, jonka nimi taitaa olla Djupet. Käväisin rannassa ihmettelemässä. Siellä näytti olevan melkoinen määrä lintuja, jotka näkyvät näin pienessä kuvassa perin huonosti. Sotkia ja koskeloita, veikkaisin.

Jatkoimme matkaa. Kalliolta reitti laskeutui metsikköön, jossa oli tarjolla vähän pitkospuuosuuttakin. Näillä tienoin vasemmalle näytti menevän myös reitti, joka oli merkitty punaisella. En ymmärtänyt, mistä oli kyse. Vasta kotona lueskelin, että täällä on myös kaksi erillistä lyhyttä reittiä, jotka on merkitty sinisellä ja punaisella. Niistä olisi ilmeisesti voinut muodostaa pienen lisälenkin. Me jatkoimme suoraan.

700 m takana. Taas kallioille. Nyt ollaan lähellä Järsön eteläisintä kärkeä ja laivaväylä on tässä näkyvissä. Siellä puksutti jo jokin laiva, mutta toiseen suuntaan – meillä oli toiveena bongata Maarianhaminaa kohti kulkeva punavalkoinen paatti.

Pistimme vähän vauhtia ja olimme muutamassa minuutissa parhaalla paikalla Järsön eteläkärjessä. Polku ei harmi kyllä käy rannassa, mutta jostain kohdasta voi laskeutua kalliolta alas ja kävellä pienen rantametsikön läpi merenrantaan. Matkaa polulta on lyhimmillään noin 30 metriä, arvelisin.

Istahdimme rantakivelle ja pidimme täällä kahvitauon. Hetken päästä tutun näköinen laiva ajeli ehkä noin kilometrin päässä kohti Maarianhaminaa.

Tauon ja laivabongauksen jälkeen takaisin polulle. Laivaväylän suuntaan ei tosiaan ole polulta avointa näkymää, sen sijaan reitti kurvaa kapeaan merenlahteen Hästskärin niemen viereen. Hästskär on melko erikoinen näkymä – niemellä on komea talo ja useampi sivurakennus. Ei liene salaisuus, että paikan omistaa Ahvenanmaan rikkain mies.

Käännytään takaisin kohti itää. Polku kulkee hetken valoisassa lehtimetsässä ja kurvaa taas, minnepä muuallekaan kuin kallioille. Taas jonkin matkaa melko tasaisia kallioita.

Reitin virallinen taukopaikka on täällä, melko lailla ympyräreitin lopussa (tai alussa, jos kierrät vastapäivään). Melko tasaisella kalliolla, merenlahden tai siitä kuroutuneen fladan lähistöllä.

Olin lukenut retkeilyoppaasta täällä olevan myös pähkinäpensaslehtoa. No, tämän reitin varrella pähkinäpensaita kasvoi vain yhdessä paikassa. Kuljimme pähkinäpensaiden katveessa muutaman metrin matkalla tässä kierroksemme viime metreillä.

Ympyräreitti päättyy, tässä ollaan jo palaamassa fladan reunaa kohti pysäköintipaikkaa. Loppuun vielä flada vs. kluuvi -faktaa, jonka tässä juuri opettelin. Molemmat ovat merestä irti kuroutuneita entisiä merenlahtia. Fladan ja meren välissä on kynnys, kluuvin ja meren välillä on kannas. Eli flada on huomattavasti lähempänä meren vaikutusta – luulenpa, että sinne nousee vielä tulvan tai kovan tuulen aikaan merivettäkin.

Viimeisillä metreillä ihailimme vielä tyrnipensaita. Olisiko tässä hyvä sato tulossa?

Paluu parkkipaikalle. Kävelyä hieman yli 2 kilometriä, aikaa käytimme 52 minuuttia. Reitillä oli muutama muukin reippailija.

Polku on helpohko, korkeuserot ovat todella vähäisiä. Muutama kivikkoinen kohta, muuten rentoa tassuttelua tasaisilla kallioilla. Harmi, ettei polku virallisesti käy eteläkärjessä, sinne olisi hienoa saada pari penkkiä. Muuten mukava kävelyreitti fladan ja meren tuntumassa.

Sijainti: N=6673686.165, E=110623.508 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.014469, GEO:lon=20.007285

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Nåtö
Herröskatan

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.