Tämä polku vie yhdelle Suomen suurimmista siirtolohkareista – Julunkivi Savonlinnan ja Sulkavan rajalla

Julunkiveä ei ole ihan helppo löytää. Itse jouduin aikoinani etsimään sitä useammankin kerran. Vaikeuksien kautta voittoon – löysin sen keväällä 2017 ja halusin jakaa ohjeet muillekin komeaa kivenlohkaretta etsiville. Onko Julunkivi sitten Sulkavalla vai Savonlinnassa – tätä kirjoittaessani tutkin karttaa tarkemmin ja totesin sen olevan Savonlinnan puolella. Sulkavan Lohilahdelta sinne kuitenkin kannattaa suunnistaa.

Julunkiven luonnonsuojelualue Savonlinnassa
Päivämäärä: 27.5.2017
Luontopolkumiehen reittinumero: 5
Reitin pituus: noin 1,6 km (samaa reittiä edestakaisin)
Kohokohdat: Julunkivi
Parkkipaikka: Karttalinkki tässä
Opasteet ja kyltit: Melko vähissä
Varusteet/jalkineet: Lenkkareilla pärjää – toukokuussa oli hieman kosteaa.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Yritin ensimmäisen kertaa löytää Julunkiven syksyllä 2010. Silloin apunani oli Veikko Neuvosen ”Löytöretkiä Suomen Luontoon”-kirjan kartta. Ajelimme ystäväni kanssa Lohilahden takana hiekkateitä ja päädyimme maatalon pihaan. Totesimme pihalla olleelle talon omistajalle, että Julunkivi oli merkitty kartassa suurinpiirtein hänen pihalleen. Emme olleet lähimaillakaan, itse asiassa talon omistaja ei edes tiennyt kiven sijaintia. Lopulta pääsimme ilmeisesti aika lähelle oikeata kiven sijaintia, mutta Asta-myrskyn jäljiltä kaikki polut oli täynnä kaatuneita puunrunkoja, joten oli pakko kääntyä takaisin. Nyt päätin vihdoinkin yrittää uudestaan. Apua löytyi mm. Luontoon.fi -sivulta sekä Sulkavan kunnan nettisivuilta, jossa oli karttalinkki Julunkivelle (Huom! Lisäys 2021: En löytänyt enää karttalinkkiä Sulkavan nettisivuilta) ja sen perusteella löysin melko helposti Julunkivenlammelle. Tien laidassa oli pieni levennys muutamalle autolle. Polun aloituspiste on parkkipaikan lähellä.

Julunkivenlammen itäreunalta lähti polku Julunkivelle. Reitillä oli (yhä) muutama puunrunko ylitettäväksi, muuten polku on melko helppokulkuinen. (Tämä kuva ja muutama muukin on syksyltä 2020, jolloin kävin uudestaan Julunkivellä)

Puolivälissä ohitetaan suo ja suolampi.

Itse Julunkivi on vaikuttava elämys. Se on yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista, jonka korkeuskin on noin 12,5 metriä. Kivelle saavutaan kaakkoiskulmalta. Luontopolkumies mittatikkuna kiven edessä.

Kiven pohjoispuolella on suojaisa paikka, jossa moni retkeilijä lie paistanut makkaransa ja syönyt eväänsä. Muutaman metrin päässä on myös pieni puuliiteri ja lähellä on myös Kalajärveen kuuluva Julunkivenlahden ranta, jossa voi kesäisenä päivänä käydä vaikka uimassa.

Julunkiven polku kuulunee Sulkavan Lohilahdelta alkavaan eräreittien verkostoon. Siitä en netistä löytänyt vielä muuta tietoa. Muita retkeilijöitä en toukokuisena lauantaiaamuna nähnyt. Toivottavasti moni kuitenkin löytää paikalle, kivi on todellakin bongaamisen arvoinen luontokohde!

Sijainti:  N=6830821.847, E=600184.376 (ETRS-TM35FIN)

GEO: lat=61.59783137623569, lon=28.88715982572554

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Hukkavuoren luontopolku Ruokolahdella
Vilkaharjun luontopolku Sulkavalla

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.