Turunvuoren 1/4 hiidenkirnu, Mäntyharju

Paikalliselle väestölle ja kalliokiipeilijöille tuttu, mutta yleisemmin varsin tuntematon, mutta näyttävä geologinen kohde odottaa retkeilijöitä Mäntyharjun kirkonkylältä reilun peninkulman kaakkoon. Paikka kantaa nimeä Turunvuori ja tarjoaa tulijalle komean näköalan lisäksi komean jyrkänteen. Vuoren laelta aukeavat lähes avoimet ja kauniin luonnolliset maisemat pohjoisesta lännen kautta etelään. Pelkän pudotuksen sijaan kun sen seinämää koristaa neljäsosan verran hiidenkirnua.

Kohdalla jossa länsiseinämä kaartuu lounaan suuntaiseksi on noin 15 metriä korkeassa, hieman ylikaltevassa seinämässä näyttävä jäätikönsulamisvesien synnyttämä osittainen hiidenkirnu. Kirnun korkeus on 12 metriä ja se on muodoltaan alaspäin levenevä kartio. Alaosassa on kirnun halkaisija noin viisi metriä ja yläosassa noin kolmen metriä.

Paikalla harrastetaan pelkän ihastelun lisäksi myös kalliokiipeilyä. Ei voi kuin hämmästellä, että tuonkin kirnuseinämän on joku todistettavasti lihasvoimin ja apuvälineittä ylös könynnyt. Samaisesta syystä täytyy kaikkille retkeilijöille korostaa sitä itsestäänselvyyttä, että retkipaikoissa tulee olla siististi. Ja roskia tuodaan maastosta mielellään aina enemmän pois kuin sinne viedään.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6797390 E 503187

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.