Vehmersalmen Niittylahden retkeilyreitillä riittää monipuolista nähtävää

Kuvat ja teksti: Juha Toivanen

Niittylahden retkeilyalue sijaitsee Kuopiosta itään noin puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta. Seudulla sijaitsee kaksi huollettua laavua, joista toinen retkeilyreitin varrella ja toinen alueelta kaakkoon. Keväisen retkemme aikana pienet tiet olivat kuitenkin niin niljakkaan liukkaita, että autolla olisi turha edes yrittää perille asti.

Huhtikuun alun rospuutto ei kuitenkaan ollut tehnyt Niittylahden tiestä aivan ajokelvotonta, joten pääsemme helposti autolla pysäköintialueelle asti. Tonkkurinmäen pysäköintialueen maisemaa hallitsee korkea männyn kelo, joka on tuotu Kuopiosta. Kelon avulla voi haistella pohjoissavolaista historiaa, sillä Niittylahden tilan omisti aikoinaan Suomen sodan sankarieversti Carl Leonard Lode. Parkkipaikalla seisova petäjän latvus on tuotu Vänrikki Stoolin tarinoistakin tunnetun Ukko-Loden entiseltä Kuopion tilalta arvoiselleen paikalle.

Päätämme lähteä kiertämään Niittylahden reittiä myötäpäivään ja jättää retken ehdoton kohokohta, näkötorni reitin lopulle. Keli oli kuin morsian, eli harmaa ja mitäänsanomaton, mutta kiitämme onneamme, ettei korvissa surissut yhden yhtä hyttystä. Heti Tonkkurinmäelle noustessa saa hyvän kuvan maaston muodoista, sillä harjulle nousu on jyrkkä ja kivinen. Mutta harjun päällä maisemat palkitsevat retkeilijän. Polku jatkuu harjun laella vaihtelevassa maastossa ja välillä piskuisella metsäautotiellä (jota pitkin voi oikaista Tonkkurinmäen lenkin suoraan parkkipaikalta).

Mustamäen luonnonsuojelualueella maisemat ovat karua ja kivistä männikköä.

Mustamäen luonnonsuojelualueella maisemat ovat karua ja kivistä männikköä.

Vaikka reitti onkin pääosin hyvin ja selkeästi merkitty on retkeilijän oltava tarkkana. Välillä reitti seuraa talvista moottorikelkkareitin pohjaa, mutta kääntyykin yllättäen kuusikkoon. Katse tiukasti jaloissa löydämmekin itsemme keskeltä suota ja olemme hukanneet reittiä merkkaavat vihreät ympyrät seuraten vain kelkkareitin helppoutta.

Hyvin huollettu laavu sijaitsee metsäautotien päässä, joten sinne pääsee myös autolla.

Hyvin huollettu laavu sijaitsee metsäautotien päässä, joten sinne pääsee myös autolla.

Pysähdymme Mustamäen laavulle tulille. Laavulta löytyy kaikki palvelut, mitä patikoija voi ikinä tarvitakaan, täysi puuvarasto, kuivakäymälä ja majoite.

Laavun jäätyä taakse alkaa ehdottomasti reitin paras osuus. Mustamäen luonnonsuojelualueella kalliot nousevat jopa neljäänkymmeneen metriin ja laskeutuvat miltei pystysuorana seinämänä Mustajärveen.

Koko matkan mukana kulkenut koira on tähän asti jaksanut innokkaasti kavuta nousut ja laskut, mutta polun noustessa Mustamäelle, huomaan silläkin askeleen alkavan jo painaa. Mustamäen selänteen kiviset maisemat lumoavat jylhyydellään, mutta ehdoton kohokohta on vielä edessä.

Uuden karhea näkötorni palkitsee retkeilijän näköaloillaan.

Uuden karhea näkötorni palkitsee retkeilijän näköaloillaan.

Kangasmännikön seasta pilkistelee puinen rakennelma, joka kohoaa pienen hakkuuaukea laidassa kohti korkeuksia. Uudenkarhea näkötorni tarjoaa loistavat puitteet pienelle evästauolle ja keväisen Kallaveden ihasteluun.

niittylahti (8)

Keli on sen verran kirkas, että jopa 15 kilometrin päässä törröttävä Puijon torni näyttäytyy piskuisena töppösenä horisontissa.

Tonkkurinmäen parkkipaikalla voi tutustua Pohjois-Savon paikallishistoriaan Ukko-Loden männyn vuosirenkaiden avulla. Ukko-Loden mänty oli vasta taimi, kun Kuopion kaupunki perustettiin.

Tonkkurinmäen parkkipaikalla voi tutustua Pohjois-Savon paikallishistoriaan Ukko-Loden männyn vuosirenkaiden avulla. Ukko-Loden mänty oli vasta taimi, kun Kuopion kaupunki perustettiin.

Koko reitin pituus on noin kymmenen kilometriä, mutta lyhyempiäkin reittejä on helppo keksiä. Esimerkiksi Tonkkurinmäen lenkin voi helposti pyörähtää yksinään ja käydä kurkistamassa maisemia kallioilta tai käväistä näkötornissa, joka sijaitsee parkkipaikasta vain noin kilometrin päässä.

Kuopion kaupungin sivuilta löytyy alueesta hyvä kartta, jonka voi ladata tästä. Kartan kaakkoisreunasta polku jatkuu moottorikelkkareittiä seuraten toiselle huolletulle laavulle, ja aina Vehmersalmelle ja Nilsiään saakka. Ne polut jäivät kuitenkin tällä reissulla koluamatta.

Niittylahti Kuopion kaupungin sivuilla.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6972330 E 545121

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.