Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Meiko on luonnontilainen helmi aivan Helsingin kupeessa – kulje siellä ainakin nämä kolme reittiä!

Yhteistyössä Visit Kirkkonummi

Erämainen järviylänkö, kirkasvetisiä järviä ja lampia, jylhiä rantakallioita, tammimetsiä, hiljaisuutta ja satumaisia sammalikkoja. Paikan täytyy olla kaukana kaikesta – mutta eipäs olekaan. Vajaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä avautuu Meikon monipuolinen alue. Näin lähellä pääkaupunkiamme tällainen luonnontilainen kokonaisuus on erittäin harvinainen ja arvokas.

Meikon reitit:

Kotokierros 4,4 km, vihreällä merkitty, 1 tulipaikka, 1 huussi

Kuikankierros 3,2 km, punaisella merkitty, 2 huussia

Meikonkierros 8,3 km, keltaisella merkitty, 1 keittokatos, 2 huussia

Reittien lähtöpaikka kartalla
Kirkkonummi.fi: Reittikartta

Kuvat: Tomi Pohja

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Paikan hienouden ovat myös liito-oravat havainneet, kanta on runsas ja vakaa. Liitelevien oravien lisäksi alueella on myös ilveksiä ja saukkoja sekä toki tuttuja hirviä, kauriita ja jäniksiä.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Lukuisia ulkoilu- ja luonnonsuojelualueita vuodesta 1912 lähtien

Kirkkonummen kunta lahjoitti jo vuonna 1912 Kyrkslätts Hembygdsföreningenille kolme hehtaaria metsää ”luonnonpuistoksi”. Varsinaista lakia luonnon suojelulle ei tuolloin vielä ollut. Virallinen suojelupäätös tehtiin vuonna 1965. Alue laajeni 1970-luvulla, kun Meiko-järven rannalle perustettiin 70 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue. Ympärillä yksityiset metsänomistajat ryhtyivät myös suojelemaan alueitaan. Nyt alue koostuukin yhteensä kymmenistä valtion, kunnan ja yksityisten suojelemista alueista. Onneksi metsä ei tunne rajoja. Retkeilijä voi nauttia luonnosta, luontoa kunnioittaen, rajoja pohtimatta.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Käki poikineen – Meiko on monipuolinen lintumetsä

Meikolla lintubongari keskittyy määrän sijaan laatuun. Lintutiheydet eivät ole erityisen suuria, mutta lajisto on ilahduttavan monipuolinen. Kuikat, metsäkanalinnut, pöllöt, haukat, tikat, kehrääjät, metsot, idänuunilinnut, pikkusiepot, pikku- ja harmaapäätikat sekä kangaskiurut ovat löytäneet täältä kodin. Alueen käkikanta on poikkeuksellisen tiheä, mutta varsinaiset erikoisuudet ovat pähkinähakki ja kultarinta.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Kartanoympäristöä ja asutusta 1600-luvulta

Meikonsalon kupeesta, Volsin kartanon läheltä, on löydetty neljä kivikautista asuinpaikkaa. Itse kartano on mainittu ensimmäisen kerran jo vuonna 1624. Alueen monimuotoisuutta lisäävät Suomen itäisimmät tammimetsät, joissa tarkkaavaisin kulkija voi havaita laidunnuksen jäljiltä myös hakamaapiirteitä. Nämä vanhat laidunmaat peittyvät vauhdilla. Satunnaisen raunion löytäjä pääseekin käyttämään mielikuvitustaan pohtien, millaista elämä on joskus ollut nyt jo saniaisten peittämässä maastossa.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Porkkalan parenteesi

Rauhallinen metsämaisema on kokenut sotaisia vaiheita. Helmikuussa 1918 Sigurdsin kaarti kävi Suomen sisällissodan taisteluita aivan lähistöllä. Meikonsalosta, Mustjärven rantamilta löytyvät sisällissodan aikaiset kohteet kuuluvat muinaismuistolain piiriin.

Jatkosodan päättyessä välirauhaan syksyllä 1944, joutui Suomi sotakorvausten maksun lisäksi vuokraamaan Neuvostoliitolle merkittävän alueen laivastotukikohtaa varten. Vuokra-alueen raja kulki Meikon alueen halki. Vuokra-ajaksi sovittiin 50 vuotta. Lopulta 29. syyskuuta vuonna 1944 alkanut vuokra-aika kesti 11 vuotta ja 121 päivää.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Olen saanut kulkea Meikon metsissä jo 80-luvulla. On hämmentävää ajatella, että alue olisi voinut olla Neuvostoliiton hallussa aina vuoteen 1994 asti. Kirkkonummelaisen suunnistajan elämä olisi ollut 1900-luvun lopulla merkittävän erilaista. Onneksemme Meiko on meidän. Ehkä suunnitteletkin seuraavan retken Historian havinaa -teemalla? Meikon metsistä löytyy paljon rajatolppia, puolustusasemia, tähystyspaikkoja, bunkkereita.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Paikallinen suunnistusseura Lynx on toteuttanut yhteistyössä mm. IGOR-museon ja Kirkkonummen kunnan kanssa Parenteesi suunnistuskartalle -projektin. Projektin ansiosta lukuisat kohteet on merkitty suunnistuskartalle. Jos sukellus bunkkereihin kiinnostaa, kannattaa retkelle pakata mukaan otsalamppu sekä tietenkin järkeä ja varovaisuutta.

Meikon parenteesikartta 
Lue lisää suunnistusseura Lynx:n Parenteesi suunnistuskartalle -projektista

Meikon merkityt reitit

Meikon alue on erityislaatuinen ja tärkeä lukuisten luontotyyppien ja lintulajien suojelulle. Pysymällä merkityillä reiteillä suojelet osaltasi luontoa! Dorgarnin paikoitusalueelta lähtee kolme selkeästi merkittyä reittiä. Punainen, lyhin reitti johdattelee Meikon järveä ihailemaan. Vihreällä merkitty reitti on aavistuksen pidempi, mutta sillä kulkijalle tarjotaan peräti viisi järveä ja lampea ihailtavaksi. Pisin, keltaisella merkitty Meikon kierros on monen polkujuoksijan suosikki.

Kun sovit luontotreffit ystäväsi kanssa, huomioithan, että reittien lähtöpaikalla kännykän kuuluvuus on lähes olematon.

Kuikankierros, 3,2 km (punainen)

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Pikkuinen Kuikankierros soveltuu hyvin myös pienemmille kulkijoille. Muutaman kilometrin matkalla pääsee tutustumaan Meikojärven rannan lukuisiin pikkupoukamiin ja ihailemaan poikkeuksellisen kirkasta vettä.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Vaikka reitti alkaakin varsin leveää polkua pitkin, lähtee se pian jyrkkään ja juurakkoiseen nousuun, eikä rattaiden kanssa kulku luonnistu. Seuraavan punaisen läiskän löytäminen on pienimmistä aina yhtä hauskaa, joten reittimerkkien löytäminen kannattaakin jättää seurueen lapsille!

Tälle reitille kaappaisin mukaan kummilapsia molempiin kainaloihin, mehevät eväät ja uimavarusteet.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Kotokierros, 4,4 km (vihreä)

Selkeillä vihreillä merkeillä merkitty Kotokierros ottaa luulot pois heti. Leveältä ulkoilutieltä kurvataan hyvin jyrkkään nousuun. Kapuamista helpottavat tukevat portaat. Kotokierroksen metsä herättää minussa niin kauhun kuin kunnioituksenkin.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Tämän alue on minulle suunnistavasta lapsuudestani tuttu Örnbladet – pahamaineisista pahamaineisin, pienpiirteinen, nopeakulkuinen kallio- ja suoalue, joka houkuttelee nostamaan juoksuvauhdin huippuunsa ja kas, pian olet hukannut sijaintisi. Siksi nautinkin tämän merkityn reitin kulkemisesta erityisen paljon. Saan unohtua ihailemaan lukuisten lampien rantakasveja, kerätä mustikoita tai juosta vauhdikkaasti, ja löydän silti sekoilematta perille.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Kotokierros saapuu lopussa Korsolammen rannalle. Korsolammen rannalla on Meikon ainut virallinen telttailualue. Tulipaikka on aivan lammen rannassa. Vaikka olemmekin hyvin lähellä pääkaupunkia, on täällä saanut nauttia ylhäisestä yksinäisyydestä lukuisat arkiyöt.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Meikonkierros, 8,3 km (keltainen)

Meikon kierrokselle lähdetään käsi kädessä Kuikan kierroksen kanssa. Salaperäisen saniaismetsän jälkeen noustaan kallioita pitkin Meikojärven rannalle. Neulaspolku ja pienet pitkospuupätkät houkuttelevat ottamaan juoksuaskelia, vaikka matkaan olisikin lähtenyt saapasjalkaisena. Reitti soveltuu myös mainiosti uintijuoksun eli swimrunin ystäville. Järveen voi helposti molskahtaa melkeinpä mistä vain ja kiivetä taas rantaan ja polulle, kun haluaa vaihtaa lajia.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Kirkkonummen kunta saa Meikosta noin 40 % juomavedestään. Kirkasvetisessä järvessä saavat ihmiset uida kaikkialla paitsi aivan vedenottamon läheisyydessä. Lemmikkieläimet eivät saa uida Meiko-järvessä.

Reitin varrella on lukuisia bunkkereita, juoksuhautoja ja korsu. Pieni pätkä kulkee vanhaa bunkkeritietä pitkin. Onneksi sotaisa menneisyys ei vie liikaa huomiota. Tämän reitin varrella saa nauttia todellista metsäterapiaa. Vankkojen kuusten juuret peittyvät tummaan sammalikkoon. Täällä ei ole vain sinne päin -metsää vaan todellista, peikkoisaa metsämetsää.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Kesäkuisen retken lopulla, ensimmäisten mustikoiden kypsyttyä saavutan retkueen, jonka viimeisenä kulkee kaksi pientä poikaa. Vaaksan verran suurempi tuumaa pienemmälle:

– Katso, löysin mustikan! Haluatko sen?

Pienempi ilahtuu. Ja vanhempi jatkaa:

– Jos syömme viisi mustikkaa, saamme supervoimat.

– Oi, kunpa metsä ei loppuisi kesken! huokaa pienempi haltioissaan.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Meikon metsät ja järvet merkittyjen reittien ulkopuolella

Suunnistustaitoinen ja luontoa kunnioittava kulkija voi tutkia, mitä muita ihmeitä alue tarjoaa.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Meikojärven eteläpuolella on kilometrin pituinen Slättmossenin avosuo, jonka eteläreunassa pieni suolampi, metsäisen Vaiponjärven ympäri kiertyy pieni polku. Lähistöllä on myös naapureidensa kanssa yhtä kirkasvetinen Vitträsk ja aivan Meiko-järven kyljessä Långträsk. Monet polkujuoksijat ovatkin näihin maastoihin ihastuneet.

Meiko Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Meikon suojelualueiden hoito- ja käyttösuunnitelmassa Vitträsk-lammen lähelle on suunniteltu kokeneille retkeilijöille soveltuvaa, vaatimatonta telttailupaikkaa. Vielä paikkaa ei kuitenkaan löydy viralliselta kartalta.

Kuinka monta järveä ja lampea ehtisikään ihailemaan yhden retken aikana?

Lue myös:

Suuntana syksyinen Meiko

Uusille urille – Meikon talvinen testiretki

Ruokaretki.fi: Wohls Gard – astetta luomumpi kartanoravintola

Kirkkonummen Sanomat: Wohlsin kartanolla vaiherikkaita vuosisatoja

Meikon suojelualueiden hoito- ja käyttösuunnitelma

Sportzz: Meiko Trail -polkujuoksutapahtuma

Suunto Heatmaps – näin löydät alueen parhaat polkujuoksupolut

Kirkkonummen muut retkikohteet

Porkkala – metsä kohtaa meren

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.