Pirulanvuoren näkötorni Sastamalassa

Koska ajan työkseni, matkani varrella tulee eteen upeita maisemia ja nähtävyyksiä. Pari vuotta sitten ajoin paljon Lavialta Mouhijärvelle työni takia. Tällä matkalla ohitin päivittäin Pirulanvuoren näkötornin. Näkötorni on rakennettu vuonna 2012 Suodenniemen Leijona Club:in talkootyönä.

Oli viime syksyn ensimmäisiä pakkasöitä, tiet olivat jo hieman kuurassa. Aurinko paistoi ja oli hyvä ilma ulkoilulle. Reppu oli pakattu termospullolla ja eväillä.

DSC_0813

Tampereelta siis Porin tielle nro 11 ja Mouhijärvellä käännyin tielle nro 259. Tietä ajoin sitten noin 23 km ohi Suodenniemen, ja näkötornin parkkipaikka tuli vastaan vasemmalla. Lavialta matkaa on noin 5 km. Näkötornille on oma kylttinsä tiellä, joten ohi ei voi ajaa. Parkkipaikka on aika pieni, tilaa on muutamalle autolle.

Tieltä tornille on noin 300 metriä, vanhaa metsätietä on helppo kävellä ylämäkeen. Tornille on hyvät opasteet. Pienet portaatkin on rakennettu helpotukseksi.

DSC_0814

Tornilla on korkeutta n 15 metriä. Pudotusta alhaalla olevalle Palojärvelle on yli 60 metriä. Torni on korkean rinteen päällä ja ympäristössä on myös paikkoja, joilla voi istahtaa ja nauttia eväitä. Kallionreunoilta on korkea tiputus, joten varovaisuus on tarpeen.

DSC_0822

Tornin huipulta avautuu huima ja kaunis näkymä. Täältä näkyy Suodenniemen ja Lavian väliset Palo-, Miekka- ja Lavijärvet. Korkeaa metsää näkyy ympärillä. Pohjoisen suunnassa näkyy metsää pitkälle horisonttiin.

Päivä on kaunis ja ylhäällä käy kiva ilmanvire. Kupillinen teetä tulee nautittua samalla kun ihastelen maisemia ja nautin auringosta.

DSC_0833

Päätin lähteä kävelemään polkua jonkin matkaa vasemmalle tornista. Kallion päällä kiemurteleva kova polku on suht helppo kulkea. Keltaiset pisteet puissa ohjaavat oikealle reitille.

DSC_0836

Aika pian oikealla rinteessä näkyi jotain mielenkiintoista. Isot ja syvähköt halkeamat houkuttivat tutkimaan tarkemmin. Täällä onkin jonkun verran kuljettu jäljistä päätellen. Laskeuduin alas halkeamaan, josta oikealle mennessä pääsi rinnettä alaspäin ja ulos halkeamasta.

Ylöspäin taas mennessä on kivien välissä rako, josta voisi ryömiä alas, mutta sen verran iso kaveri olen, että jätin kokeilematta.

DSC_0837

Jatkoin polkua vieä reilun kilometrin eteenpäin ja jäin katselemaan maisemia kalliolle lähelle Palojärven päätä. Eväät tuli tässä vaiheessa kaivettua esille, kiehautin veden nopsaan ja kaadoin pussiin. Hetken päästä sitten ruoka oli valmista ja nautin sen kera hyvien maisemien.

Paluumatka autolle on hieman helpompi, koska tällä kertaa on enemmän alamäkeä. Nopea päiväretki oli mieltä piristävä.

Luontopolkulit (1)

Pirulanvuorella huomasin, että torni on osa Suomun luontopolkua, joka on noin 10 km pitkä. Netistä löysinkin tietoa paikan päällä. Reitin varrella on laavuja, nuotiopaikkoja, kota, vuokrasauna ja vuokrattava korsu 12 hengelle.

Tornilta järvensivua mennessä oli aika jyrkähköjä nousuja ja laskuja. Hieman paikalla oli myös hakkuita, joten sai olla tarkkana, ettei polulta eksy. Varsinkin Palojärven päädyssä tulee jyrkkä lasku ja laavulle vastaavasti nousua. Muuten kulkemani pätkä on suht helppoa kävellä.

Linkki lisätietoihin luontopolusta
http://www.kopteri.net/koti/suomun.kalamiehet/
Pirulanvuori kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6834483 E 269782

3 replies
 1. Lauri Varvikko
  Lauri Varvikko says:

  Eikös noi järvet olekin euron kolikossa, joutsen liihottaa järvien yli. Kolikko-taiteilija Lavialta kotoisin.

  Vastaa
  • Salo Tuija
   Salo Tuija says:

   Euron kolikon suunnittelija asuu tosin Laviassa, mutta luulen kolikossa olevan kuitenkin Karhijärvi lounaasta nähtynä. Huomatkaa oikea taivutus Laviassa, Laviasta, Laviaan. Pirulanvuori on Suodenniemen puolella, kuuluu nykyisin Sastamalaan. Näköalat vuorelta ovat komeat.Tornista jopa Karhijärvikin osin näkyy. Olen syntynyt Laviassa ,vaikken siellä enää asukaan.

   Vastaa
 2. Petri Hallberg
  Petri Hallberg says:

  Tulipa tuohonkin torniin kiivettyä marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Aurinko oli jo laskenut, vettä satoi ja syysmyrsky ravisteli tornia, mutta näkötornibongarille reissulla kohdalle osunut torni on silti vastustamaton magneetti.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.