Lohjan Neitsytlinna – omituinen kumpare, jonka synty on mysteeri

Neitsytlinna on yksi niistä paikoista, jotka olivat kummitelleet pitkään käytävien paikkojen listalla. Erikoinen paikannimi ja kummallisesti jo valmiiksi korkeasta harjusta esiinpistävä erikoinen nyppylä tulivat kerta toisensa jälkeen vastaan kartalla näkyvänä houkutteena. Niinpä eräs sunnuntai päätimme apulaisen kanssa lähteä katsomaan, mitä vastaan tulisi.

Jätimme auton paikallisen suolaisilla täytteillä varustettuja lättyjä myyvän paikan pihaan ja läksimme astelemaan kohti kohdetta. Siinä missä kartta näytti aukkoa kerrostalojen välissä oli nyt työmaa. Sen sivuitse liikkuminen kuitenkin näytti onnistuvat.

Talojen takana kohosi Lohjanharju. Se erottuu ympäristöstä kokonsa puolesta korkeana selänteenä. Ja onpahan puustokin muuta kuin Lohjaa monin paikoin hallitsevat rehevät lehtimetsät. Kuten harjumaisemaan kuuluu, valtapuuna on mänty. Tuon männikön katveessa risteilee ulkoilijoiden suosima polkuverkosto pitkin hiekkamaastoa.

lohja-6720

Nimestään huolimatta Lohjanharju ei nimittäin ole harju. Minua viisaampien mukaan se on luokiteltavissa lähinnä mannerjään marginaaliseksi reunamuodostumaksi. Jääkauden tekosia se on yhtäkaikki ja syntynyt kerrostumalla jäätikön reunaan muinaiseen Itämereen 10 000 – 12 000
vuotta sitten. Vetäytyvä jäätikkö oli tällöin jakaantunut pienempiin kielekehaaroihin, jollainen lohjaltakin löytyi. Tältä jäätikkökielekkeeltä sulamisvedet sitten kuljettivat maa-ainesta, joka kerrostui hiljalleen kasvaen lopulta muodostelmaksi, joka Lohjanharjuna nykyään tunnetaan.

lohja-6707

Nyt olimmekin jo liki perillä. Kartta näytti, jotta edessä olisi Neitsytlinnan moreenikumpare ja kun kasvonsa siitä kohotti, saattoi todeta saman.

Melkoinen kumpare se olikin. Kivuttavaa laelle oli saman verran kuin olimme aiemmin tulleet harjun rinnettä ylös ja kipuaminen oli melkoisen jyrkkä. Rinteet olivat varmasti saaneet monen lenkkeilijän pohkeet huutamaan hoosiannaa.

lohja-6708

Kipusimme laelle. Tarjotusta avusta huolimatta apulaiseni halusi suoritua koko taipaleesta omin voiminensa ja sen hän myös teki. Täytyy nostaa hattua pienelle vuorenvalloittajalle.

lohja-6719

Ylhäältä kumpareen erikoisuus vasta hahmottuikin. Se oli malliltaan kuin kartio. Laki oli varsin pieni ja joka suuntaan laski jyrkkä rinne. Miten tällainen paikka olikaan syntynyt?

lohja-6710

Piti palata siis kirjallisuuden pariin, mutta mutta. Sen Lohjan kaupungin sivuille koottu PDF tiesi sanoa, että jäätikköjokien ja niiden mukanaan kuljettamassa materiaalissa ja kerrostumissa oli ajallisia vaihteluita, jolloin kerrostui erilaisia ja paksuisia kerroksia ja syntyi.
Lohjanharjulle luontaisia erilaisia muodostumia. Neitsytlinna on yksi näistä, mutta ympäristöstään poiketen se ei ole hiekkaa vaan morenikumpare, joka sijaitsee lajittuneen aineksen päällä. Se koostuu valtaosin moreenista ja hiekasta ja sen syntyä on hankala varmuudella selittää.

lohja-6709

Nyt oltiin siis mysteerin päällä. Komea paikka se olikin ihmetellä. Laelle näkyvästä Lohjanjärvestä se kohoaa melein 73 metriä ja ympäröivästä maastostakin 50 metriä. Yleensä tällaisista korkeuseroista nauttii tukevan kalliomuodostelman laella.

lohja-6715

Lähimaastosta löytyy vielä muitakin merkkejä jääkaudesta ja sen jälkeisistä ajoista vanhojen rantamuodostelmien muodossa. Ehdottomasti paikka, jossa kannattaa piipahtaa, varsinkin jos jääkausi tekosineen kiinnostaa.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6680956 E 336127
Lisää Lohjasta myös Visit South Coast Finland -sivustolla.

5 replies
 1. Jade
  Jade says:

  Tuolla Neitsytlinnan kukkulalla oli ennen puinen näköalatorni. Lapsena tuo paikka oli hyvin jännittävä. Piilotimme sinne aarteita. En vaan muista minne ja onkohan joku löytänyt. Saattoi olla pieniä leluja. Gasthaus- hotellin lähellä on Ancylus- järven kivinen muistomerkki, harjun juurella. Sinne menee polku. Olettekos nähneet? Joskus jääkaudella tai sen jälkeen järvi ulottui siihen asti.

  Vastaa
 2. Michaela
  Michaela says:

  Lohjan harjun Neitsytlinna eli Neisselinna. Monia tarinoita ja siellä arvellaan metsänneitsyeiden eli metsän haltijain pitäneen menojaan.

  Vastaa
 3. Lummetar
  Lummetar says:

  Lohjan Ojamonkankaan harjualue

  Harjualue on natura 2000-aluetta. Ojamonkangas on läntisempi osa Lohjanharjun reunamoreenimuodostumasta. Pääosa Ojamonkankaasta on kuivahkoa kangasta.

  Harjualueen keskellä on muusta harjun laesta poikkeava moreenikumpare, joka on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu jääkautinen moreenimuodostuma, jota reunustaa Yoldia-meren muinaisranta.

  Ojamonkankaalla kulkee Harjun valaistu kävelyreitti.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.