Esteettömästi Tammelassa, osa 2/4: Kyynäränharju Liesjärven kansallispuistossa

Artikkeli: Jouni Palén

Viime viikolla esittelin Tammelan esteettömistä retkikohteista Kaksvetisen–Peukaloisen reitin, joka etenee vaihtelevassa maastossa ja tarjoaa kauniita taukopaikkoja. Tällä viikolla esittelyvuorossa on eräs Liesjärven kansallispuiston kuuluisimmista nähtävyyksistä, nimittäin Kyynäränharju. Harjun reitti ei täytä esteettömyysvaateita, mutta se on saavutettavissa ponnisteluin tai avustettuna pyörätuolillakin.  

Pirttilahden P-alue: Kanteluksentie 211, Tammela (kartta)
Harjun pituus n. 1,5 km
Ei tulipaikkaa

Kyynäränharju on luonnonkaunis, liki 1,5 km pitkä geologinen muodostelma Tammelassa. Alue kuuluu Liesjärven kansallispuistoon. Harjulta on maisema kahteen järveen; Kyynärään ja Liesjärveen. Harju on kapeimmiltaan vain muutamia metrejä leveä, yhdessä kohdassa vesi virtaa järvestä toiseen, paikalla on aika leveä kulkusilta.

Harjun molemmissa päissä on parkkipaikat, pohjoispäässä Pirttilahti (Kanteluksentie 211, Tammela) ja eteläpäässä Kopinlahti (Kansallispuistontie 203, Tammela). Valtatie 2:lla on pikavuoropysäkki, Matkahuollon pysäkkiluettelossa nimellä ’Kyynärä’. Pysäkiltä on noin 1,5 km matka hiekkatietä pitkin Kopinlahdelle. Parkkipaikoilla on kuivakäymälät, jotka eivät rappujensa vuoksi ole esteettömiä.

Harjun läpi on 70-luvulla kuljettu autoilla, ja tien pohja on nyt polkuna harjun päästä päähän. Tiepohja on juurakoitunut ja siellä on joitakin kiviä. Korkean veden aikaan (yleensä kevät) ja sateiden jälkeen tiellä on pehmeitä kohtia.

Juttu on julkaistu alun perin Esteetön Erärenki -sivustolla.

Voit seurata Erärenkeä myös Instagramissa ja Facebookissa.

Lue lisää:

Kaksvetisen–Peukaloisen rengasreitti

Liesjärven kansallispuisto

Kyynäränharju Liesjärven kansallispuistossa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *